Pin It

Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από το Δουβλίνο ο Ιρλανδός πρέσβης και ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στη χώρα μας μίλησαν στην «Εφ.Συν».

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. της 11ης Δεκεμβρίου 2012, θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ιρλανδία, η οποία αναλαμβάνει για έβδομη φορά στα 40 χρόνια που είναι μέλος της Ε.Ε. την κυλιόμενη προεδρία του τρέχοντος εξαμήνου.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ιρλανδός πρέσβης στην Ελλάδα Τσαρλς Σίχαν στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της χώρας του που έγινε χθες το πρωί στα γραφεία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσία των πρέσβεων της Λιθουανίας και της Ελλάδας, οι οποίες αναλαμβάνουν τα επόμενα εξάμηνα την κυλιόμενη προεδρία, η χώρα του έχει σκοπό να συνδυάσει τον ρεαλισμό με την αίσθηση αισιοδοξίας και φιλοδοξίας.

 

Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τον πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Ιωσήφ Ιωσήφ, για την πολύ καλή δουλειά της κυπριακής προεδρίας, τόνισε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν η οικονομική ανάκαμψη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η σταθερότητα και η ανάπτυξη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι πρέπει να σπάσει η σχέση τραπεζών και κυβερνώντων, κάτι που θα επιτευχθεί όταν από τον μηχανισμό εποπτείας θα περάσουμε στον μηχανισμό σταθερότητας. Επιπροσθέτως είπε ότι στόχος του είναι να τεθούν τα θεμέλια για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης και να δημιουργηθεί το περιβάλλον για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

 

ΤΣΑΡΛΣ ΣΙΧΑΝ: «Να δοθεί ελπίδα στους νέους ανέργους»

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Τσαρλς Σίχαν, πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, και απαντώντας σε ερώτηση ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει η ιρλανδική προεδρία προκειμένου να αντιμετωπίσει δραστικά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στην Ε.Ε., είπε μεταξύ άλλων: « Είναι όντως μία από τις μείζονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ιρλανδική προεδρία μαζί με τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης. Και είναι αυτός ο συνδυασμός ο οποίος θα μπορούσε να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη. Μια ανάκαμψη η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει ήδη υποφέρει πέντε χρόνια από την ύφεση. Η φετινή χρονιά θα είναι και αυτή μια δύσκολη χρονιά. Ελπίζουμε όμως», όπως ανέφερε ο κ. Σίχαν, «ότι όταν σε έναν χρόνο από σήμερα η Ελλάδα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., θα υπάρχουν περισσότερο θετικά νέα σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας σας. Εμείς, η ιρλανδική προεδρία, θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στις περιοχές αυτές που υπάρχει δυναμική για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ότι η Ευρώπη έχει μια ισχυρή ενιαία αγορά 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, μισού δισεκατομμυρίου καταναλωτών. Και υπάρχει η ευκαιρία για τους Ελληνες, όπως και για όλους του πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως για παράδειγμα αναγνώριση των προσόντων, προστατεύοντας έτσι όσους αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

 

Οπως τόνισα στη διάρκεια της παρουσίασης, το Συμβούλιο θα δώσει μια εγγύηση για τους νέους. Μια εγγύηση η οποία θα παρέχει στους νέους ανθρώπους μια προσφορά για εργασία ή μια ευκαιρία για εκπαίδευση ή εκμάθηση η οποία θα τους δώσει την ελπίδα για το μέλλον την οποία ποθούν και πρέπει να έχουν!

 

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για εξομάλυνση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Σίχαν εκτίμησε ότι «ο προηγούμενος ήταν ένας πολύ σημαντικός μήνας για την Ελλάδα. Η Ευρώπη έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η χώρα σας θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό και αποδεκτό παντού. Και όταν ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πάψει να υφίσταται, τότε οι προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα σας και για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθούν σημαντικά. Πιστεύουμε ότι από του χρόνου (2014) θα δούμε μια διαφοροποιημένη προς το καλύτερο κατάσταση σε ό,τι αφορά τον ελληνικό λαό. Ωστόσο αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η Ελλάδα έχει έναν μακρύ δρόμο να διανύσει και η Ιρλανδία ελπίζει και περιμένει ότι η χώρα σας θα βγει από την κρίση. Βεβαίως η δική σας οικονομία είναι εντελώς διαφορετική από την ιρλανδική, έχει διαφορετική δομή κι αυτό το καταλαβαίνουν οι Ελληνες, όπως επίσης και η αιτία των προβλημάτων των δικών μας και των δικών σας είναι εντελώς διαφορετική. Πιστεύω πάντως ότι τελικώς η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της.

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση σε δημοσιονομικά και φορολογικά»

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία αναλαμβάνει την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έβδομη φορά σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη.

 

Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η συνακόλουθη μείωση της ανεργίας, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική σταθερότητα αποτελούν τους κύριους στόχους της ιρλανδικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε το 2008 ανέδειξε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρώπης στον τομέα της νομισματικής ένωσης καθώς και του δημοσιονομικού και φορολογικού πλαισίου. Αποκάλυψε επίσης σημαντικές διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των κρατών-μελών με συνέπεια την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μεγάλου μέρους των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Για τον λόγο αυτό η κύρια πολιτική προτεραιότητα της ιρλανδικής προεδρίας είναι η οικονομική ανάπτυξη με κέντρο τον πολίτη, με συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τις επιλογές αυτές και έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Τομείς-κλειδιά στην προσπάθεια αυτή είναι η τραπεζική ένωση και η αναδιάρθρωση των τραπεζικών και χρηματιστηριακών υπηρεσιών με συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών μέσω του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

 

Το «τρίο της προεδρίας» (Ιρλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα, δηλαδή η τρέχουσα προεδρία και οι δύο επόμενες) αποσκοπεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συντονισμό αυτών, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά συνέπεια, οι μακροπρόθεσμες και διαρκείς προτεραιότητες μέχρι και το τέλος της ελληνικής προεδρίας, τον Ιούνιο του 2014, θα είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όπως επιβεβαιώθηκαν στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. της 11ης Δεκεμβρίου 2012.

 

Scroll to top