13/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες ελληνικές ταινίες προβάλλονται σε μεγάλα φεστιβάλ

Εξόρμηση σε Ρότερνταμ και Βερολίνο

Με αμείωτο ενδιαφέρον οι διευθυντές ευρωπαϊκών διοργανώσεων εντάσσουν στα τμήματά τους εγχώριες παραγωγές μικρού και μεγάλου μήκους: «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Homework» του Θανάση Καρανικόλα, «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, «King Kong» του Νίκου Κυρίτση ανοίγονται στο κοινό του εξωτερικού.
      Pin It

Με αμείωτο ενδιαφέρον οι διευθυντές ευρωπαϊκών διοργανώσεων εντάσσουν στα τμήματά τους εγχώριες παραγωγές μικρού και μεγάλου μήκους: «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Homework» του Θανάση Καρανικόλα, «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, «King Kong» του Νίκου Κυρίτση ανοίγονται στο κοινό του εξωτερικού

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ενδιαφέρον των διεθνών φεστιβάλ για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή μας συνεχίζεται αμείωτο και το νέο έτος. Δεν προλάβαμε να αποχαιρετήσουμε την προηγούμενη χρονιά με την καλή είδηση της συμμετοχής της ταινίας «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε (6 με 16/2) και οι προσκλήσεις εξακολουθούν να «πέφτουν βροχή» για συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις. Προσκλήσεις που αφορούν μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, αλλά και ολοκαίνουργιες παραγωγές που μόλις ετοιμάζονται κι εντάσσονται σε διεθνή προγράμματα για χρηματοδότηση. Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού να βρίσκεται σε «βαθύ ύπνο», χωρίς κανένα σχέδιο υπέρ των Ελλήνων κινηματογραφιστών, ωστόσο παραγωγοί και σκηνοθέτες «παλεύουν» μόνοι στα βαθιά και σημειώνουν προσωπικούς θριάμβους καθώς στέκονται ισάξια απέναντι σε παραγωγές πολλών χιλιάδων ευρώ.

 

Φεστιβάλ Ρότερνταμ

 

Δύο ελληνικές παραγωγές και μία ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετέχουν στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (22/1 – 2/2) που έχει δείξει επανειλημμένα το φιλελληνικό πνεύμα και την υποστήριξή του προς τους Ελληνες δημιουργούς και τις ταινίες τους. Ετσι, η καινούργια «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου θα πάρει μέρος στο «Bright Future», το τμήμα που φιλοξενεί το «νέο αίμα», την πρώτη ή δεύτερη ταινία νέων σκηνοθετών. Διεθνής συμπαραγωγή (Ελλάδα, Γερμανία σε παραγωγή ZDF, ARTE, ΕΡΤ, ΕΚΚ, κ.ά.), έχει ήδη συμμετάσχει στο διαγωνιστικό του 48ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και σε πλήθος άλλων αποσπώντας θετικές κριτικές και το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ προβλήθηκε και στις αίθουσες της Ελλάδας. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της 30χρονης Αννας, μιας ανεξάρτητης γυναίκας που ζει με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της. Με τους Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκο Διαμαντή, Χρήστο Στέργιογλου κ.ά.

 

Το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ είναι πολυπολιτισμικό, από τα παλαιότερα στην Ευρώπη και τα πιο γνωστά. Το τμήμα του για τις μικρού μήκους ταινίες είναι από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά. Εκεί λοιπόν θα διαγωνιστεί το φιλμ «King Kong», σε σενάριο – σκηνοθεσία του Νίκου Κυρίτση, παραγωγή της «Marni Films» και μια από τις τελευταίες εγκεκριμένες από την ΕΡΤ Α.Ε. Η ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα του 2011 με πρωταγωνιστή τον Χρήστο, έναν εσωστρεφή 50άρη, που ζει ακόμη με την κατάκοιτη μάνα του, δουλεύει στον ζωολογικό κήπο, αλλά δυσκολεύεται να αναπτύξει σχέσεις με τους ανθρώπους και να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του. Ενα απροσδόκητο γεγονός θα τον ωθήσει σε ένα σπιράλ βίας και απόγνωσης… Παίζουν Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργος Σπάνιας, Ερση Μαλικένζου, Δημήτρης Γεωργαλάς.

