21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η άλλη όψη…

      Pin It

Της Νάνσυ Μιχοπούλου*

 

Σήμερα (σημ. χθες), 20 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό. Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζεται για 11η εβδομάδα.

 

Αλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Βλέπεις, για να έχεις άποψη οφείλεις να ξέρεις την ιστορία και από τις δύο μεριές.

 

Επιγραμματικά, λοιπόν, από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

 

1. Εκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με βάση έκθεση αξιολόγησης, διατάσσει την απομάκρυνση από το Πανεπιστήμιο 498 διοικητικών υπαλλήλων με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

 

2. Ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που προβλέπει με αναδρομική ισχύ να τεθούν σε αργία οι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν θα απογραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τους θέσει σε διαθεσιμότητα.

 

3. Εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να γίνει η απογραφή την ώρα που οι διοικητικοί απεργούν.

 

4. Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελεσίγραφό του ζητεί από τον Πρύτανη να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

 

Ολο αυτό το διάστημα, στο Πανεπιστήμιο η πραγματικότητα καταγράφεται ως εξής:

 

• Οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών δεν έχουν γίνει.

 

• Οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

 

• Το χειμερινό εξάμηνο δεν έχει ακόμη αρχίσει.

 

• Τα ερευνητικά προγράμματα δεν λειτουργούν.

 

• Πτυχιούχοι δεν ορκίζονται.

 

• Διεθνείς υποχρεώσεις του Ιδρύματος δεν έχουν εκπληρωθεί.

 

Το μεγάλο διακύβευμα: Να ανοίξει το Πανεπιστήμιο. Ολοι αυτό θέλουμε και προσδοκούμε. «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μείνει ανοιχτό και στο μέλλον, όχι μόνο τώρα. Το λέμε και σε αυτούς που χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα”, επειδή είναι κλειστό. Αυτός είναι ο σκοπός μας», δηλώνει ο Φραγκίσκος Βορτελίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Αλλά για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: πώς, από ποιους και πόσους;

 

Σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ, από τους 1.300 διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, οι 498 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και όσοι δεν απεγράφησαν θα τεθούν σε αργία. Περίπου 250 υπάλληλοι καταγράφονται ως διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά επιτελούν έργο ερευνητικό και διδακτικό. Επιπλέον πρέπει να προστεθεί ένας αριθμός υπαλλήλων που θα βγει σε συνταξιοδότηση, χωρίς να αντικατασταθεί, καθώς και όσοι έχουν αποσπαστεί με υπουργικές αποφάσεις σε πολιτικά γραφεία.

 

Οσοι μείνουν, είναι ο απαραίτητος και κατάλληλος πληθυσμός για να ανοίξει και να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο; Πολλές φωνές ακούγονται να εστιάζουν στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου και να ζητούν ευθύνες. Απορία προκαλεί η εμμονή του ΥΠΑΙΘ στην αποψίλωση του Πανεπιστημίου από προσωπικό και τη στήριξη της λάθος διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μνημονιακή επιταγή. Αν είναι για λόγους δημοσιονομικούς, μετά τη δήλωση της Πρυτανείας ότι θα ζητούσε ακόμη και μείωση της χρηματοδότησης, αλλά όχι του προσωπικού, παύει να ισχύει.

 

Η λύση για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι οι υπό αργία, συνταξιοδότηση και διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά η ανάκληση των αποφάσεων του ΥΠΑΙΘ, που στηρίζονται στο λάθος. Η αναγνώριση του λάθους και η διόρθωσή του δεν είναι δειλία, αλλά αρετή και ανδρεία.

 

Απευθυνόμενοι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τους δηλώνουμε ότι δεν απεργούμε μόνο γιατί χάνουμε τις δουλειές μας, δεν απεργούμε μόνο γιατί διαλύονται οι ζωές μας, απεργούμε γιατί θέλουμε να προασπίσουμε τη δωρεάν δημόσια παιδεία και τη μη απαξίωση των πτυχίων.

 

Ευχομαι κι ελπίζω ο αγώνας μας και η απεργιακή κινητοποίησή μας να ακουστεί όχι ως βοή, αλλά ως ύστατη προσπάθεια εργαζομένων που θέλουν να αισθάνονται πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας.

 

…………………………………………………………………………………………..

 

* Πρόεδρος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ

 

Scroll to top