Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη με τη σημερινή της συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», παρότι τις θεωρεί «καταστροφικές για τη χώρα». Λέει ξεκάθαρα ότι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων «δεν περνούν από τη σημερινή Βουλή». Προσθέτει όμως ότι απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές διότι «ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτάνει».
Και όχι μόνο επαναλαμβάνει τη θέση της κατά της θεωρίας των δύο άκρων, αλλά δηλώνει ότι «βλάπτει τη Ν.Δ. και δεν βοηθά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου». Εις επίρρωσιν αυτού μάλιστα χθες πρότεινε τα κόμματα να κατέβουν με κοινό υποψήφιο σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, αν τελικά παραιτηθούν οι βουλευτές της Χ.Α. Παράλληλα, με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση της «Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων», η κ. Μπακογιάννη διεμήνυσε ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει από πραξικόπημα και πρόσθεσε πως πρέπει να στείλουμε μήνυμα ομοψυχίας και σταθερότητας για να προστατεύσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Τέλος, δεν βλέπει αλλαγή της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ έναντι του ευρωπαϊκού Νότου, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
«Κατά την άποψή μου, η θεωρία των δύο άκρων βλάπτει πρωτίστως τη χώρα, και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αλλά βλάπτει και τη Νέα Δημοκρατία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση
• Η πλήρης επικράτηση της Ανγκελα Μέρκελ στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές θα σκληρύνει ή θα μαλακώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα;
Η Ανγκελα Μέρκελ κατήγαγε μια προσωπική μεγάλη νίκη, αλλά η νίκη της αυτή την υποχρεώνει παρά ταύτα να κάνει συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες. Το οποίο σημαίνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει και η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Κατά τη γνώμη μου, όχι άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα, μια προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας είναι απολύτως προβλέψιμη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λειτουργήσει στο μέλλον με ενιαία έκφραση, που να εδράζεται στην εμβάθυνση του ρόλου των συλλογικών θεσμών της Ενωσης και στη λογική της ενοποίησης, και όχι μέσα από τη διελκυστίνδα Βορρά – Νότου. Αυτό νομίζω ότι θα γίνει αντιληπτό και θα κυριαρχήσει ως άποψη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό το χρειάζεται η Ελλάδα και ενισχύει τη θέση και τα συμφέροντά της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
• Θεωρείτε ότι θα μας ζητηθεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα;
Η επιτυχία και η αποτυχία θα κριθούν από τη δική μας αποτελεσματικότητα. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει αποτελεσματική στην πολιτική την οποία κάνει. Δεν φτάνει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε σε εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που με ρεαλιστικό και βιώσιμο τρόπο τα επόμενα χρόνια θα αυξήσει το εισόδημα των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος. Και για να αυξηθεί το εισόδημα των Ελλήνων θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη που θα διαχέεται και θα καταλήγει και στα μικρά και μεσαία ελληνικά νοικοκυριά.
• Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ψηφίσετε τα μέτρα;
Καταρχήν δεν πιστεύω ότι στη φάση αυτή προσφέρει κάτι να μιλάμε γενικά και αόριστα για μέτρα. Η ακατάπαυστη μετρολογία υπονομεύει τις θυσίες που κάνουν οι Ελληνες για να πετύχουν ανάπτυξη και οικονομική εξυγίανση. Δεύτερον, δεν πιστεύω ότι απ’ αυτή τη Βουλή μπορούν να περάσουν περικοπές μισθών και συντάξεων, θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό. Διαρθρωτική αλλαγή όμως που χρειάζεται, και πρέπει να περάσει, είναι η βαθιά μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την οποία υποστηρίζω με πάθος. Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα είναι ένα θεμελιώδες βήμα, κατά την άποψή μου, για να έρθουν αυξημένα έσοδα στο κράτος. Αυτή είναι μία διαρθρωτική αλλαγή την οποία βεβαίως θα ψηφίσω, αν έρθει.
• Η θεωρία των δύο άκρων, για την οποία έχετε δηλώσει δημόσια τη διαφωνία σας, πιστεύετε ότι θα αποβεί επωφελής ή βλαπτική για τη Νέα Δημοκρατία;
Εχω πει ότι κατά την άποψή μου η θεωρία των δύο άκρων βλάπτει πρωτίστως τη χώρα, και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αλλά βλάπτει και τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία έχει την κύρια ευθύνη σήμερα για τη σωστή λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα και η θεωρία των δύο άκρων δεν βοηθά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου, που είναι απαραίτητος αν θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ομοψυχίας και σύμπνοιας ενάντια σε όλα τα ακραία φασιστοειδή που κινούνται.
• Ηταν έκπληξη για εσάς οι αποκαλύψεις για τη Χρυσή Αυγή;
Για να είμαι ειλικρινής, φοβόμουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση με ακραίες λογικές. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι το μέγεθος πιθανόν να υπερβαίνει τους φόβους μου.
• Χαρακτηρίστε μας με λίγες λέξεις την απόδοση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού σε αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης.
Eίναι βέβαιον ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αν κανείς συγκρίνει την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούνιο με τη σημερινή, οποιοσδήποτε καλόπιστος άνθρωπος θα διαπιστώσει πρόοδο. Εχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα; Οχι, δεν τον έχουμε διαβεί ακόμα. Χρειάζεται η προσπάθεια να συνεχιστεί και κυρίως χρειάζονται πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής να αλλάξουν, έτσι ώστε η ανάπτυξη για την οποία μιλάμε να έρθει πιο γρήγορα, η ανεργία να μειωθεί πιο γρήγορα και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να ανακουφιστούν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στα δομικά παράλληλα με τα δημοσιονομικά στοιχεία της ανάκαμψης.
• Βλέπετε πιθανότητα πρόωρων εκλογών;
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη σε αυτό. Οι πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφή για τη χώρα, δεν βλέπω ποιον θα ωφελήσουν, αλλά με αυτά που έχουμε δει την τελευταία περίοδο κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει.