Εχει σημασία μέσα στο δυσμενές κλίμα των ημερών και τα οικονομικά αδιέξοδα, οι πολλοί (55%) να μη βλέπουν την προσφυγή στις εκλογές ως κάποια λύση και να τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα πάντοτε με τη δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφ.Συν.». Αλλά το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανατρεπτική γνώμη των ψηφοφόρων (56%) ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές (!) και μόλις το 37% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Το πιο σημαντικό στοιχείο, λόγω της επικαιρότητας για την «τρομοκρατία» και της εμπειρίας καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι ότι πάνω από τέσσερις στους δέκα πολίτες (42%) επιθυμούν να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών, έναντι τριών στους δέκα (31%) που προτιμούν να εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη.
Πολύ ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η στάση των ψηφοφόρων απέναντι στο «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή, η οποία, παρά τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του 10% των πολιτών. Στο ερώτημα εάν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται μοιρασμένοι, αφού το 45% θέλει να τεθεί εκτός νόμου και το 44% απαντά «όχι». Γεγονός είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι η ελληνική κοινωνία είναι αμήχανη, αλλά δείχνει ότι γίνονται ζυμώσεις εντός της, με βάση βέβαια την κομματική τοποθέτηση του κάθε μέλους της. Είναι ξεκάθαροι οι φόβοι, ο προβληματισμός, η ανησυχία μεγάλου μέρους των εκλογέων. Βλέπουν το αδιέξοδο, αλλά δεν είναι βέβαιοι για την επόμενη πολιτική λύση. Φαίνονται εγκλωβισμένοι στην απαισιοδοξία που διαχέεται από την καθημερινή αποδιάρθρωση της κοινωνίας, λόγω των μέτρων του κράτους, και στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στις κοινωνικές, αστικές, μικροαστικές, αδύναμες ομάδες, αφού οι πολλοί βλέπουν ότι η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια. Και η πολιτική της δικομματικής κυβέρνησης δεν φέρνει κάποιον αέρα αισιοδοξίας, το αντίθετο. Καλούνται, άρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως η αξιωματική, να εμφυσήσουν την ελπίδα στην κοινωνία, όχι, όμως, με λόγια, αλλά με στιβαρή, εφικτή κοινωνική πολιτική που θα ανακουφίσει τα πάσχοντα κοινωνικά στρώματα. Αυτή η κοινωνική πολιτική είναι απαραίτητο να γίνει γνωστή, να είναι κατανοητή και, βεβαίως, να μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα που δυσλειτουργεί, εδώ και δεκαετίες, οφείλει να απαλειφθεί και να αντικατασταθεί από την εμπιστοσύνη. Για να επανακάμψει η εμπιστοσύνη πρέπει να επανακάμψει η κοινωνική πολιτική και οι πολιτικοί να αποδείξουν ότι είναι υπέρ της διαφάνειας και της προστασίας της λαϊκής αξιοπρέπειας, μέσα από το δικαίωμα εργασίας για όλους. Προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται, και αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Εάν πίστευαν οι εκλογείς ότι μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι θα έφερνε καταλυτικές αλλαγές με κοινωνικό περιεχόμενο, θα τάσσονταν υπέρ των πρόωρων εκλογών για να βγουν από την ανέχεια και το αδιέξοδο. Πάντως γίνονται ζυμώσεις και αυτό είναι ενθαρρυντικό, όπως επίσης και ότι δεν απεμπολούν τα δικαιώματα χάρη της ασφάλειας με κατασταλτικά μέτρα. Είναι δείγμα ωριμότητας.