Του Τάσου Παππά
Υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες; Το σενάριο διακινούν συστηματικά το μέγαρο Μαξίμου και η Χ. Τρικούπη προκειμένου να δείξουν ότι ένα μέτωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, και επειδή δεν μπορεί να βρει συνομιλητές ούτε στ’ αριστερά του (ΚΚΕ) ούτε στα δεξιά του (ΔΗΜΑΡ), μπορεί να συμμαχήσει μ’ ένα περίεργο κόμμα, όπου συγκατοικούν (κάθε άλλο παρά αρμονικά, όπως φαίνεται από τις αψιμαχίες που εκδηλώνονται κατά καιρούς), στελέχη με ακραίες εθνικιστικές απόψεις, παραδοσιακοί δεξιοί, παράγοντες με κεντροαριστερό παρελθόν και πρόσωπα που ερμηνεύουν τα πάντα με εργαλείο τις θεωρίες συνωμοσίας.
Η επιδίωξη του δικομματικού κυβερνητικού μπλοκ είναι να απαξιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητική εναλλακτική λύση και να προκαλέσει ισχυρές αμφιβολίες στους ανέστιους αριστερούς σχετικά με τη σοβαρότητα ενός σχήματος που δέχεται να διερευνήσει τις πιθανότητες συμπόρευσης μ’ ένα μόρφωμα χωρίς ιδεολογική σπονδυλική στήλη, καθαρή στρατηγική και σταθερά σημεία αναφοράς.
Στον μύλο αυτό έριξαν κατά καιρούς νερό και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στις πιεστικές ερωτήσεις των αντιπάλων τους «με ποιους θα κυβερνήσετε αν δεν έχετε αυτοδυναμία;». Κάποιες αμφίσημες δηλώσεις δημιούργησαν κλίμα σύγχυσης, αφού δεν έκλειναν τη συζήτηση για το επίμαχο θέμα με σαφή τρόπο. Επί της ουσίας τώρα. Τι συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ.; Πέραν της αντίθεσής τους στο Μνημόνιο και της συμφωνίας τους ότι τα μνημόνια και οι αναγκαστικοί νόμοι μπορούν να καταργηθούν από έναν άλλο κοινοβουλευτικό συσχετισμό, τίποτε άλλο.
Σε όλα τα υπόλοιπα πεδία (εξωτερική πολιτική, θεσμοί, πολιτικό σύστημα, κοινωνικό ζήτημα, φορολογία του πλούτου, τράπεζες) η απόσταση είναι τεράστια και δεν μπορεί να γεφυρωθεί, όσο καλή θέληση κι αν επιδείξουν, όσες εκπτώσεις κι αν κάνουν στο πρόγραμμά τους οι δύο πλευρές. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει την περίπτωση να υπάρξουν συγκλίσεις σε πρόσωπα στις μικρότερης πολιτικής σημασίας αυτοδιοικητικές εκλογές. Το να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στον υποψήφιο δήμαρχο, για παράδειγμα του Δομοκού, ή να προσφέρουν στήριξη οι ΑΝ.ΕΛΛ. στον δεύτερο γύρο στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια περιφέρεια ή σ’ έναν μεγάλο δήμο, δεν σημαίνει ότι υπάρχει έδαφος για συνεργασία στο κεντρικό επίπεδο. Καλό είναι πάντως αυτό να το ξεκαθαρίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ με κάθε ευκαιρία. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν. Οχι άλλο να ψηφίσουν και άλλο να τους προκύψει…