Pin It

«Οι εκλογές δεν είναι μακριά και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι σε καμιά περίπτωση κυβέρνηση τετραετίας» επισημαίνει στη συνέντευξή του στην«Εφ.Συν.», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημ. Παπαδημούλης.

 

Αναφερόμενος στην υπόθεση «Λαγκάρντ» τονίζει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία κέρδισε τη μάχη της συγκάλυψης στη Βουλή, την έχει χάσει κατά κράτος στην κοινωνία», και σχολιάζει τη στάση της για τα φαινόμενα βίας λέγοντας ότι «ακολουθεί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία στρατηγική έντασης και διχασμού, προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

 

Και δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε όσους προβληματίστηκαν με τη συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε «δεν πρόκειται ούτε για αλλαγή στάσης και θέσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ούτε για ξαφνικό έρωτα του κ. Σόιμπλε προς τον κ. Τσίπρα».

 

Συνέντευξη στον Φώτη Παπούλια

 

-Τελικά ευθύνες έχει μόνο ο Παπακωνσταντίνου;

 

«Φυσικά όχι, απλώς βόλευε τη κυβερνητική πλειοψηφία στο σχέδιο συγκάλυψης που υλοποιεί, να φορτωθούν όλα μόνο στον Παπακωνσταντίνου και να βγει λάδι ο συνυπεύθυνος Βενιζέλος. Η κυβερνητική πλειοψηφία κέρδισε τη μάχη της συγκάλυψης στη Βουλή, την έχει χάσει κατά κράτος στην κοινωνία, η οποία τους έχει πάρει χαμπάρι«.

 

-Πώς εκτιμάτε την κίνηση Βενιζέλου;

 

«Η κυβερνητική πλειοψηφία διά του κ Βενιζέλου κατάφερε αυτογελοιοποιούμενη να μας σύρει… στην αρχική μας πρόταση. Ο φόβος της ονομαστικής ψηφοφορίας, η κατακραυγή των πάντων για επτά κάλπες και τρεις διαδοχικές πλειοψηφίες για τέσσερα πρόσωπα και κυρίως η απόλυτη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου με την πρότασή μας για μία ψηφοφορία, μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο με τέσσερα ονόματα εξηγεί τη θεαματική κυβίστηση της εγχώριας τρόικας. Η θεαματική ψήφος του πρωθυπουργού, που απουσίαζε και πάλι από τη συζήτηση, μόνο στην κάλπη Παπακωνσταντίνου συμβολίζει το deal της συγκάλυψης».

 

-Κύριε Παπαδημούλη, μπαίνουμε σε νέο κύκλο τρομοκρατίας ή τρομολαγνείας;

 

«Κυβέρνηση και κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν με μοχλό μια συκοφαντική και χυδαία προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να διαμορφώσουν μια συντηρητική, τρομολαγνική ατζέντα στην πολιτική ζωή και να μας θέσουν σε απολογητική-αμυντική στάση. Με σχέδιο και φτηνούς αντιαριστερούς περισπασμούς, κατά τα πρότυπα αλήστου μνήμης εποχών, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την αντίδραση που προκαλούν στην κοινωνία, η ανεργία, η απλήρωτη εργασία, οι αυθαίρετες απολύσεις, οι άδικοι φόροι, η ασυλία των ισχυρών, η ατιμωρησία των σκανδάλων.

 

Η τεχνητή ένταση είναι επικίνδυνη γιατί ευνοεί τη δράση δυνάμεων και παρακέντρων που βρίσκονται και δρουν στο σκοτάδι, έξω από το πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης. Οποιος γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία αυτού του τόπου, ξέρει πως η δική μας Αριστερά δεν έχει παρτίδες με τη βία και ότι όποτε η βία εμφανίστηκε με αριστερό προσωπείο, την καταδίκασε, όπως και την καταδικάζει, αποφασιστικά».

 

-Εκτιμάτε ότι υποκρύπτεται σχέδιο αποπροσανατολισμού;

 

«Σαφώς. Πρόκειται για μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου από τα σοβαρά προβλήματα, την ανεργία, την ύφεση, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων του. Η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της χρησιμοποίησαν το άθλιο περιστατικό με την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ., όχι μόνο για να λασπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αλλάξουν την ατζέντα. Να μη συζητάει ο κόσμος όσα πέρασαν μέσα στην εβδομάδα από τη Βουλή με μια διαδικασία-ντροπή για τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, να μη συζητάει ο κόσμος τις μεγάλες αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις της ΔΕΗ για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά. Το μόνο που ευνοείται με τον τρόπο αυτό είναι ο εκφοβισμός του κόσμου και, στο όνομα αυτού του φόβου, να σαρώνονται τα δικαιώματά του».

