Το «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, που σκύβει πάνω στην άνοδο της ξενοφοβίας και βάζει κάτω από το μικροσκόπιο ένα παιδί που για να γίνει αποδεκτό εντάσσεται σε φασιστική ομάδα, θριάμβευσε. Αναδείχτηκε καλύτερη ταινία μυθοπλασίας, ενώ ο πρωταγωνιστής Φρίξος Προέδρου κέρδισε την τιμητική διάκριση ανδρικής ερμηνείας
Μια ταινία που είναι σαν να απαντά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής θριάμβευσε το Σάββατο στο 36ο Φεστιβάλ Δράμας. Ο Χρυσός Διόνυσος, δηλαδή το 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας, απονεμήθηκε στο «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, «για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός καίριου θέματος της ελληνικής πραγματικότητας και την άρτια κινηματογραφική του απόδοση». Ο πρωταγωνιστής της Φρίξος Προέδρου κέρδισε και την τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας. Η βραβευμένη σκηνοθέτρια έχει στη διάθεσή της, ως έπαθλο από τη Δημόσια Τηλεόραση, τη δυνατότητα χρήσης εξοπλισμού και στελεχικού δυναμικού της, αξίας έως 10.000 ευρώ, για την παραγωγή της επόμενης ταινίας της.
Ηρωας του «Red Hulk» είναι ένα νέο παιδί, ο Γιώργος, που μπλέκει σε ομάδες ρατσιστικής βίας. Μένει μόνος στην Αθήνα, υποτίθεται ότι σπουδάζει, αλλά αναγκάζεται να δουλεύει. Του λείπουν νόημα, αυτοπεποίθηση, ταυτότητα, αποδοχή. Γεμίζει το κενό του ως «Red Hulk», όπως είναι γνωστός στον σύνδεσμο οπαδών της ομάδας του. Ωσπου η εμπλοκή του σ’ ένα επεισόδιο ρατσιστικής βίας φέρνει μπροστά του νέα αδιέξοδα, διλήμματα και επιλογές.
«Οταν έγραφα το σενάριο με απασχολούσε το φαινόμενο της ανόδου του ρατσισμού-ξενοφοβίας-φασισμού, αν και δεν είχε ακόμα καταγραφεί η εκλογική έκρηξη», μας είπε πριν από λίγες μέρες η Ασημίνα Προέδρου. «Παράλληλα, όμως, στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του έπαιξε ρόλο και ο προβληματισμός μου πάνω σε άλλα θέματα, που σχετίζονται με τη γενική επιδίωξη του ατόμου για αποδοχή και ένταξη, τις δομές στις οποίες εντάσσονται τα άτομα, τους όρους λειτουργίας τους, τους στόχους και τα χαρακτηριστικά τους, τη διαστροφή του ατόμου, που συχνά προκύπτει. Για τον ήρωά μου άντλησα στοιχεία από σχετική έρευνα, συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν βιώματα από τους χώρους που κινείται, αλλά και από την παρουσία των φασιστικών ομάδων στην ειδησεογραφία και την αυτοπροβολή των “κατορθωμάτων” τους σε σχετικά σάιτ, φόρουμ και μπλογκ».
Tα υπόλοιπα βραβεία είναι τα εξής:
* Αργυρός Διόνυσος (β’ βραβείο Μυθοπλασίας): «Dead End» της Τώνιας Μίσιαλη για «την τρυφερή ματιά, την ευρηματικότητα και την οικονομία των εκφραστικών μέσων». Συνοδεύεται από 10.000 €, παροχές post production και πλήρες σετ ψηφιακής κινηματογραφικής μηχανής, προσφορά της Authorwave
* «Ελληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης»: «Αννα» του Σπύρου Χαραλάμπους (έπαθλο 1.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)
* Σπουδαστικής ταινίας: «Νικολέτα» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν
* «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία «Κοινωνικού Προβληματισμού»: «Pieta» του Αλέξανδρου Τσαντίλα
* «Ντίνος Κατσουρίδης» για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη: «Συνθήκη 10/60»» του Ακη Πολύζου.
Απονεμήθηκαν και τιμητικές διακρίσεις:
* Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος («Συνθήκη 10/60»)
* Σεναρίου: Γιώργος Τελτζίδης («Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση)
* Γυναικείας ερμηνείας: Μυρτώ Παπούλια («Στο κατώφλι» της Αναστασίας Κρατίδη)
* Μοντάζ: Ντίνος Γρηγορίου («Σκιαμαχία» σε σκηνοθεσία του ίδιου)
* Ηχου: Χρήστος Παπαδόπουλος («Μαθήματα Οδήγησης» του Βασίλη Καλαμάκη)
* Σκηνικών- Κοστουμιών: Francois Schuiten και Δήμητρα Παναγιωτοπούλου («Memory Reloaded» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους)
* Πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Πλατύραχος («Εθελοντές» του Θοδωρή Βουρνά)
* Σχεδιασμού ήχου: Αρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος («Συνθήκη 10/60»).
Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στο «Δεν είμαι τώρα εδώ» των Ζήση Κοκκινίδη και Ιωνα Παπασπύρου, εύφημος μνεία στο «Travel Express» της Νατάσας Ξύδη και στο «Counting Happiness» της Βενετίας Ευρυπιώτου. Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το δικό της βραβείο στη «Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση. Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας στη «Νικολέτα» της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν. Η Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών έδωσε τρεις ισότιμους επαίνους στους διευθυντές φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη («Red Hulk»), Νίκο Θωμά («Ωραίο το μουστάκι σου Giorgio») και Πέτρο Νούσια («Ανευ»).
Οσο για το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, το Grand Prix της κριτικής επιτροπής πήγε στο «All Soul’s Day» της Aλεξάντρα Τερπίνσκα (Πολωνία), το β’ βραβείο στο «The Runaway» του Μαρτέν Ζαν Μπερνάρ (Γαλλία). Το ειδικό βραβείο «Prix Europeen Film Academy Drama 2013», που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, κέρδισε το «Butter Lamp» του Χου Βέι (Γαλλία-Κίνα). Το βραβείο καλύτερης ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης το «Loneliness» του Ζεντλίτσκι Λιόβα (Ρουμανία), του Κινουμένου Σχεδίου η ταινία «Monsieur Thanatier’s artistry» του Νταβίντ Λε Μποζέκ (Γαλλία). Τέλος, το βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής, που απονέμεται από την TV5MONDE, πήγε στο «A dollhouse» του Τομπίας Γκέντορφ Μπέσεν (Δανία).