24/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «αρπαγή» των περιουσιών

      Pin It

Μορφή επιδημίας έχουν πάρει οι πλειστηριασμοί σε ακίνητα οφειλετών στους οποίους έχει επιδοθεί η Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχου και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2013 διενεργήθηκαν περίπου 56 πλειστηριασμοί την ημέρα (σύνολο 13.597).

 

«Πρωταθλήτριες» στην έκδοση εντολών είναι οι Εφορίες Πύργου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, η Δ΄ Αθηνών στην Αττική και η Αχαρνών. Τι προσδοκούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών; Να μπουν στα ταμεία 1,5 δισ.-1,8 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 812 εκατ. ευρώ. Είναι τόσο το μένος των εφόρων που έχουν φτάσει να απαιτούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ. Στην ουσία κυνηγούν τους οφειλέτες και για να κάνουν το κυνήγι αποδοτικότερο προετοιμάζουν για το 2014 ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Θα αποτυπώνεται πλήρως η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης, μέσω αυτού, του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα, αφού θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές καθώς και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων. Στη διάθεση της Εφορίας θα είναι πλέον όλα τα στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η Εφορία θα γνωρίζει ακόμη και τις δαπάνες για δίδακτρα, αγορές στα σουπερμάρκετ, φάρμακα και λοιπές καταναλωτικές δαπάνες.

 

Η επίθεση είναι ανελέητη όπως επίσης και οι απειλές για φυλάκιση των οφειλετών και οι αναγκαστικές εισπράξεις. Υπολογίζεται ότι ώς το τέλος του έτους θα ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις σε περισσότερους από 200.000 φορολογούμενους που χρωστούν στην Εφορία. Παρά τη μεγάλη επίθεση, τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με φανερό πλέον τον κίνδυνο μιας οικονομικής πόλωσης και κατά συνέπεια κοινωνικής έκρηξης. Το βέβαιο είναι, και αυτό το γνωρίζουν άπαντες, ότι έχει επέλθει κοινωνική αποδιάρθρωση. Τώρα μάλιστα που πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή να πάνε φυλακή, αυτή η αποδιάρθρωση γίνεται σαρωτική. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για μια «επανασύσταση» του κοινωνικού σώματος, αλλά αυτό ουδόλως φαίνεται να ενοχλεί τους «φωστήρες» του ελεγκτικού μηχανισμού. Η αρπαγή των καταθέσεων, επιδομάτων και ενοικίων οδηγεί σε απόγνωση, αφού και διακανονισμός να επέλθει, οι οφειλέτες πάλι δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις τους: η πολιτική της αναλγησίας έχει γίνει πλέον η μόνη κυβερνητική πολιτική. Οι απειλές και οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις και οι φυλακίσεις εντείνουν το πρόβλημα. Ο «ζήλος» για ελέγχους άργησε. Τώρα πλέον φαίνεται να διεξάγεται πόλεμος μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες όταν η απέχθεια της κοινωνίας προς την κυβέρνηση είναι φανερή. Ενας νέος διακανονισμός δεν φαίνεται πλέον στον ορίζοντα και αυτό έχει ανυπολόγιστο κόστος.

 

Scroll to top