02/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι ανατροπές φέρνει ο νέος χρόνος

Του Τζώρτζη Ρούσσου Μπορεί να περισσεύουν οι επικοινωνιακές πομφόλυγες από τα κυβερνητικά στελέχη για το νέο έτος, ωστόσο οι συνταξιούχοι «ατενίζουν» το 2013 μέσα από τη μείωση.
      Pin It

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Μπορεί να περισσεύουν οι επικοινωνιακές πομφόλυγες από τα κυβερνητικά στελέχη για το νέο έτος, ωστόσο οι συνταξιούχοι «ατενίζουν» το 2013 μέσα από τη μείωση των συντάξεών τους, με τους εργαζόμενους πλησίον της σύνταξης να προσθέτουν περισσότερα χρόνια εργασίας, για το… καλό της ελληνικής οικονομίας, με την κυβέρνηση να αδυνατεί (γιατί δεν θέλει) να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, την κύρια αιτία των δεινών του ασφαλιστικού μας συστήματος.

 

Βέβαια και αυτές οι νέες θυσίες είναι αμφίβολο αν θα επιφέρουν αποτελέσματα, αν και όλοι όσοι γνωρίζουν τα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν βέβαιο ότι οι δραστικές μειώσεις συντάξεων θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο διαρκεί η «ποδηγέτηση» της ελληνικής οικονομίας στις μνημονιακές λογικές της λιτότητας.

 

Το 2013 λοιπόν επιφυλάσσει στο ασφαλιστικό μας σύστημα τέσσερις βασικές αλλαγές που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους ασφαλισμένους:

 

1. Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο βασικός κανόνας που ήδη ισχύει από χθες είναι ότι για να βγει κάποιος στη σύνταξη απαιτείται να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς και να είναι τουλάχιστον 62 ετών. Επίσης επεκτείνεται και το πάνω όριο εργασίας, αφού πλέον δεν ισχύει το όριο των 65 ετών, το οποίο επεκτάθηκε στα 67!

 

2. Εφάπαξ. Μειώνεται τα εφάπαξ σε μια σειρά από Ταμεία. Οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται από 1,94% (Ταμείο Πρόνοιας Αστυνομικών), ενώ αγγίζουν το 83% (Τομέας Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Εργων).

 

3. Μείωση σύνταξης. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ η κυβέρνηση τους έχει επιφυλάξει για το 2013 μείωση στον συντάξιμο μισθό που κυμαίνεται από 5%-25%. Ετσι ήδη από χθες οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται ως εξής: Από 1.000,01€ και έως 1.500,00€ κατά 5%, από 1.500,01€ έως 2.000,00€ κατά 10%, από 2.000,01€ έως 3.000,00€ κατά 15% και από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά 20%.

 

4. Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Μέσω της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματος αδείας η κυβέρνηση στερεί από το ετήσιο εισόδημα του κάθε συνταξιούχου (και άρα και από την αγορά) 800 ευρώ ετησίως. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αγορά χάνει περίπου 2,24 δισ. ευρώ ετησίως από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των περίπου 2,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

 

Με τις περισσότερες δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά να έχουν ήδη ισχύσει από τον περασμένο Νοέμβριο, το 2013 ενδέχεται να καταγραφεί ως η χρονιά της παύσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων…

 

Μπορεί κάτι τέτοιο να φαίνεται ήσσονος σημασίας, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν την πύλη εισόδου της αγοράς εργασίας στον εργασιακό μεσαίωνα, όπου ο εργαζόμενος χωρίς καμία ουσιαστικά προστασία θα απολαμβάνει μόνο το δικαίωμά του στον κατώτατο μισθό, με τα υπόλοιπα να εναποτίθενται στη βούληση του εργοδότη.

 

Ο δρόμος προς αυτήν την εξέλιξη περνά μέσα από τη θέσπιση του κατώτατου μισθού, που πλέον δεν θα αφορά τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ) αλλά τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

 

Ο κατώτατος μισθός

 

Ετσι η τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι και λήγει την 31η Μαρτίου 2013 αποτελεί την τελευταία σύμβαση με βάση την οποία οριζόταν το κατώτατο σύστημα αμοιβών.

 

Από την 1η Απριλίου θεσπίζεται νέο σύστημα, ενώ με πράξη υπουργικού συμβουλίου θα οριστεί η σχετική διαδικασία που θα μας οδηγήσει στον τρόπο που θα προκύπτει ο κατώτατος μισθός με υπουργική απόφαση.

 

Από την άλλη, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει, όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο, στα 586,08 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

 

Μετά την 1η Απριλίου με την ΕΓΣΣΕ θα ρυθμίζονται μόνο μη μισθολογικά θέματα, που σημαίνει ότι η ΓΣΕΕ αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) δεν θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στη ρύθμιση των θεμάτων της αγοράς εργασίας. Για να καταδείξει βέβαια η κυβέρνηση ότι δεν θέλει να υπάρχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις φρόντισε να «προικίσει» με μείωση μισθού κατά 10% (δηλαδή το επίδομα γάμου) όσες επιχειρήσεις αποχωρήσουν από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

 

Συγκεκριμένα, όποιος εργοδότης δεν είναι μέλος σε κλαδική εργοδοτική οργάνωση (για τις ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας) ή δεν είναι μέλος σε ΣΕΒ, ΕΣΕΕ ή ΓΣΕΒΕΕ που συμβάλλονται για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν θα υποχρεούται να ακολουθεί τα συμφωνηθέντα ενώ επιπροσθέτως θα μπορεί περικόψει μονομερώς το επίδομα γάμου στους εργαζομένους του!

Τζ.Ρ.

Scroll to top