Προσαρμοσμένο στην οικονομική κρίση φαίνεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο που καθορίζει την ανάπτυξη της Αττικής τα επόμενα δέκα χρόνια. Φιλοδοξεί μεν να εξασφαλίσει την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, αφήνει όμως πολλά «παραθυράκια» που επιτρέπουν παρεμβάσεις στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τα μητροπολιτικά πάρκα το πράσινο περιορίζεται, τουλάχιστον στο Ελληνικό για το οποίο τόσα μεγαλεπήβολα σχέδια έχουν ανακοινωθεί, σε δύο χιλιάδες στρέμματα από το σύνολο των έξι χιλιάδων διακοσίων σαράντα. Πρόκειται για τσιμεντοποίηση της ελκτικής περιοχής και διασάλευση του αστικού οικολογικού τοπίου, αλλά είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να φαίνεται μια φυσιολογική παρέμβαση.
Η περιοχή του Ελληνικού είναι μοναδικής ομορφιάς μετά την παύση λειτουργίας της ως εθνικού αεροδρομίου. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μοναδικό πνεύμονα αναπνοής για όλο το Λεκανοπέδιο και να προσείλκυε πλήθος επισκεπτών τόσο από την Αττική όσο και από την περιφέρεια της χώρας, ειδικώς όσα μέρη έχουν άμεση (κοντινή) πρόσβαση, είτε οδικώς είτε σιδηροδρομικώς.
Ενα θετικό σημείο του Ρυθμιστικού είναι ότι δεν προβλέπονται φαραωνικές σήραγγες στον Υμηττό, κάτι που ασφαλώς θα αλλοίωνε την οικολογική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή και θα ήταν καταστροφικό για το οικοσύστημα του πιο σημαντικού ορεινού όγκου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ενθαρρύνεται η λειτουργία νέων μονάδων σε υφιστάμενα κενά κτίρια και δίνεται έμφαση στον συνεδριακό τουρισμό. Είναι μια σωστή προσέγγιση, όταν μάλιστα τα κενά κτίρια είναι τα ξεχασμένα και παραμελημένα συγκροτήματα που ανεγέρθησαν ως «ολυμπιακές εγκαταστάσεις».
Η παραφωνία εδώ έγκειται στην προαναγγελία νέου γηπέδου γκολφ, εκτός απ΄ αυτό που λειτουργεί στη Γλυφάδα. Τα γήπεδα γκολφ έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οικολογικές οργανώσεις ως ανασταλτικά της φυσικής ροής υδάτων στη γεώσφαιρα.
Ενα ακόμη μελανό σημείο στο σχέδιο νόμου είναι η άδεια λειτουργίας εμπορικών κέντρων με επιφάνεια έως 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Κατά τα άλλα μπαίνει φραγμός στη δημιουργία νέων Mall. Είναι μια παράτυπη εκχώρηση αξιοποίησης υφιστάμενων κτιρίων στην αλόγιστη τσιμεντοποίηση, αφού προβλέπονται τεράστιες εγκαταστάσεις (πάρκινγκ κ.λπ.) γύρω απ΄ αυτά.
Ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι προβλέπεται -γενικά- ανάσχεση της οικιστικής επέκτασης σε βάρος της γεωργικής γης, αστική ανάπλαση στην Ακαδημία Πλάτωνος, στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, στη μεταφορά του γηπέδου ΠΑΟ στον Βοτανικό, καθώς και η διασφάλιση δημόσιου χώρου, προσβάσιμου στους πολίτες, στις ακτές του Σαρωνικού, από το Φάληρο έως το Σούνιο.
Η κρίση (η οικονομική ανέχεια;) φέρνει σύνεση. Μένει όλα αυτά να μην παραμεριστούν από τη δύναμη που έχουν τα «παραθυράκια του νόμου». Ισως ο Υμηττός να σωθεί λόγω κρίσης. Είναι αστείο, αλλά έτσι φαίνεται.