 

Διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Γαλλίας, η ταινία «Δεν είμαι εγώ», σε σενάριο και σκηνοθεσία Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, συμμετέχει στο «Spectrum». Το τμήμα φιλοξενεί μεγάλου μήκους ταινίες έμπειρων σκηνοθετών που οι δουλειές τους συμβάλλουν στη διεθνή κινηματογραφική κουλτούρα. Η βραβευμένη ήδη ταινία αναφέρεται στη ζωή του 45χρονου εργένη και μοναχικού Νιχάτ, ο οποίος εργάζεται σε μια καντίνα εστιατορίου. Οταν η νεαρή συνάδελφός του Αϊσέ τον προσκαλεί σε δείπνο, δέχεται, παρά τις φήμες ότι ο σύζυγός της είναι στη φυλακή… Η παραγωγή ανήκει στους Veysal Ipek, Νίκο Μουστάκα, Guillaume de Seille, Irfan & Inci Demirkol και Κωνσταντίνα Σταυριανού και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και τη χρηματοδότηση του Eurimages.

 

Βερολίνο

 

Μπορεί οι ευχές μας να συνοδεύουν το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη για μια Χρυσή Αρκτο από το διαγωνιστικό του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη ελληνική παραγωγή που επιλέχθηκε για το μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Η ελληνογερμανική συμπαραγωγή «Homework» του Θανάση Καρανικόλα θα προβληθεί στο «Forum». Η ταινία γυρίστηκε στη χώρα μας με Ελληνες ηθοποιούς (Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Τσορτάκης) και παρακολουθεί τη ζωή μιας γυναίκας που αλλάζει ριζικά, όταν τη διώχνει η οικογένεια για την οποία εργαζόταν ως εσωτερική στο σπίτι τους…

 

Η καινούργια δουλειά του Γιώργου Σερβετά «Να κάθεσαι και να κοιτάς» θα προβληθεί στο «Πανόραμα». Προβλήθηκε ήδη στο Φεστιβάλ του Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος «City to City: Athens» κι άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Η ιστορία εστιάζει στην ελληνική επαρχία και στην 30χρονη Αντιγόνη. Εγκαταλείπει την Αθήνα για να επιστρέψει στον τρόπο καταγωγής της, μια μικρή κωμόπολη. Εκεί όμως θα ανακαλύψει μια ολόκληρη κοινωνία να βιώνει τη δική της σαθρότητα. Θα την αναστατώσει η μαχητική ηρωίδα ή και η ίδια θα «κάτσει να κοιτάει»; Παίζουν: Μαρίνα Συμαίου, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης και Γιώργος Καφετζόπουλος. Παράλληλα, η «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη διαγωνίζεται στο τμήμα με τις μικρού μήκους ταινίες ενώ στο τμήμα «Generations» (Γενιές), που αφορά ταινίες για παιδιά, συμμετέχει το «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Στο Market του Βερολίνου, δύο νέες ελληνικές παραγωγές

 

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι δύο νέα σχέδια για μεγάλου μήκους ταινίες από τη χώρα μας συμμετέχουν στο «11o Berlinale Co-Production Market» (9 -11/2). Ο λόγος για το «Χρόνια Πολλά» του Χρίστου Γεωργίου (συμμετείχε και το 2006 με το «Μικρό έγκλημα»), συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Γερμανίας. Η άλλη είναι «Ο γιος της Σοφίας» (πρ. τίτλος «Ιβο και Σοφία»), σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου, συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Κροατίας. Η Ελίνα Ψύκου συμμετείχε στο πρόγραμμα «Berlinale Residency», το οποίο υποστηρίζει συγγραφείς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, που έχουν ήδη μια πρώτη επιτυχία σε φεστιβάλ, στην ανάπτυξη του νέου τους έργου, είτε μυθοπλασίας είτε ντοκιμαντέρ. Και οι δύο παραγωγές έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

 

Θυμίζουμε ότι τα νέα σχέδια που επιλέχθηκαν για το Market του Φεστιβάλ Βερολίνου ανέρχονται σε 39 από 30 χώρες. Ολα θα υλοποιηθούν από έμπειρους παραγωγούς που έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής τους και οι προϋπολογισμοί τους κυμαίνονται από 700.000 έως 6,5 εκατ. ευρώ.

 

 

Scroll to top