 

-Πάντως από πολλές πλευρές στη Βουλή ακούγονται πλέον απόψεις περί σύμπλευσης της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή…

 

«Πράγματι, το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τη Ν.Δ. να αφήνει στην άκρη τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος και να επιχειρεί μια συντεταγμένη ακροδεξιά στροφή, υιοθετώντας μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ ατζέντα, με μετεμφυλιακού ύφους ανακοινώσεις. Προσπαθεί έτσι, αφενός να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που στράφηκαν στη Χρυσή Αυγή, και αφετέρου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μνημονιακά μέτρα και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Ας μη ξεχνάμε τις δηλώσεις Ψωμιάδη ότι Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή είναι αδερφά κόμματα ή τις θέσεις ιδρυτικών στελεχών του «Δικτύου 21″ που έχει ισχυρή επιρροή στο επιτελείο Σαμαρά».

 

-Μήπως η κοινωνία στο όνομα του φόβου οδηγείται σε έναν νεοσυντηρισμό;

 

«Η κυβέρνηση ακολουθεί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία στρατηγική έντασης και διχασμού προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να κάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της. Εχουμε υπάρξει και παλαιότερα θεατές αυτής της στρατηγικής πόλωσης και εκφοβισμού, με την οποία επιχειρείται η συντηρητικοποίηση και αδρανοποίηση της κοινωνίας. Η νομιμοποίηση της Αριστεράς πηγάζει από τους μαζικούς δημοκρατικούς αγώνες της για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ίδιας της δημοκρατίας».

 

-Η επιχείρηση «αλλαγής ατζέντας» από την κυβέρνηση σας προβληματίζει;

 

«Ναι, στον βαθμό που βλάπτει τους πολίτες. Η ατζέντα της κυβέρνησης αναγκαστικά συνδέεται με την εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Η κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν επιβληθεί από τα μέσα του Νοέμβρη για να προωθηθούν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που «αρπάζει» επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, η νέα δυσβάσταχτη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η προγραμματισμένη νέα αύξηση της ανεργίας, θα έπρεπε να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας συζήτησης.

 

Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιδίδεται σε κομπασμούς και εμπρηστικές δηλώσεις προκειμένου να συγκαλύψει τα αδιέξοδα στα οποία βυθίζει τη χώρα με την πολιτική της. Ετσι, η δημόσια συζήτηση πνίγεται όχι μόνο στο νέφος της αιθαλομίχλης αλλά και στη δυσοσμία ενός νέου κάθε τόσο σκανδάλου».

 

-Ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Β. Σόιμπλε, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Γίνατε συστημικοί;

 

«Ο Α. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας και με αυτή την ιδιότητα είναι λογικό και αναμενόμενο να συναντιέται με αρχηγούς κυβερνητικών και μη κομμάτων, μέλη κυβερνήσεων, Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, εκπροσώπους οργανισμών κλπ. Δεν πρόκειται ούτε για αλλαγή στάσης και θέσεων από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ούτε για ξαφνικό έρωτα του κ. Σόιμπλε προς τον κ. Τσίπρα.

 

Αντιθέτως, παρατηρούμε μια αλλαγή της θεσμικής συμπεριφοράς της άλλης πλευράς. Θυμίζω την αντιδημοκρατική και θεσμικά προκλητική στάση των κ.κ Ρόμπαϊ και Γιούνκερ όταν αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Α. Τσίπρα τον Σεπτέμβριο. Είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου ευρωπαϊκή εκστρατεία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων με ελάχιστη ουσιαστική κριτική και περισσή προπαγάνδα που όμως αποδείχθηκε ανίκανη να ανακόψει την πορεία του. Δεν είμαστε, όπως αντιλαμβάνεστε, βολικοί συνομιλητές αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν».

 

-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα έχει βίο μέχρι το 2014, εκλογές βλέπετε και υπό ποιες προϋποθέσεις;

 

«Οι κοινωνικές ανάγκες και η κοινωνική δυναμική διαψεύδουν γρήγορα όχι μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα αλλά ροκανίζουν και τις κυβερνητικές αντοχές. Και τα τρία κόμματα έχουν ήδη σημαντικές απώλειες στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και μετρούν φθορά στην πολιτική τους επιρροή, άλλοι ραγδαία, άλλοι αξιοσημείωτη και άλλοι υπολογίσιμη. Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να περιμένει με τη λογική του ώριμου φρούτου. Εμείς πρέπει να εντείνουμε τη δική μας προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε αυτό που φοβούνται, μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, να έρθει μία ώρα αρχύτερα με τη θέληση του ελληνικού λαού στην κάλπη. Οι εκλογές πάντως δεν είναι μακριά και η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι σε καμία περίπτωση κυβέρνηση τετραετίας».

 

*Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

 

 

 

Scroll to top