26/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτάνει πια κύριε υπουργέ

      Pin It

Της Ρέας Δελβε­ρούδη*

 

Φτάνει πια, κύριε υπουργέ! Μετά από 11 βδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, θυμηθήκατε να καλέσετε σε διάλογο τους πρυτάνεις, την ίδια ακριβώς ημέρα που ανακοινώνετε με διαπιστωτική σας πράξη τον ξαφνικό θάνατο των ιδρυμάτων των οποίων προΐστανται. Το αντικείμενο του διαλόγου, όπως εσείς τον ορίζετε: «η Πολιτεία και το υπουργείο να συνδράμουν (τις πρυτανικές αρχές) στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν». Καλείτε επίσης, την ίδια μέρα, σε διάλογο τους «διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου».

 

Μετά από μια διαδικασία απογραφής έωλη και παράτυπη, όπου οι ίδιοι οι απογραφόμενοι κλήθηκαν να καταγράψουν τα προσόντα τους, το ΑΣΕΠ, η ανεξάρτητη αυτή αρχή, προέβη στη δημοσίευση της μοριοδότησης, χωρίς να κάνει ούτε μια στοιχειώδη διασταύρωση, έστω με όσα στοιχεία το ίδιο όφειλε να κατέχει: τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στα ΑΕΙ με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Εάν αληθεύει ότι ο κάθε υπάλληλος συμπλήρωσε τη συγκεκριμένη στήλη σύμφωνα με τον βαθμό ειλικρίνειας και τιμιότητάς του, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο αντικειμενική είναι η συγκεκριμένη διαδικασία και πόσο το υπουργείο, με αρωγό του το ΑΣΕΠ, δρα με γνώμονα την αξιοκρατία και την αριστεία. Αποκορύφωμα αυθαιρεσίας και αδικίας: όσοι υπάλληλοι εντίμως δήλωσαν ότι αδυνατούν να απογραφούν, εφόσον λόγω της απεργίας δεν έχουν πρόσβαση στους υπηρεσιακούς τους φακέλους, τιμωρούνται με παραπομπή σε πειθαρχικό με το ερώτημα της αργίας.

 

Πέρα όμως από το γεγονός ότι οι άρτι ανακοινωθείσες λίστες διαθεσιμότητας αποτελούν τραγέλαφο που απομακρύνει από τα Πανεπιστήμια όχι τους λιγότερο αποδοτικούς, ταλαντούχους, ικανούς, άξιους υπαλλήλους, ο ίδιος ο αριθμός των διαθεσίμων υπαλλήλων και αυτών που τίθενται σε αργία λόγω «απείθειας» καθιστά τη λειτουργία τους αδύνατη. Τα στοιχεία έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, βλ. λ.χ. άρθρο στην εφ. «Καθημερινή» του όχι πάντα ευμενώς διακείμενου στα προβλήματα των Πανεπιστημίων κ. Α. Λακασά (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/11/2013_528571).

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφής που έχει επέλθει στις δομές των Πανεπιστημίων με τις τελευταίες εξελίξεις, το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας: με 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες, απομένει στη Γραμματεία του με έναν (1) μόνο υπάλληλο. Το δε κέντρο μηχανογραφικής υποστήριξης όλου του ΕΚΠΑ παύει ουσιαστικά να λειτουργεί, όπως και οι οικονομικές του υπηρεσίες.

 

Και τώρα, κύριε υπουργέ, αφού μας αποδιαρθρώσατε, μας καλείτε για να μας συνδράμετε ώστε να «αναδιαρθρωθούμε»! Και τους απεργούς υπαλλήλους μας, που χωρίς αυτούς αδυνατούμε να εργαστούμε, τους καλείτε για να τους πείτε σε ποια υπηρεσία θα επανατοποθετηθούν «οι περισσότεροι» από αυτούς. Ευχαριστούμε, κύριε υπουργέ, δεν θα πάρουμε! Αρκετά μας συνδράματε ώς τώρα! Δεν θέλουμε άλλο να μας συνδράμετε! Η χούντα, μέρες που είναι, έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου. Εσείς με τις πολιτικές σας έχετε βαλθεί να ισοπεδώσετε, όχι μια πύλη, αλλά πλήρως τα ΑΕΙ.

 

Κύριε υπουργέ, οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας θέλουν να γυρίσουν στα έδρανα, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες θέλουμε να μπούμε στα αμφιθέατρα, οι διοικητικοί θέλουν να γυρίσουν στα γραφεία τους. Αφήστε μας, κύριε υπουργέ, να γυρίσουμε στις δουλειές μας! Αφήστε μας επιτέλους να ανοίξουμε τα Πανεπιστήμια! Και αν δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς, αφήστε μήπως το κάνει κανένας άλλος στη θέση σας.

 

…………………………………………………….

 

*Αν. καθηγήτρια ΕΚΠΑ

 

Scroll to top