tamieftirio

10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόρισμα-φωτιά για το μεγάλο φαγοπότι

Η κίνηση τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων του «T.T.-γκέιτ» αποδεικνύει -σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα- ότι οι ενέργειες του Αγγελου Φιλιππίδη ως προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχαν έναν και μόνο στόχο: να κάνουν πλουσιότερο τον ίδιο και ορισμένους φίλους επιχειρηματίες.
      Pin It

Καταλογίζονται βαριές ευθύνες στον πρώην πρόεδρό του Αγγελο Φιλιππίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «ύποπτο φυγής»

 

Η κίνηση τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων του «T.T.-γκέιτ» αποδεικνύει -σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα- ότι οι ενέργειες του Αγγελου Φιλιππίδη ως προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχαν έναν και μόνο στόχο: να κάνουν πλουσιότερο τον ίδιο και ορισμένους φίλους επιχειρηματίες. Επί της ουσίας, στο πόρισμά της η Πόπη Παπανδρέου δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Αγγ. Φιλιππίδη να χαρακτηριστεί απλά ανίκανος ή ανεπαρκής για τη θέση που κατείχε, αφού εκτιμά ότι συνειδητά παραπλάνησε το Δ.Σ. της τράπεζας ή απέκρυψε στοιχεία και «χάρισε» εκατομμύρια από την περιουσία της τράπεζας σε ημετέρους. Για τον λόγο αυτό όχι μόνο τον θεωρεί ύποπτο φυγής αλλά και «ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων» και αναφέρεται και στις υψηλές διασυνδέσεις του με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να συσκοτίσει τις έρευνες.

 

Των Κατερίνας Κατή, Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτιά είναι το πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για τους εμπλεκόμενους στο μεγάλο σκάνδαλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου και κυρίως για τον τότε πρόεδρο Αγγελο Φιλιππίδη, τον οποίο μάλιστα θεωρεί «ύποπτο φυγής», και «ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων ή παρέμβασης αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης». Στο πόρισμα, το οποίο έχει ολόκληρο στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» αναφέρεται επί λέξει για τον Αγγελο Φιλιππίδη:

 

«Επί των ημερών του εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών δανείων, χωρίς η τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει κανονισμό πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείριση τους. Παρά ταύτα διενεργήθηκαν κατ’ εξακολούθηση χρηματοδοτήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, κατά παράβαση των εγγύων πράξεων διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής όπως αναλύθηκε σε 3 περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών δανειοδοτήσεων -Ομιλος Γριβέας, Alapis (του Λ. Λαυρεντιάδη) και όμιλος ΔΕΜΚΟ (του Δ. Κοντομηνά)-, με αποτέλεσμα τη ζημιά της περιουσίας της τράπεζας».

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εισαγγελέως, «η συνολική ζημιά της περιουσίας της τράπεζας ανέρχεται στο συνολικό ποσόν των 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον και 138.750.467 ευρώ από την υπόθεση της Bestline – HPC».

 

Για τον Αγγελο Φιλιππίδη προκύπτει όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ότι «ενήργησε καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ. και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (όπως τις περιπτώσεις του Κυριάκου Γριβέα, Αναστασίας Βάτσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά), ήτοι προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, εν όψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

 

Ακόμα για τον πρώην πρόεδρο του Τ.Τ. αναφέρεται ότι «στην περίπτωση της συμμετοχής της τράπεζας στη θυγατρική του ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρεία Bestline (σ.σ.: αναφέρεται στην υπόθεση των πιστωτικών καρτών) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος ανέλαβε την επιλογή και υλοποίηση της επίμαχης «εξαγοράς» παραπλάνησε και αυτά καθεαυτά τα μέλη του Δ.Σ. του Τ.Τ. προκειμένου να πετύχει την έγκριση της συμμετοχής του Τ.Τ. στη θυγατρική του ομίλου ΔΕΜΚΟ εταιρεία Bestline με σκοπό να προσκομίσει παράνομο οικονομικό όφελος στον τελευταίο». Η κ. Παπανδρέου, αφού εκθέτει αναλυτικά όλη την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του Αγγελου Φιλιππίδη, αναφέρει: «Από τον έλεγχό τους προκύπτει ότι από το 2008 μέχρι και το 2012 έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα εκ των οποίων δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία όπως αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση (επιταγές)».

 

Συνέστησαν εταιρεία…

 

Μάλιστα στο πόρισμα επισημαίνεται ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης «έχει συστήσει από κοινού μεταξύ άλλων με τον Μάριο Βαρότση αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών του Τ.Τ. και πρόεδρο της υποεπιτροπής επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα, την εταιρεία με την επωνυμία «Master Holdings A.D.» με έδρα το Μαυροβούνιο και αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε χρονικό σημείο που δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί επακριβώς αλλά πάντως εν ενεργεία τουλάχιστον από το έτος 2010».

 

Το συμπέρασμα, με το οποίο κλείνει το πόρισμά της η κ. Παπανδρέου, είναι ότι: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί του ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και με τη μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστή καθώς όπως προκύπτει διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό. Επιπλέον η υποδομή του στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί στο σύνολό του, συνιστούν παράλληλα και προπαρασκευή για τη διαφυγή του στο εξωτερικό. Τα ανωτέρω καθιστούν το πρόσωπο αυτό όχι μόνο ύποπτο φυγής από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσει ότι τα συγκεντρωθέντα σε βάρος του στοιχεία από τη δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά να τον οδηγήσουν στη φυλακή, αλλά και ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων ή παρέμβασης και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης (λ.χ. με τη μετακίνηση χρηματικών ποσών και την απόκρυψή τους) πράγμα πιθανολογούμενο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται». Μάλιστα η εισαγγελέας αναφέρεται και στις υψηλές του διασυνδέσεις με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να συσκοτίσει τις έρευνες.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Σιωπή από την κυβέρνηση, «κατηγορώ» από την αντιπολίτευση

 

Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την «καταιγίδα» διώξεων και συλλήψεων κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων που εμπλέκονται με την υπόθεση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ το περιβάλλον του εμφανίζεται εξαιρετικά προσεκτικό στις αντιδράσεις του, κρατώντας αποστάσεις και στάση αναμονής.

 

Την ίδια ώρα ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά η διαχρονικότητα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

 

■ Για «ένα ακόμη δείγμα της τεράστιας διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» έκανε λόγο το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αναδεικνύονται για ακόμη μία φορά οι βαριές ευθύνες της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος για τον πλημμελή έλεγχο που ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα».

 

■ «Οι Ελληνες δικαστές απέδειξαν ότι δεν εκτελούν εντολές της εκτελεστικής εξουσίας και των διαπλεκομένων, αλλά της συνείδησής τους», σχολίασε ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

■ Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της σημείωσε ότι «είναι απολύτως αναγκαία η πλήρης και σε βάθος διερεύνηση, η μέγιστη δυνατή επιστροφή των χρημάτων από τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις καθώς και η απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους».

 

■ «Οι αποκαλύψεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος», σχολίασε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «ερωτήματα δημιουργεί ο χρόνος που γίνονται αυτές οι αποκαλύψεις».

 

Νίκος Σβέρκος

 

Διαβάστε σχετικά:

Δανεικά και αγύριστα εκατομμύρια ευρώ

Πώς χορηγήθηκαν τα επισφαλή δάνεια

Scroll to top