panepistimia-foitites

26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάλογος α λα καρτ στα Πανεπιστήμια

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών λέει «ναι» στις προτάσεις Αρβανιτόπουλου, η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ήδη πει «όχι» και ο πρύτανης του ΑΠΘ παρουσίασε μια πρόταση τριών σημείων με την οποία ζητά απόσυρση της απόφασης για διαθεσιμότητα και αξιολόγηση των διοικητικών δομών που θα διαρκέσει 10 ημέρες.
      Pin It

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών λέει «ναι» στις προτάσεις Αρβανιτόπουλου, η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ήδη πει «όχι» και ο πρύτανης του ΑΠΘ παρουσίασε μια πρόταση τριών σημείων με την οποία ζητά απόσυρση της απόφασης για διαθεσιμότητα και αξιολόγηση των διοικητικών δομών που θα διαρκέσει 10 ημέρες

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Σε συμφωνίες κατά περίπτωση και ανά Ιδρυμα μετεξελίσσεται ο «διάλογος» που άνοιξε ο υπουργός με τα Πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ρήγματα τόσο στο εσωτερικό του κλάδου των διοικητικών όσο και μεταξύ διοικήσεων και προσωπικού. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών λέει «ναι» στις προτάσεις Αρβανιτόπουλου, η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ήδη πει «όχι», ενώ σήμερα αποφασίζουν οι διοικητικοί με τις γενικές συνελεύσεις τους και στα δύο Ιδρύματα. Οπως και η Σύνοδος, το συντονιστικό της οποίας συνεδριάζει σήμερα και αμέσως μετά συναντάται με τον υπουργό. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γάτσιος, θέτει θέμα διαφάνειας ως προς τη διαθεσιμότητα και ζητεί διευκρινίσεις ώστε να βεβαιωθεί για το αντίθετο.

 

Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του ΕΚΠΑ με ανακοίνωσή της χθες το βράδυ έδωσε την πρώτη αντίδραση των άμεσα ενδιαφερομένων στα τεκταινόμενα. «Μας κοροϊδεύει ο υπουργός;» αναρωτιέται η επιτροπή, επισημαίνοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός επιχειρεί, στρέφοντας τον έναν ενάντια στον άλλο, να μας “σπάσει”. Είναι προσφιλής του τακτική κατά τη διάρκεια αυτών των 11 εβδομάδων απεργίας που διεξάγουμε όλοι μαζί λέγοντας “όχι” στις απολύσεις. Αρχικά διαχωρίζοντάς μας σε εξαιρούμενους και μη, μετά σε “διαθέσιμους” και “καταργούμενους”, στη συνέχεια σε απογραφέντες και μη, τώρα σε μετακινούμενους και απολυόμενους, αύριο σε δήθεν εξελισσόμενους σε ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ και “χαμένους” κ.ά.».

 

Βέβαια, τίποτα δεν προεξοφλεί καμία απόφαση, ειδικά με δεδομένες τις τελευταίες διασπαστικές προτάσεις του υπουργείου. Υπάρχουν εργαζόμενοι που προβληματίζονται για το αν είναι προς όφελός τους το πέρασμα από την αργία στη διαθεσιμότητα ή αν έχουν, πράγματι, ελπίδες επανατοποθέτησης σε καλύτερες θέσεις –όσοι έχουν τα προσόντα- ή εν πάση περιπτώσει αν πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερη τύχη αφήνοντας την απεργία και περιμένοντας την υλοποίηση των υποσχέσεων του υπουργού για νέες θέσεις -αν διαπιστωθούν ανάγκες και όχι άμεσα αλλά εν καιρώ, λ.χ. όταν καταρτιστούν οι οργανισμοί-, ακόμα και για πληρωμή του υπολοίπου της διαθεσιμότητας από κοινοτικά κονδύλια που -αίφνης- θα δοθούν στα Ιδρύματα.

