14/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίνδυνοι για τη Δημοκρατία

      Pin It

Σε ολισθηρό δρόμο συνταγματικής εκτροπής μπαίνει η τρικομματική κυβέρνηση ψηφίζοντας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η επιμονή της να κυβερνά με αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη Βουλή και το Σύνταγμα, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το πολίτευμα και συνιστά παραμόρφωση της ίδιας της Δημοκρατίας.

 

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης: ο μεν Παφίλης (ΚΚΕ) προειδοποίησε αυστηρά την κυβέρνηση ότι βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, περιφρονώντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ο δε Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) χαρακτήρισε τη διαδικασία «μνημείο εκτροπής, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων και κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Και δίνοντας δραματικό τόνο, χωρίς να καταπίπτει σε υπερβολές, αποκάλεσε την κυβέρνηση υπεύθυνη «για τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε κοινοβουλευτική χούντα».

 

Η ΔΗΜΑΡ ψήφισε (διά στόματος Α. Ξηροτύρη) με πόνο καρδιάς (!), ενώ επιθετικοί και ειρωνικοί ταυτόχρονα εμφανίστηκαν οι Π. Κουκουλόπουλος και Φ. Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι και αυτοί βεβαίως ψήφισαν…

 

Ολοι γνωρίζουν ότι το νομοσχέδιο εμφανίστηκε, ενώ δεν είναι, ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση του δανείου. Είναι από τα γνωστά εφευρήματα μιας κυβέρνησης που, προκειμένου να φανεί αρεστή στους δανειστές, δεν διστάζει να μολύνει το Κοινοβούλιο, μετατρέποντας τους βουλευτές σε άβουλες προσωπικότητες. Αξίζει να τονιστεί η αντίδραση του Φ. Σανιχίδη: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει τη δόση αν δεν συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το άρθρο 28 με το οποίο συγκροτείται η υπηρεσία Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου»!

 

Μία από τις διατάξεις περιλαμβάνει και τη δανειακή σύμβαση για την επαναγορά ομολόγων, στην οποία αναφέρεται και ρητή παραίτηση της χώρας από την εθνική της κυριαρχία. Σε περίπτωση δηλαδή που η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές, εναπόκειται στη βούληση των δανειστών τι θα πράξουν με τη δημόσια περιουσία, η χώρα δηλαδή αποποιείται κάθε δικαίωμα που απορρέει από την εθνική κυριαρχία στη δημόσια περιουσία και το μεταβιβάζει, χωρίς όνειδος, σε ξένους.

 

Η συνείδηση των βουλευτών φαίνεται να 'ναι ήσυχη, γι' αυτό και δεν αρνούνται την ψήφιση μιας τέτοιας (οχληρής, τουλάχιστον) διάταξης. Διάταξης που μετασχηματίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της κυριαρχίας σε άθυρμα, ένα «παιχνίδι» δηλαδή στις διαθέσεις και ορέξεις των δανειστών. Κάτι ακόμα: αν οι δήμοι εκτραπούν δημοσιονομικά, θα επιβαρύνονται οι δημότες με αύξηση τελών και φόρων. Μια τέτοια κυβέρνηση, που δεν σέβεται το πολίτευμα, τους βουλευτές και τους δημότες, δεν έχει μέλλον και είναι επικίνδυνη.

Scroll to top