09/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με υποχρεώσεις πολλαπλάσιες του τζίρου τους

Χαοτική η κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης που παραμένουν βυθισμένα στα χρέη, συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να απολύουν, να περικόπτουν μισθούς αλλά και λειτουργίες.
      Pin It

Χαοτική η κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης που παραμένουν βυθισμένα στα χρέη, συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να απολύουν, να περικόπτουν μισθούς αλλά και λειτουργίες

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έκδοση της πρώτης συνεταιριστικής, αυτοδιαχειριζόμενης «Εφημερίδας των Συντακτών». Από την πρώτη στιγμή καταγράψαμε σε έρευνα που δημοσιοποιήσαμε την τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εναν χρόνο μετά, η εικόνα κατάρρευσης, ειδικά σε ορισμένα από τα λεγόμενα «κυρίαρχα ΜΜΕ», όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά φαίνεται να γίνεται χειρότερη. Ο χώρος των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα δείχνει να καταρρέει, με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και κανάλια να κλείνουν, άλλα να προχωρούν σε πτώχευση, κάποια ανοίγουν ή αλλάζουν ιδιοκτησία, οι περικοπές σε μισθούς και οι απολύσεις συνεχίζονται, εργαζόμενοι μένουν από τρεις έως και 10 μήνες απλήρωτοι ή λαμβάνοντας έναντι, τα χρέη διογκώνονται ή μετατίθενται σε βάθος χρόνου.

 

Η εικόνα κατάρρευσης αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες που πλέον είναι μόλις τέσσερις, με τη Χ.Κ. Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία) να βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς (επιτήρηση) και άλλες να μην υφίστανται πλέον στο ταμπλό λόγω πτώχευσης, ενώ και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (συμφερόντων Ψυχάρη) ετοιμάζει τη δική του έξοδο. Στη Χ.Κ. Τεγόπουλος, που χρωστάει μόνο σε πρώην εργαζόμενους σχεδόν 25 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που δεν έχει καταβάλει (και περίπου άλλα 45 με 50 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια και υποχρεώσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) παρατηρείται και μια ιδιάζουσα κατάσταση. Μια τρίτη εταιρεία, η Τρίτη Οψη, έχει… υπενοικιάσει υποτίθεται το δικαίωμα και εκδίδει την εφημερίδα, δεν καταβάλλει μισθούς πάνω από ένα τρίμηνο, ενώ τις τελευταίες μέρες άρχισε και να απολύει εργαζόμενους στους οποίους μάλιστα χρωστάει.

 

Συνολικά, οι εισηγμένοι στο Χ.Α. όμιλοι ΜΜΕ φαίνεται να καταγράφουν μέσα στο 2013 ζημιές που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμό να αγγίζει πλέον τα 540 εκατ. ευρώ και τις συνολικές τους υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 803 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο κύκλος εργασιών τους συνολικά δεν ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Επιχειρώντας δηλαδή κανείς μια… μετάφραση αυτών των οικονομικών στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά οι εταιρείες αυτές συνολικά χρωστούν τρεις φορές τον τζίρο τους!

 

Τα λεγόμενα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης φαίνεται να χρωστούν σε τράπεζες δύο φορές τον τζίρο τους, ενώ τα οικονομικά δεδομένα άλλων ομίλων με ιστορικούς τίτλους και Μέσα με υψηλή τηλεθέαση ή ακροαματικότητα παραμένουν στο «κόκκινο».

 

Ο ΔΟΛ, που συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις, έχοντας σχεδιάσει μέχρι το τέλος του έτους να έχει απομακρύνει 160 με 180 εργαζόμενους, ενώ τελευταία ακούγεται ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο δίμηνο του 2014 για να φτάσει ίσως και τους 220-230, φαίνεται διαρκώς να έχει απώλειες στον τζίρο του, με τις ζημίες να παραμένουν σταθερά υψηλές. Οι ζημίες του μέσα στο 2013 φτάνουν τα 14 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 44,8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός του δανεισμός ξεπερνά τα 135 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις του φτάνουν τα 211 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, συνολικά οφείλει 4,7 φορές τον τζίρο του!

 

Λίγο… χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει και ο Πήγασος (συμφερόντων Μπόμπολα). Μέσα στο 2013 ο κύκλος εργασιών του αγγίζει τα 40,8 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες του να φτάνουν τα 14,4 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός από τράπεζες φτάνει τα 171 εκατ. ευρώ με συνολικές οφειλές 214 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις του είναι 5,2 φορές ο τζίρος που κάνει.

 

Οι δύο παραπάνω όμιλοι, όμως, είναι ουσιαστικά και οι μεγαλομέτοχοι της Τηλέτυπος, δηλαδή του ΜΕGA. Και το κανάλι της Μεσογείων καταγράφει μέσα στο 2013 τζίρο 42,1 εκατ. ευρώ (47,7 εκατ. ευρώ το 2012) και ζημίες που αγγίζουν τα 9,9 εκατ. ευρώ (7,4 εκατ. ευρώ πέρσι). Το MEGA έχει δάνεια σε τράπεζες που φτάνουν τα 142,6 εκατ. ευρώ (περίπου 3,4 φορές ο τζίρος), ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του αγγίζουν τα 194 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή τα χρέη του είναι σχεδόν 4,6 φορές μεγαλύτερα από τον τζίρο του!

 

Πιο συμμαζεμένη δείχνει η κατάσταση στον όμιλο της «Καθημερινής» (συμφερόντων Αλαφούζου) με τον τζίρο να κυμαίνεται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ και τις ζημίες στα 9,8 εκατ. ευρώ, όταν τα δάνεια που έχει σε τράπεζες αγγίζουν τα 32,5 εκατ. ευρώ και οι συνολικές οφειλές τα 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερες από τον τζίρο του κάτι παραπάνω από 2,5 φορές.

 

Καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι Αττικές Εκδόσεις (συμφερόντων Φιλιππόπουλου), οι οποίες βέβαια ευνοούνται και από το «λουκέτο» στις εκδόσεις Λυμπέρη αλλά και στην ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου. Πάντως, οι Αττικές Εκδόσεις παρουσιάζουν μέσα στο 2013 μικρές ζημίες κάτι παραπάνω από 134.000 ευρώ, με τον τζίρο τους να φτάνει στα 28,3 εκατ. ευρώ, όταν έχουν δάνεια σε τράπεζες 32,5 εκατ. ευρώ και συνολικές οφειλές 39,6 εκατ. ευρώ.

 

[email protected]

 

Scroll to top