Pin It

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου

 

«Ενα νέο κούρεμα του χρέους μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν η ελληνική οικονομία βαδίσει γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη απαιτείται ένα κοινωνικό σύμφωνο που θα συνοδεύει το δημοσιονομικό σύμφωνο.

 

 

- Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει εφαρμόσει το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο στραγγαλίζει την εσωτερική ζήτηση. Είναι αυτός ο σωστός δρόμος για έξοδο από την κρίση;

 

Η τρόικα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη της. Αυτό που χρειάζονται πάνω απ' όλα οι Ελληνες είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κράτος, ικανό να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί απ' έξω, αλλά να γίνει από τους κοινωνικούς εταίρους σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Επίσης, πρέπει να υπάρξει ευελιξία και να βοηθηθούν εκείνοι οι πολίτες που έχουν πληγεί από τα μνημόνια και τις απαιτήσεις της τρόικας. Πρέπει να διορθώσουμε τις κοινωνικές ανισορροπίες εφαρμόζοντας μια αυστηρή φορολογική πολιτική, με στόχευση κυρίως στα εύπορα τμήματα της κοινωνίας.

 

- Τι ρόλο έχει σ' αυτό η Ευρώπη;

 

Προκρίνω περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα ως μια προτεραιότητα για να βγει η χώρα από την ύφεση. Μια ριζοσπαστική αλλαγή μακριά από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας είναι απαραίτητη για την Ελλάδα. Για εμάς είναι πεντακάθαρο ότι μόνο η ευρωπαϊκή προσέγγιση μπορεί να λύσει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας.

 

- Η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για την ελληνική κρίση χρέους ή ακόμα ένα «μπάλωμα» που επιβλήθηκε από τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της;

 

Πρόκειται για μια καλή λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Αναγνωρίστηκε επιτέλους ότι τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα είναι πολύ υψηλά και ότι ο χρόνος που δίνεται για τη μείωση του χρέους είναι πολύ λίγος. Σε κάθε περίπτωση, το καθήκον να βοηθήσουμε με αναπτυξιακές πολιτικές την Ελλάδα και άλλες χώρες που περνάνε οικονομικές δυσκολίες είναι κρίσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μειώσει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

 

- Πιστεύετε ότι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να αποφευχθεί;

 

Μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν η ελληνική οικονομία μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη και η μείωση της υψηλής ανεργίας είναι κρίσιμα για να μειωθεί το υψηλό ποσοστό του χρέους στο ΑΕΠ. Η τελική απάντηση θα σχετίζεται με το αποτέλεσμα της διαχείρισης του χρέους και θα δοθεί το 2014 με μια συναπόφαση μεταξύ της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ελλάδας.

 

- Με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται απλώς να ακολουθούν τις απαιτήσεις των αγορών, στις οποίες εκχωρούν την εξουσία. Είναι δυνατό για την πολιτική να ξαναπάρει τον έλεγχο από την οικονομία;

 

Οι επαναλαμβανόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης έχουν δείξει τη σύγκρουση μεταξύ των χρηματιστικών αγορών και της πολιτικής. Τώρα είναι καιρός για τους πολιτικούς να κάνουν γενναία βήματα για να ξαναφέρουν την ήπειρό μας σε σωστή τροχιά. Πρέπει να επιτρέψουμε στην Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά με τη συνθήκη ανάπτυξης που πρότεινε ο Φρανσουά Ολάντ, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να κάνουν βήματα για περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση, αλλά και με τις προτάσεις που έκανε ο Μάριο Μόντι για στενότερους δεσμούς στη δημοσιονομική πολιτική. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει δράση για να τις εφαρμόσει. Πρέπει να προωθήσουμε τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 

- Πώς επιδρούν οι πολιτικές λιτότητας στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης;

 

Οι εκτεταμένες περικοπές δαπανών που επιβάλλονται σε εύθραυστες οικονομίες το μόνο που κάνουν είναι να τις βυθίζουν βαθύτερα στην ύφεση και να ρίχνουν περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία. Υπάρχει μια εναλλακτική στην παρούσα κρίση διαχείρισης της Ε.Ε.: μια πολιτική ανάπτυξης βασισμένη σε κοινές προσπάθειες, συνδυασμένη με ένα κοινωνικό σύμφωνο. Είναι καιρός η Κομισιόν να αναγνωρίσει τα λάθη της και να κάνει εκείνες τις προτάσεις που θα βγάλουν την ευρωζώνη από την κρίση. Πρέπει να επιτεθούμε στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες δημιουργούν όλο και περισσότερο επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό σύμφωνο που θα συνοδεύει το δημοσιονομικό σύμφωνο. Αυτό θα πρέπει να εστιάζει πρωτίστως στους νέους ανέργους της Ευρώπης, στους οποίους θα πρέπει να εξασφαλίσει δουλειά ή επανεκπαίδευση μέσω της δημιουργίας μιας «Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τους Νέους».

 

- Η οικονομική κρίση μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε κοινωνική και πολιτική κρίση. Σ' αυτές τις συνθήκες, πώς βλέπετε την πιθανότητα εξτρεμιστές, όπως η ναζιστική Χρυσή Αυγή, να επιχειρήσουν να διχάσουν την κοινωνία;

 

Εάν δεν εμποδίσουμε την περαιτέρω επιδείνωση, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτική κρίση και τα εξτρεμιστικά κόμματα δεν θα διστάσουν να επωφεληθούν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται μια ριζοσπαστική αλλαγή πέρα από τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας. Πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση προκειμένου να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η πίεση που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία από τις τυφλές πολιτικές λιτότητας της τρόικας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλο το δημοκρατικό δυναμικό της Ελλάδας. Η κλιμάκωση της πολιτικής βίας και του εκφοβισμού από τη Χρυσή Αυγή είναι αποτέλεσμα της απελπισίας και του ελλείμματος εμπιστοσύνης στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν πρέπει να υποτιμήσουν αυτή την τάση. Πρέπει να αναληφθεί σοβαρή δράση για να στηριχτούν όλες εκείνες οι ομάδες που μάχονται εναντίον αυτών των εξελίξεων.

 

- Πόσο δημοκρατικός είναι ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη, δεδομένου πως βαδίζουμε όλο και περισσότερο προς μια γερμανική Ευρώπη;

 

Αυτή η κρίση δεν είναι μόνο μια συστημική οικονομική κρίση, αλλά, επίσης, μια πολιτική και θεσμική κρίση, η οποία πηγάζει από την αδυναμία στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου και η οποία είναι εμφανής εδώ και καιρό. Είναι καιρός να ανανεώσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα. Ετσι, η πρωτοβουλία μας «Αναθερμαίνοντας την Ευρώπη» είναι κρίσιμη και θα δώσει κατεύθυνση για την Ευρώπη τού αύριο, η οποία μπορεί να ξαναδώσει στους πολίτες την ελπίδα και την εμπιστοσύνη για το μέλλον. Με τη νεανική ανεργία να βρίσκεται πάνω από το 50% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να αναλάβουμε άμεση δράση.

 

 

WHO IS WHO

 

Γεννημένος το 1946, είναι από τις αρχές του 2012 πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας. Εχει σπουδάσει Νομικά και Οικονομία, εργάστηκε στο Επιμελητήριο Εργασίας της Βιέννης, ενώ διετέλεσε εκλεγμένο μέλος της Δημοτικής Αρχής της πόλης. Εξελέγη ευρωβουλευτής για πρώτη φορά το 1996.

 

 

Scroll to top