→Οι θεσμικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν ωθήσει στον δρόμο της αναγνώρισης τα κολλέγια, τα οποία ανοίγουν την πλάγια πόρτα για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό
Τα κολλέγια αποτελούν τον άλλο δρόμο για σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Η συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια από τη μια πλευρά τα κρατά εκτός ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, από την άλλη, όμως, ανοίγει την πλάγια πόρτα για πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό. Ολα αυτά, βέβαια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η φύση και οι όροι συνεργασίας των κολλεγίων με τα ξένα πανεπιστήμια, η τήρηση αυτών των όρων, η ποιότητα και το επίπεδο του ξένου ιδρύματος, η ποιότητα του ελληνικού κολλεγίου μέσα από την τήρηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών λειτουργίας (εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές, βιβλιοθήκες, εξεταστικό σύστημα κ.ά.), αλλά και η ολοκληρωμένη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τον όχι εύκολο δρόμο αυτής της επιλογής.
Οι θεσμικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν ωθήσει ένα βήμα μπροστά τα κολέγια στον δρόμο της αναγνώρισης, της ουσιαστικής μέσα από την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά και της τυπικής, αφού με τον νόμο Αρβανιτόπουλου τα κολλέγια πήραν πίσω το όνομά τους μετά την υποβάθμισή τους σε Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) τα τελευταία χρόνια. Ενα ακόμα βήμα διεκδικούν με την κατάρτιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και κυρίως με την αντιστοίχισή του με το ευρωπαϊκό, καθώς μέσω αυτής θα μπορέσουν να καταταχθούν ως φορείς σε μια καλή θέση.
Επαγγελματική αναγνώριση
Προς στιγμήν, αυτό που έχουν εξασφαλίσει (μέσα από την εναρμόνιση με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο) είναι η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και η επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων των πανεπιστημίων εξωτερικού -που εξασφαλίζονται μέσα από τη φοίτηση στα κολλέγια- με αυτά των ελληνικών ΑΕΙ, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4093/2012. Αυτό σημαίνει επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων όχι ακαδημαϊκή, αλλά σε κάθε περίπτωση πιο ευνοϊκή από παλιά για τους αποφοίτους οι οποίοι μπορούν πλέον να διεκδικούν εγγραφές σε επιμελητήρια, συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αυξήσεις αμοιβών, προαγωγές σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα κ.ά.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν κατακτώνται εύκολα από τους φοιτούντες στα κολλέγια, οι οποίοι θα χρειαστεί να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις σπουδές τους, καθώς λόγω και της ακαμψίας –προς το παρόν- των επαγγελματικών σωματείων της χώρας, θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά για τη –με εξεταστικές διαδικασίες– ένταξή τους στα επιμελητήρια και τα επαγγελματικά σωματεία της χώρας προέλευσης του τίτλου τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της προωθούμενης κινητικότητας εντός αυτής θα τους οδηγήσει με περισσότερη ευκολία και αξιοπιστία στις αγορές εργασίας, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της ελληνικής.
Ενα από τα πλεονεκτήματα που προβάλλουν –όχι χωρίς λογική βάση– είναι αυτό της «έδρας», καθώς διασφαλίζουν σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας και πλέον έχουν να προσφέρουν την αντιπρόταση σε όσους θα σκέφτονταν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βρετανία, όπου από πέρυσι τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αυξήθηκαν σημαντικά. Φτάνουν, πια, μέχρι και τα 11.000.
Η γκάμα των προγραμμάτων σπουδών στα κολλέγια έχει διευρυνθεί αρκετά. Κυρίως όμως εξειδικεύονται σε κλάδους όπως διοίκηση επιχειρήσεων, μάρκετινγκ, λογιστική, πληροφορική, ψυχολογία, επαγγελμάτων υγείας, τεχνολογικών επαγγελμάτων κ.ά.
Τι είναι τα κολλέγια
Τα κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα όπου εδρεύουν, και οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
• Τι σπουδές παρέχονται
• Σπουδές bachelor στην Ελλάδα μετά από τριετή ή τετραετή φοίτηση.
• Σπουδές μερικής φοίτησης στην Ελλάδα (2 ή 3 χρόνια), με αποπεράτωση σπουδών και απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου στο εξωτερικό.
• Μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν σε απόκτηση πτυχίου master.
• Πώς γίνονται οι συνεργασίες με τα ξένα πανεπιστήμια
Υπάρχουν πολλών ειδών συνεργασίες, αλλά οι δύο κύριες είναι:
Α. Συμφωνία με κάποιο πανεπιστήμιο είτε με τη μορφή της πιστοποίησης (validation) είτε με τη μορφή δικαιόχρησης (franchising)
Β. Πιστοποίηση από Οργανισμό Πιστοποίησης Λειτουργίας Ανώτατων Σχολών.
Τι σημαίνει αναγνώριση των πτυχίων;
• Σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι αναγνώρισης:
• Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων με βάση την Οδηγία 36/2005 που αφορά τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δηλαδή εκείνα που χρειάζονται άδεια ασκήσεως, όπως του πολιτικού μηχανικού ή του δικηγόρου ή του ψυχολόγου.
• Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Ανώτατης Εκπαίδευσης για τους κατόχους πτυχίων από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 36/2005, δηλαδή πτυχίων σε γνωστικά αντικείμενα που οδηγούν σε μη νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα η διοίκηση επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ, η πληροφορική, η ναυτιλία κ.λπ.
• Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των αποφοίτων των κολλεγίων με εκείνα των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).