23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάρτιν Κλίνγκνερ, νομικός και πολιτικός ακτιβιστής

«Η απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα του παρελθόντος είναι ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό ζήτημα»

      Pin It

«Ο νεοναζισμός ανεβαίνει και στην Ελλάδα. Κυνηγούν μετανάστες, πρόσφυγες και αριστερούς. Ο αγώνας μας ενάντια στα ακροδεξιά κινήματα πρέπει να είναι κοινός. Ο,τι έχουμε κάνει για το παρελθόν, πρέπει να το κάνουμε και για το παρόν»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Πέπη Ρηγοπούλου

 

Ο Μάρτιν Κλίνγκνερ είναι δικηγόρος. Ενας νέος και δυναμικός άντρας από εκείνους που πιστεύουν ότι το ηθικό στοιχείο και η ουσιαστική δικαιοσύνη οφείλουν να ταυτίζονται. Αυτό εξηγεί και την πρόσφατη παρουσία του, μαζί με άλλους Γερμανούς του δικτύου Α.Κ. Δίστομο, στο δεύτερο συνέδριο «Για τα ολοκαυτώματα και τις αποζημιώσεις» στη Βιάννο, 70 χρόνια μετά το δικό της ολοκαύτωμα.

 

Ο Γερμανός νομικός και πολιτικός ακτιβιστής πιστεύει, σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του συναρχηγού τού Linke, ότι η συνύπαρξη ατόμων και λαών δεν μπορεί να σημαίνει άγνοια και αδιαφορία για το παρελθόν και τα τραύματά του ούτε πως η -απαραίτητη- αλληλεγγύη πρέπει να βασίζεται στη λήθη των εγκλημάτων. Το παρελθόν είναι και παρόν, μας λέει και αυτό εξηγεί τόσο τη θεωρητική, τη νομική και την πολιτική του δράση για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα χιτλερικά εγκλήματα στην Ελλάδα και αλλού, όσο επίσης και τη συμβολή του στον αγώνα κατά του ναζισμού, που ξανασηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, τη Γερμανία και σε άλλα μέρη στην Ευρώπη και στον κόσμο.

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη αυτή είχα ακόμη πιο ισχυρή την αίσθηση ότι μίλησα με έναν άνθρωπο που τιμά την Ελλάδα επειδή τιμά τη χώρα του και τη δρώσα αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Οταν το συνέδριο τίμησε με τη σειρά του τον Μάρτιν Κλίνγκνερ με ένα συμβολικό βραβείο στη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Δήμου Βιάννου, Χρύσανθου Συγγελάκη, εκείνος είπε μόνο: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία, αλλά πιο πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε αν και προερχόμαστε από τη χώρα των θυτών. Θα συνεχίσουμε μαζί σας, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους αντιφασίστες την προσπάθειά μας.

 

• Μιλήστε μας για σας και για την πορεία σας μέχρι τη Βιάννο.

 

Το όνομά μου είναι Μάρτιν Κλίνγκνερ, είμαι εδώ με την ομάδα μου Α.Κ. Δίστομο. Είμαστε μια ομάδα αντιφασιστών που δουλεύουμε για την αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα και όχι μόνο καθώς και για τις αποζημιώσεις των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων. Εχουμε έρθει πολλές φορές στο Δίστομο στις επετείους των σφαγών για να τιμήσουμε τους νεκρούς. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Κρήτη και μάλιστα στη Βιάννο για το συνέδριο «Για τα ολοκαυτώματα και τις αποζημιώσεις». Ερχόμαστε εδώ με την ομάδα μου για να στηρίξουμε τις προσπάθειές σας και για να αφυπνίσουμε τη γερμανική κοινή γνώμη. Είναι τώρα 12 χρόνια που κάνουμε αυτή την προσπάθεια να κινητοποιήσουμε το δημόσιο ενδιαφέρον, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συμβολικές καταλήψεις καθώς και δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Εχουμε ένα δίκτυο στη Γερμανία από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό και έτσι οι προσπάθειες είναι κοινές.

