Εντελώς εύθραυστη είναι πια η πλειοψηφία πάνω στην οποία στηρίζεται η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Το απέδειξε η προχθεσινοβραδινή ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, με ακόμα μία διαφοροποίηση -της Θεοδώρας Τζάκρη- η οποία οδήγησε σε διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του προέδρου του. Την κυβέρνηση την στήριξαν τελικά μόνο 154 βουλευτές, μια πλειοψηφία αρκετά αδύναμη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να προωθηθούν νέα σκληρά οικονομικά μέτρα.
Ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης αποδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από τους 33 βουλευτές που είχε εκλέξει στις περσινές εκλογές έχει φτάσει… αισίως στους 27 και κανένας δεν βάζει στοίχημα ότι ο αριθμός αυτός θα παραμείνει σταθερός. Ηδη ένας βουλευτής, ο Μιχάλης Κασσής, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, απειλεί πως αν δεν αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων, δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Και όπως διαβεβαιώνει, ενστάσεις για τη φορολόγηση αυτή έχουν πολλοί ακόμα συνάδελφοί του, βουλευτές που κυρίως εκλέγονται στην περιφέρεια.
Ο σχετικός νόμος για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να έρθει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, αφού αποτελεί προαπαιτούμενο στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Δεν αποκλείεται σε μια τέτοια ψηφοφορία ο συγκεκριμένος βουλευτής, αλλά και συνάδελφοί του να δώσουν αρνητική ψήφο, οδηγώντας τη συγκυβέρνηση σε μεγάλες περιπέτειες. Η πλειοψηφία των 154 εδρών δεν δίνει στους Σαμαρά και Βενιζέλο πολλά περιθώρια για νέες διαγραφές βουλευτών τους. Και η οριακή πλειοψηφία θα βρεθεί μπροστά σε κίνδυνο.
Ανάλογη στάση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει και συνάδελφοί τους από τη Ν.Δ., οι οποίοι επίσης εκλέγονται στην περιφέρεια και, όπως λένε, θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να στηρίξουν ένα νόμο που φορολογεί την αγροτική γη. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μπορεί δημόσια να δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, αλλά γνωρίζουν πως το πρόβλημα της κυβερνητικής συνοχής είναι μεγάλο.
Δεν πρέπει μάλιστα να είναι άσχετη με όλα αυτά η αναβολή που όπως φαίνεται παίρνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αφού προϊόν των διαπραγματεύσεων αυτών θα είναι η λήψη νέων μέτρων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, έως το τέλος του 2013 τουλάχιστον, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως μπορεί να αξιοποιήσει αυτόν τον πολιτικό χρόνο υπέρ της.