 

Ζήτησαν εγγυήσεις

 

Η εικόνα, πάντως, δεν είναι ίδια σε όλα τα Ιδρύματα, ούτε καν στα δύο επίμαχα της Αθήνας, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Χθες, στη Σύγκλητο του πρώτου ο πρύτανής του, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενημέρωσε για την πρόταση του υπουργού επισημαίνοντας ότι «αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει από τον Σεπτέμβριο και όχι τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού». Αν και αναγνώρισε τη θετική κατεύθυνση της πρότασης Αρβανιτόπουλου, δεν προχώρησε σε περαιτέρω διατυπώσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα τον καθοριστικό ρόλο της θέσης των διοικητικών. Πάντως, ήταν αρκετοί όσοι έθεσαν θέμα εγγυήσεων για την υλοποίηση των προτάσεων.

 

Την ίδια ώρα, στο ΕΜΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης Σίμος Σιμόπουλος ερωτώμενος από μέλη της κοινότητας του Ιδρύματος απαντούσε πως η Σύγκλητος έχει λάβει απόφαση και «μ' αυτήν θα παραστώ σε Σύνοδο και υπουργό». Νωρίτερα, το πρωί, στο Μαρούσι, ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ περπάτησε τον τρίτο δρόμο και παρουσίασε στον υπουργό μια πρόταση τριών σημείων με την οποία ζητεί την απόσυρση της απόφασης της διαθεσιμότητας και την έναρξη μιας συμφωνημένης μεταξύ υπουργείου-Συνόδου μεθόδου αξιολόγησης των διοικητικών δομών των Ιδρυμάτων που θα διαρκέσει 10 ημέρες. Βάσει αυτής προτείνει να πραγματοποιηθεί η κινητικότητα.

 

Κοινή βάση των θέσεων των διοικήσεων φαίνεται να είναι η αποδοχή της πρωτοβουλίας Αρβανιτόπουλου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την έναρξη της συζήτησης για το μεγάλο πρόβλημα. Αυτό δήλωσε και ο κ. Μυλόπουλος εξερχόμενος του υπουργείου: «Η κατάθεση από μέρους μου των τριών προτάσεων και από πλευράς υπουργού σειράς προτάσεων για διευθέτηση των συνεπειών της διαθεσιμότητας ουσιαστικά άνοιξε τη συζήτηση για το μεγάλο θέμα. Οι προτάσεις προς το ΑΠΘ θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, που θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, ενώ οι αντίστοιχες για το σύνολο των πανεπιστημίων από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το Συντονιστικό της οποίας θα συνεδριάσει αύριο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό».

 

Επιμένει ο υπουργός

 

Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο υπουργός έχει κλείσει το θέμα της διαθεσιμότητας και συζητάει μόνο για τη διευθέτηση των συνεπειών της. Οπως ανακοίνωσε: «Aπό κοινού με τις πρυτανικές αρχές και των οκτώ ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας». Εφτασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ «σημαντική και υπεύθυνη για το άνοιγμα του πανεπιστημίου» τάζοντας μέχρι και ρύθμιση να μη χαθεί το εξάμηνο εάν αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα. Από την άλλη, η πρόταση για την αξιολόγηση των δέκα ημερών από τις ίδιες τις διοικήσεις δεν αποκλείεται να προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις με τους εργαζομένους, με το δεδομένο ότι θα γίνουν αναπόφευκτες θυσίες μέσω μιας συμφωνημένης μεν και όχι μονομερούς -από το υπουργείο-, πλην όμως σύντομης διαδικασίας, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει κόσμο εκτός Ιδρυμάτων, ενώ συνιστούν πάγια θέση οι ελλείψεις σε προσωπικό.

