Ligizos-Papadopoulos

04/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για 15 χιλιάδες ευρώ η ελληνική πρόταση στα Οσκαρ στερείται προβολής

Το υπουργείο Πολιτισμού θ’ αφήσει το «Αγόρι» να πεινάσει;

Καθώς η ταινία του Εκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» προσπαθεί να κερδίσει μια θέση στις υποψηφιότητες, παίρνει υποστήριξη από παντού. Εκτός από την ίδια την πολιτεία, που την πρότεινε. Μας μιλούν οι παραγωγοί τής ταινίας και ο γενικός διευθυντής τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
      Pin It

*Η -όχι και τόσο μακρινή Κροατία προσφέρει 50.000 ευρώ για τα έξοδα προβολής και προώθησης της οσκαρικής της πρότασης. Εμείς;

 

Καθώς η ταινία του Εκτορα Λυγίζου «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» προσπαθεί να κερδίσει μια θέση στις υποψηφιότητες, παίρνει υποστήριξη από παντού. Εκτός από την ίδια την πολιτεία, που την πρότεινε. Μας μιλούν οι παραγωγοί τής ταινίας και ο γενικός διευθυντής τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Εχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες απ’ όταν ενημερωθήκαμε, με χαρά ότι, όπως ορίζει ο νόμος, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέληξε στη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Και ήταν το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», του Εκτορα Λυγίζου. Μόνο που, απ’ ό,τι φαίνεται, το υπουργείο Πολιτισμού την εγκατέλειψε στην τύχη της, ώς τώρα τουλάχιστον, στερώντας ουσιαστικά στην ταινία κάθε πιθανότητα να διεισδύσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Συνοπτικά, το να συμμετάσχει με σοβαρές πιθανότητες μια ταινία στην οσκαρική κούρσα, είναι διαδικασία κοπιαστική και μάλλον κοστοβόρα. Το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» χρειάζεται, εκτός από δουλειά, κι ένα budget των περίπου 15.000 ευρώ, το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις επίμονες αιτήσεις, προς το παρόν δεν έχει δεχτεί να καταβάλει.

 

Οι παραγωγοί

 

Από τους παραγωγούς της ταινίας, μιλήσαμε με τον Γιώργο Καρναβά και τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, οι οποίοι μοιράστηκαν τη χαρά και την τιμή που ένιωσαν, μαθαίνοντας ότι η ταινία είναι η φετινή πρόταση της Ελλάδας για τα Οσκαρ (είναι επίσης και υποψήφια στην προκριματική επιλογή για τις Χρυσές Σφαίρες). Τη χαρά τους μετρίασε η συνειδητοποίηση του ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Η διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει μια ταινία στην κούρσα για τα Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι συγκεκριμένη, δοκιμασμένη και γνωστή σε όλους. Δηλαδή, για να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε δεκάδες άλλες ταινίες και να κερδίσεις την ψήφο των 6.500 μελών της Ακαδημίας απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες προβολής, που προϋποθέτουν γνώση, επαφές και χρήμα», εξηγεί η παραγωγή. «Στην περίπτωσή μας λειτουργούν ήδη οι δύο πρώτοι παράγοντες. Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού κινητοποιήσαμε έναν ολόκληρο μηχανισμό που περιλαμβάνει τις Προξενικές Αρχές της χώρας μας στο Λος Αντζελες, αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς (European Film Promotion), το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Αντζελες και, ασφαλώς, την Hellas Film και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ). Πραγματοποιήσαμε δύο προβολές της ταινίας στο Λος Αντζελες, ενημερώσαμε όλους τους γνωστούς μας εκεί, ζητώντας τη συνδρομή και τη βοήθειά τους. Ολοι τους ανταποκρίθηκαν θερμά και άμεσα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι αυτή τη στιγμή εργάζεται για την ταινία μας επαγγελματίας publicist αφιλοκερδώς, όταν η στάνταρντ αμοιβή για την οσκαρική εκστρατεία είναι τουλάχιστον 8.000 δολάρια».

 

Ωστόσο, η προσωπική εργασία έχει τα όριά της: «Κάπου εδώ σταματούν όσα μπορεί να κάνει ένας παραγωγός. Κάπου εδώ, λογικά, εμφανίζεται το υπουργείο Πολιτισμού (μέσω του ΕΚΚ ή από μόνο του), για να στηρίξει οικονομικά την προώθηση της ταινίας που το ίδιο αποφάσισε να προτείνει στα Οσκαρ. Το αντίθετο θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον παράδοξο. Γι’ αυτό άλλες χώρες έχουν θεσπίσει ένα σύστημα αυτόματης στήριξης των ταινιών τους (π.χ. η όχι και τόσο μακρινή Κροατία προσφέρει 50.000 ευρώ για τα έξοδα προβολής και προώθησης της οσκαρικής της πρότασης). Στην περίπτωσή μας αυτό δεν έχει γίνει. Για την ακρίβεια, τίποτα δεν έχει γίνει κι ο χρόνος που πέρασε είναι ήδη μεγάλος κι ενδεχομένως μοιραίος. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα λήξει. Υπάρχει ακόμα λίγος, αλλά πολύτιμος χρόνος για να πραγματοποιήσουμε μια μικρή κι αξιοπρεπή διαφημιστική καμπάνια σε εγχώρια έντυπα, να διοργανώσουμε κι άλλες προβολές της ταινίας, να αποστείλουμε DVD στα μέλη της Ακαδημίας, να συνδιοργανώσουμε με τις ελληνικές Προξενικές Αρχές εκδηλώσεις παρουσία συντελεστών της ταινίας κι εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου, να εμπλέξουμε την ομογένεια των ΗΠΑ στη διαδικασία, να διεκδικήσουμε κι άλλη δημοσιότητα για την ταινία κ.ο.κ. Και να δούμε στο τέλος αυτής της μεγάλης μάχης ίσως μια ακόμη ελληνική ταινία, πέντε χρόνια μετά τον “Κυνόδοντα”, στην τελική πεντάδα των Οσκαρ».

 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

 

Ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, Γρηγόρης Καραντινάκης, κάνει τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει από το υπουργείο Πολιτισμού το απαραίτητο κονδύλι για την προώθηση του «Αγοριού», αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, εις μάτην. Για να μπορέσει το ΕΚΚ να εκταμιεύσει χρήματα για να υποστηρίξει την ταινία, θα πρέπει πρώτα να τα λάβει από το ΥΠΠΟ και ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχει δώσει το πράσινο φως για οποιαδήποτε ενέργεια. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως, από πλευράς ΕΚΚ, θα στηρίξουμε όπως και να έχει την υποψηφιότητα της ταινίας, ακόμα και μόνοι μας. Οχι μόνο με προσωπική εργασία, αλλά και οικονομικά, στον βαθμό όμως που μπορούμε και, οπωσδήποτε, δεν μπορούμε να καλύψουμε τα απαιτούμενα, χωρίς την έγκριση και τη συνεισφορά του υπουργείου».

 

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού; Προς το παρόν, τίποτα. Το ποσόν, όμως, των 15.000 ευρώ που θα προσφέρει στην ταινία την αξιοπρέπεια να διεκδικήσει επαγγελματικά την επιτυχία, είναι μικρό κόστος για την ακτινοβολία που ενδέχεται να φέρει στο ελληνικό σινεμά και στον πολιτισμό της Ελλάδας. Αυτόν που ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, θέσει, οφείλει να προασπίζει και να προβάλλει.

 

Scroll to top