→Τα Κολλέγια λειτουργούν σήμερα με όλα τα χαρακτηριστικά Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων
Οπως είναι γνωστό, τα Κολλέγια -και ιδιαίτερα τα μέλη μας που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια- έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να θεωρούνται Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα βασικά στοιχεία λειτουργίας τους που ενισχύουν αυτήν την άποψη είναι τα ακόλουθα:
• Τα Κολλέγια λειτουργούν ως παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων.
• Τα Κολλέγια αναγνωρίζονται ως Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης από το British Accreditation Council.
• Τα πτυχία των αποφοίτων αναγνωρίζονται πλέον πλήρως από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) από το υπουργείο Παιδείας (εφόσον δίδονται από ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια).
• Τα Κολλέγια λειτουργούν με αναγνώριση από το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο τηρείται κατάλογος με τα Πανεπιστημιακά Προγράμματα, τα οποία κάθε κολλέγιο προσφέρει.
• Οι σπουδαστές των Κολλεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια δικαιούνται την ίδια αναβολή στρατεύσεως με εκείνη που λαμβάνουν οι φοιτητές ελληνικών ή ξένων Πανεπιστημίων.
Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να μιλήσει για «Ιδιωτικά Πανεπιστήμια».
Εχω θέσει σκοπίμως τις λέξεις «Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» εντός εισαγωγικών, γιατί αυτός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως από όλους τους δημοσιογράφους αλλά και συνεργάτες και σπουδαστές μας χωρίς όμως να ανταποκρίνεται στη σημερινή νομική πραγματικότητα.
Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι τα Κολλέγια λειτουργούν σήμερα με όλα τα χαρακτηριστικά Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και ότι είναι πλέον βέβαιο ότι μετά 4-5 έτη θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα επιτρέπεται η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Ας δούμε τώρα τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των Κολλεγίων σε σχέση με εκείνα των Πανεπιστημίων.
• Τα προγράμματα σπουδών είναι τα ίδια με εκείνα των συνεργαζομένων Πανεπιστημίων ή έχουν εγκριθεί από αυτά.
• Οι σπουδαστές των Κολλεγίων εγγράφονται στα συνεργαζόμενα ξένα Πανεπιστήμια και λαμβάνουν σχετική βεβαίωση, ταυτότητα, άδεια πρόσβασης στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων κ.λπ.
• Η διοίκηση των Κολλεγίων εγκρίνεται από τα ξένα Πανεπιστήμια όπως και οι καθηγητές τους.
• Το σύστημα αξιολόγησης των σπουδαστών είναι το ίδιο με αυτό των μητρικών Πανεπιστημίων.
• Τα τελικά αποτελέσματα και προφανώς και τα πτυχία εκδίδονται από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια.
Το κάθε Κολλέγιο, λοιπόν, είναι ένα παράρτημα ενός ξένου Πανεπιστημίου ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, π.χ., έχει παράρτημα στην Καλαμάτα.
Τέλος, τα πτυχία των αποφοίτων των ευρωπαϊκών Κολλεγίων αναγνωρίζονται από το 1989 ως Πανεπιστημιακά Πτυχία με την επαγγελματική αξία που έχουν στη χώρα του Πανεπιστημίου.
Αυτή η αναγνώριση έχει επιβεβαιωθεί από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας και ολοκληρώθηκε με την έκδοση του Π.Δ. 38/2010 με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Ευρωπαϊκή Οδηγία του 36 του 2005. Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας γινόταν πολύ διστακτικά έως τώρα από το αρμόδιο Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας.
Τώρα όμως με τον Νόμο 4093/2012 τροποποιήθηκε το ανωτέρω Π.Δ. και η αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων (όταν δίδονται από Πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε.) ισχύει για όλες τις ειδικότητες και επιτυγχάνεται με πολύ απλούστερες διαδικασίες.
Αντιγράφω από το Π.Δ. 38|2010 όπως τροποποιήθηκε (Νόμος 4093/2012 υποπαρ. Θ 16 παράγρ. Θ’):
Αρθρο 1, παρ. 2
«Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων»
Αρθρο 2, παρ. 5
Στο άρθρο 4 προστίθενται οι παράγραφοι 3 και 4 ως εξής:
«3. Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του παρόντος, παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού».
4. Για τους σκοπούς της ανωτέρω παραγράφου, η οικονομική δραστηριότητα στην οποία επιθυμεί να έχει πρόσβαση ο αιτών στην Ελλάδα είναι η ίδια με εκείνη για την οποία διαθέτει τις γνώσεις και δεξιότητες στο κράτος-μέλος καταγωγής, εφόσον οι καλυπτόμενες δραστηριότητες είναι αντίστοιχες».
Η εφαρμογή του Π.Δ. 38/2010 γίνεται από το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) του υπουργείου Παιδείας.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με το Τμήμα Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του υπουργείου.
Σημειώνουμε ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές αναγνωρίσεις ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση οι κάτοχοι πτυχίων αναγνωρισμένων από το ΣΑΕΠ μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής για θέσεις του Δημοσίου (άρθρο 13 του Νόμου 4148, ΦΕΚ 99/Α’/ 26.04.2013)
………………………………………………………………….
* Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων