Ο κάθε μικρός οφειλέτης του Δημοσίου αποκτά τον συνδικαιούχο του στο φτωχό κι έρημο τραπεζικό του βιβλιάριο: την Εφορία! Οι γενικοί γραμματείς τελευταία κατεβάζουν φαεινές ιδέες προκειμένου να βρουν έσοδα από τους φορολογούμενους. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων πρότεινε να μπαίνουν σε ειδική λίστα οι οφειλέτες, η οποία θα καταρτίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, και ειδικές υπηρεσίες θα ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα εάν υπήρξε κάποια μεταβολή, η παραμικρή, στην περιουσιακή τους κατάσταση. Αυτό θα γίνεται για δέκα χρόνια, οι οφειλέτες δηλαδή επί μία δεκαετία θα είναι όμηροι και έρμαια της Εφορίας.
Τα συστήματα πληροφορικής με την τελευταία τεχνολογία επιτρέπουν αυτή την «εισβολή» των υπηρεσιών της Εφορίας στις τσέπες μας, ακόμα και όταν χρωστάμε μια κλήση της Τροχαίας. Με την εν λόγω απόφαση επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στα 62 δισ. ευρώ και εκ των οποίων είναι δυνατόν να εισπραχθούν 15 έως 20 δισ. ευρώ μόνο. Το ίδιο ακριβώς μέτρο προβλέπεται και για τα ακίνητα. Ουδείς εκ των οφειλετών θα μπορεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στο μέλλον αν δεν έχει ξεκαθαρίσει τις υποχρεώσεις του ως προς τις απαιτήσεις του Δημοσίου. Το μέτρο εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και αποδίδει, ελλοχεύουν όμως κίνδυνοι κατά την καταγραφή των οφειλετών να μετακυλιστούν περιουσιακά στοιχεία προς τρίτους.
Υπάρχει ένα ακατάσχετο όριο που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ (μισθό ή σύνταξη). Εάν διαπιστωθεί έστω και ένα ευρώ παραπάνω στον λογαριασμό, θα δεσμεύεται άμεσα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα στελεχωθούν τόσες υπηρεσίες που θα προβαίνουν στους συστηματικούς και τακτούς ελέγχους και κατά πόσον θα λειτουργήσουν τα συστήματα πληροφορικής που, όπως έχει αποδειχτεί, λειτουργούν «επιλεκτικά».
Αυτά που δεν μπορούν να εισπραχθούν θα «διαγραφούν» στα χαρτιά μόνο, αφού μέσα στη δεκαετία ελπίζουν ότι μπορούν να κατέβουν πολύ πιο κάτω από 42-45 δισ. ευρώ που τα υπολογίζουν σήμερα. Απαιτούνται λεπτομερής καταγραφή αυτών των χρεών και μεγάλη διαδικασία ακριβούς εντοπισμού πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, όπως κινητών, ακινήτων, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων ή τυχόν άλλης πηγής εσόδων, αλλά και η διερεύνηση πτώχευσης ή εκκαθάρισης επιχειρήσεων, καθώς και η λήψη ποινικών, διοικητικών, δικαστικών μέτρων. Κυρίως απαιτούνται εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και αυστηρός έλεγχος αν έχουν γίνει μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων ή μεταφορά εμβασμάτων στο εξωτερικό.
Το κυριότερο είναι η δεκαετής δέσμευση που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν οφειλέτη να προγραμματίσει το μέλλον του με βάση τον πενιχρό μισθό ή τη σύνταξή του. Η Εφορία βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη μας χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς τη δυνατότητα πλέον να γίνονται διαπραγματεύσεις και διακανονισμοί. Αλλά το μέγα πρόβλημα παραμένει. Ποιος θα πληρώσει; Πόσοι παίρνουν πλέον πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα; Και πώς θα πληρώσουν οι άνεργοι;