10/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στραβά αρμενίζουμε…

      Pin It

Δύσκολα να κατηγορήσει κάποιος τα μέλη του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για κομματισμό, για μονομέρεια ή για υποκειμενικές εκτιμήσεις. Γι' αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία η έκθεσή τους η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά την πορεία του δημόσιου χρέους μετά το τέλος των Μνημονίων. Σ' αυτή την έκθεση, ουσιαστικά γκρεμίζονται οι κυβερνητικές εκτιμήσεις, ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά και ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Στην έκθεση, ουσιαστικά χαρακτηρίζεται ψευδαίσθηση μια τέτοια προοπτική. Δεν θα υπάρχει δηλαδή τόσο σύντομα η προοπτική εξόδου στις αγορές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.

 

Είναι ενδεικτικό το σημείο όπου αναφέρεται πως μετά το τέλος του Μνημονίου, στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 δηλαδή, η χώρα δεν θα διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντεπεξέλθει στην πληρωμή τόκων για τα δάνεια που έχει πάρει έως τώρα. Δεν θα επαρκεί, αναφέρει χαρακτηριστικά, το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να καλύπτεται ο δανεισμός.

 

Οι λύσεις σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι δύο. Ή θα υπάρξει νέος δανεισμός ή θα γίνει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως, δεν είναι βιώσιμο. Και στις δύο περιπτώσεις, θεωρούνται αναπόφευκτα τα νέα μέτρα. Αν κάποιος λάβει υπόψη του τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημοσιονομικό κενό στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα είναι γύρω στα 4,4 δισ. ευρώ και το 2015 περίπου 6,5 δισ. ευρώ! Ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό το ποσό (αθροιστικά 11 δισ. ευρώ) και το χρηματοδοτικό κενό είναι μικρότερο, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, δεν παύει να υπάρχει το πρόβλημα.

 

Ενα πρόβλημα, το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνει και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, ο οποίος μόλις χθες δήλωσε πως «η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της». Μια βοήθεια, βέβαια, η οποία, όπως και οι προηγούμενες, συνοδεύεται από σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να αρέσκεται να διαψεύδει, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως θα έρθουν αργά ή γρήγορα.

 

Και τέτοια μέτρα, οποιαδήποτε μέτρα, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να τα αντέξει. Σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναγκάζονται να ομολογήσουν δημόσια και κυβερνητικά στελέχη αλλά έμμεσα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο οποίος, πρέπει να μιλήσει στον λαό τη γλώσσα της αλήθειας και να αφήσει τα επικοινωνιακά success stories…

 

Scroll to top