→Επιλογές για σπουδές των νέων αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Η ολοκλήρωση της σχολικής εκπαίδευσης αποτελεί το τέλος του πρώτου μεγάλου κύκλου μάθησης των νέων. Αμέσως μετά ανοίγεται το σταυροδρόμι που οδηγεί σε επιλογές οι οποίες θα σηματοδοτήσουν τη ζωή τους.
Χρήσιμες συμβουλές:
■ Οι σπουδές, όποιες και όπου κι αν αποκτηθούν, δεν χάνουν την αξία τους. Οσο δε περισσότερες τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβίωσης ή και επικράτησης στο σκληρό πεδίο του ανταγωνισμού. Οι περισσότεροι τίτλοι (πόσω μάλλον οι υψηλότεροι από άλλους) διευρύνουν τις προοπτικές ακόμα και σε δύσκολες περιόδους σαν την παρούσα. Η διαφορά με τις παλαιότερες και καλύτερες εποχές αφορά κυρίως τα κριτήρια της επιλογής ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, τις επαγγελματικές προοπτικές, τον προγραμματισμό του υποψηφίου ή φοιτητή για τα περαιτέρω (λ.χ. μεταπτυχιακά). Επισήμανση: Ενα πτυχίο δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί σε μόνο ένα επάγγελμα.
■ Τα ελληνικά ΑΕΙ εξακολουθούν να προσφέρουν καλή εκπαίδευση. Η επιλογή πρέπει να βασίζεται στο πραγματικό επιστημονικό ενδιαφέρον των υποψηφίων. Οσοι, όμως, αποφασίσουν να σπουδάσουν σε άλλο πλαίσιο, τότε πρέπει να στραφούν ή σε σπουδές στο εξωτερικό ή στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), κοινώς Κολλέγια. Δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν παρέχουν τίτλους αλλά απλές βεβαιώσεις. Ομως ανοίγουν τον δρόμο για τα ξένα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται (με το σύστημα της δικαιόχρησης/franchise). Ενα μέρος των σπουδών γίνεται στο εξωτερικό, ενώ στο τέλος ο τίτλος που λαμβάνουν είναι του συνεργαζόμενου πανεπιστημίου.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό; Οι απόφοιτοι, για να εξασφαλίσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, θα πρέπει να δώσουν τις εξετάσεις τους στα επαγγελματικά σωματεία της χώρας προέλευσης του τίτλου.
Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ακατόρθωτο. Προσοχή, μόνο, στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μια έρευνα για την ποιότητα των σπουδών, την πιστοποίηση των προγραμμάτων και άλλα συστατικά στοιχεία του ιδρύματος, θα συνδράμει στην καλή επιλογή.
■ Οσοι δεν ενδιαφέρονται να σπουδάσουν μετά το Λύκειο ή γενικώς να ακολουθήσουν απαιτητικές σπουδές, έχουν άλλες επιλογές. Μια καλή και ενδεχομένως εντυπωσιακά αξιόπιστη σε ό,τι αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση είναι η επιλογή φοίτησης σε ΙΕΚ, δημόσια ή ιδιωτικά.
Προσφέρουν κατάρτιση σε αρκετά μεγάλο εύρος ειδικοτήτων. Φέτος έγιναν πολλές αλλαγές στις ειδικότητες. Μεγάλο πλήθος (50) καταργήθηκε στα ΕΠΑΛ, άλλες μεταφέρθηκαν στα ΙΕΚ, άλλες μετακινήθηκαν από τα ΙΕΚ στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) που αντικατέστησαν τις ΕΠΑΣ. Υπάρχει ακόμα, πάντως, γκάμα ειδικοτήτων που μπορεί να αντεπεξέλθει σε ειδικές, απολύτως στοχευμένες απαιτήσεις κατάρτισης. Στο φάσμα της κατάρτισης κινούνται και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, όχι με μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων
■ Σε κάθε περίπτωση, χρήσιμη είναι η γνώση περί τα επαγγέλματα που πλέον έχουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι ο ΣΕΒ. Πρόκειται για επαγγέλματα που συνδέονται με τους τομείς: Τρόφιμα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Δομικά Προϊόντα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Μέταλλο, Υγεία.