 

• Πώς βλέπετε τη νομική και την πολιτική πλευρά της δράσης σας;

 

Εχουμε ήδη κάνει, όπως σας είπα, συνέδρια και συναντήσεις. Ανάμεσά τους ένα μεγάλο συνέδριο στο Βερολίνο το 2005. Γενικότερα υποστηρίζουμε όλες τις νομικές διεκδικήσεις των θυμάτων του Διστόμου σε δικαστήρια στην Ιταλία και στη Χάγη. Η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα δυσμενής για τους Ελληνες θύματα των εγκλημάτων του στρατού κατοχής, διότι η Γερμανία αρνείται να πάει στη Χάγη και η άρνηση αυτή της Γερμανίας κάνει πολύ πιο δύσκολη την καθαρώς νομική πλευρά των διεκδικήσεων. Για τον λόγο αυτό έχουμε ανάγκη από δράσεις κατά κύριο λόγο στο πολιτικό πεδίο. Και ως προς αυτό το σημείο παραμένουμε αισιόδοξοι. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη για τα θύματα του Διστόμου και των άλλων περιοχών της Ελλάδας και της Ευρώπης και με την έννοια αυτή το πολιτικό μέρος υπερισχύει στην παρούσα φάση. Το ζήτημα της απόδοσης δικαιοσύνης για τα εγκλήματα του παρελθόντος είναι ένα πανευρωπαϊκό πολιτικό ζήτημα.

 

• Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη δράση που οργανώσατε παλαιότερα στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο;

 

Συνεργαστήκαμε με Γερμανούς και Ελληνες φίλους από την κοινότητα του Βερολίνου, και έτσι πραγματοποιήσαμε μια δράση με ιδιαίτερο πολιτικό και πολιτισμικό συμβολισμό. Πραγματοποιήσαμε τη συμβολική περικύκλωση/κατάληψη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Περγάμου στο Βερολίνο. Πρόκειται για έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί συνιστά μια εμβληματική εικόνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Θέλαμε να δείξουμε ότι εφόσον η Γερμανία κρατά στα μουσεία της αρχαιολογικούς θησαυρούς από την Ελλάδα, και συνεπώς επωφελείται από την τέχνη και την κουλτούρα της, δεν μπορεί να αδιαφορεί για το θέμα των επανορθώσεων. Το γενικότερο ζήτημα είναι σε μεγάλο βαθμό και με όλες τις έννοιες –συμβολικές και πραγματικές– ζήτημα επιστροφής.

 

• Ποια είναι η αίσθησή σας για την άνοδο του νεοναζισμού στις μέρες μας;

 

Στη Γερμανία πολεμάμε τον ναζισμό εδώ και χρόνια. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε στη νεοναζιστική τρομοκρατία. Το πρόβλημα στη Γερμανία αφορά σήμερα την τρομοκρατική, αλλά ολιγομελή οργάνωση «Εθνικοσοσιαλιστικό Ανάγραμμα». Ο αγώνας μας για τις επανορθώσεις είναι λοιπόν η μία πλευρά της προσπάθειάς μας. Θέλουμε να δείξουμε ότι τα παλιά προβλήματα είναι και νέα προβλήματα. Ο νεοναζισμός ανεβαίνει και στην Ελλάδα. Κυνηγούν μετανάστες, πρόσφυγες και αριστερούς. Ο αγώνας μας ενάντια στα ακροδεξιά κινήματα πρέπει να είναι κοινός. Ο,τι έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε για το παρελθόν, πρέπει να το κάνουμε και για το παρόν. Παρελθόν και παρόν συνδέονται απόλυτα.

 

• Προφανώς δεν πιστεύετε στο τέλος της Ιστορίας.

 

Οχι, δεν υπάρχει κανένα τέλος της Ιστορίας. Και δεν θα υπάρξει ποτέ. Η Ιστορία προχωράει συνεχώς, μας εκπλήσσει, μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Οσο υπάρχουν φασιστικά κινήματα θα παλεύουμε εναντίον τους.

 

• Η εκτός προγράμματος επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στη Βιάννο μετά τη λήξη του συνεδρίου για τα ολοκαυτώματα και τις αποζημιώσεις καταδεικνύει την επιτυχία του.

 

Scroll to top