 

Θετική η πρόταση

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, χθες, εξέφρασε τη σταθερή θέση της «να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών», έκρινε «θετική την πρόταση του υπουργείου Παιδείας» και υιοθέτησε τις προτάσεις του (ανάκληση της αργίας, αναμοριοδότηση με στοιχεία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Ιδρύματος, δημιουργία θέσεων μέσω οργανισμών), αναλαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΠΑ μέσω του ειδικού λογαριασμού από κονδύλια που θα «διεκδικήσει από το υπουργείο».

 

Σημαντική, πάντως, είναι η παρέμβαση του πρύτανη του ΟΠΑ Κωνσταντίνου Γάτσιου. Επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των οκτώ Πανεπιστημίων στον τρόπο μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων (πρόσληψη με το Π.Δ. 164/2004 βαθμολογείται από 0 έως 20 μόρια) ζητεί από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο να κοινοποιηθούν κρίσιμα στοιχεία ώστε να βεβαιωθεί ότι έγινε ορθή αποτίμηση προσόντων και μοριοδότηση προκειμένου να μπορέσει να προβεί «στις όποιες νόμιμες ενέργειες».

 

«Ευχαριστούμε για την τιμή, αλλά μάλλον “δεν θα πάρουμε”. Τη νομιμοποίηση των ενεργειών σας με τη συμμετοχή μας δεν πρόκειται να σας την προσφέρουμε» είναι η απάντηση των διοικητικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον υπουργό.

 

Η απεργία των υπαλλήλων συνεχίζεται, ενώ σήμερα έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στα ΑΕΙ η ΑΔΕΔΥ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Θεόδωρος ΦορτσάκηςΘεόδωρος Φορτσάκης,

πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Συγκλήτου:

 

«Η πρόταση του υπουργείου είναι πολύ θετική και ανοίγει την προοπτική να επαναλειτουργήσουμε αμέσως. Διασφαλίζει ώστε το Πανεπιστήμιο να έχει αρκετούς υπαλλήλους για να λειτουργήσει όπως πρέπει, διότι προβλέπει ότι θα διατεθούν και νέες οργανικές θέσεις. Διασφαλίζει, επίσης, ότι όσοι τεθούν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα θα μπορέσουν να βρουν εργασία αλλού και έτσι κανείς συνεργάτης να μη μείνει χωρίς εργασία. Για εμάς είναι σημαντικό και το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει και οι άνθρωποι αυτοί να μη χαθούν».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Η Πολιτεία οδηγεί το ΑΠΘ σε διάλυση»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ενώ συνεδριάζει αύριο εκ νέου η Σύγκλητος του ΑΠΘ, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο για τη συνάντηση με τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο, σήμερα το μεσημέρι ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος δίνει συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της κεντρικής πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης. Στο στόχαστρο τόσο της Συγκλήτου όσο και των υπαλλήλων αναμένεται να μπουν οι προτάσεις που ουσιαστικά επαναδιατύπωσε ο υπουργός, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

 

«Το υπουργείο Παιδείας», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου, «τις τελευταίες μέρες προχώρησε με απόλυτη αυθαιρεσία και καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου στην έκδοση των τελικών πινάκων κατάταξης και του ΦΕΚ που θέτει σε διαθεσιμότητα τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων. Χωρίς να διασταυρώσει τα δηλωθέντα στοιχεία, απειλώντας και ξηλώνοντας την Τριμελή Επιτροπή (σ.σ. όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στις 23/11) που θα επικύρωνε τους πίνακες, τελικά την αντικατέστησε με πειθήνιους υπαλλήλους του υπουργείου, που δεν έφεραν αντίρρηση στην απαράδεκτη διαδικασία».

 

Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, που έχει από την περασμένη εβδομάδα θέσει τις παραιτήσεις της σύσσωμη στον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι: «Με το συνδυασμό των δυσμενών αυτών εξελίξεων είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσω δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση».

 

Ν.Φωτ.

 

Διαβάστε:

Φτάνει πια κύριε υπουργέ

 

 

 

 

 

 

Scroll to top