Η ανοιχτή σύγκρουση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας επιφέρει σοβαρό ρήγμα στη δικομματική κυβέρνηση και προοιωνίζεται σημαντικές εσωτερικές αναταράξεις στη συνοχή της, αλλά και στη συνέχιση της συνύπαρξης των δύο κομμάτων. Το πολιτικό ατύχημα δεν απεφεύχθη. Η ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα υποβρύχια προκάλεσε έκρηξη στις σχέσεις Βενιζέλου – Αβραμόπουλου, τα ωστικά κύματα της οποίας είναι δυνατόν να πλήξουν τα ίδια τους τα κόμματα, προκαλώντας έτσι τη ρήξη και ανοίγοντας τον δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν και κανένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Αμυνας καταλόγισε ευθύνες στην τωρινή κυβέρνηση και ειδικά στον κ. Βενιζέλο, διότι η σύμβαση του 2010 φέρει την υπογραφή του μαζί με αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου, και ζήτησε εξεταστική επιτροπή. Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε, αλλά η απάντησή του θεωρήθηκε προσβλητική για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος, λάβρος, επιτέθηκε τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημ. Αβραμόπουλο. Εχει εξαιρετική χάρη (και υπαινιγμούς) μια αποστροφή του: «Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις και να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση», τονίζοντας εμφατικά ότι αυτός είναι ο συνομιλητής του πρωθυπουργού και όχι ο κάθε υπουργός Αμυνας!
Αυτοί οι δύο, δηλαδή, δίνουν αυστηρές οδηγίες στα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών για οριστική και ριζοσπαστική (sic) λύση. Ανταπαντώντας ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν χρειάζεται οδηγίες. Κυβέρνηση για κλάματα.
Τα ενδιαφέροντα σημεία: Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τον χειρισμό Αβραμόπουλου, και μάλιστα συνομίλησαν αμέσως μετά την απάντηση του υπουργού του στη Βουλή. Ο υπουργός Αμυνας δεν είχε άλλη επιλογή˙ όφειλε να παραθέσει το ιστορικό της υπόθεσης (παρατίθεται στις πολιτικές σελίδες), διαφορετικά θα έδειχνε ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος έκανε τα παράπονά του στον πρωθυπουργό. Ο τελευταίος τον καθησύχασε. Εδειξε κατανόηση. Μίλησε για ατυχή φρασεολογία του Αβραμόπουλου. Αλλα λόγια, δηλαδή, ν' αγαπιόμαστε.
Ομως η τοποθέτηση Αβραμόπουλου στη Βουλή ήταν ταυτόσημη με την πολιτική του πρωθυπουργού. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η Νέα Δημοκρατία θα αναγκαστεί να παραπέμψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τότε τα σενάρια είναι: Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στο ίδιο σχήμα. Και τυχόν απώλεια της δεδηλωμένης και κατά συνέπεια προσφυγή στις κάλπες πιθανώς να σημάνει την παραγραφή της υπόθεσης, αφού από το 2010 θα έχουν μεσολαβήσει δύο κοινοβουλευτικές θητείες. Αέναος ο κύκλος των σκοπιμοτήτων και της ιλαρότητας. Να θυμηθούμε ότι όλοι αυτοί οι πολιτικοί διακηρύσσουν παντού ότι έχουν κληθεί να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Εχουν αναρωτηθεί άραγε εάν όλη τους η «ζέση» φαίνεται αστεία στην ελληνική κοινωνία (και στην ίδια την τρόικα); Εάν όχι, κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στη χώρα.