Νέες βολές σε γραμμή Δένδια από Σίμο Κεδίκογλου και Κυριάκο Μητσοτάκη κατά λειτουργών της Θέμιδας. Αντιδράσεις από τις ενώσεις των δικαστικών, την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Του Νίκου Σβέρκου
Ακόμα ένα επεισόδιο στις επιθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες, αυτή τη φορά με αφορμή την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους λόγω 18μήνου δύο ατόμων, που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Την επίθεση ξεκίνησε την Κυριακή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, λέγοντας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «μία μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος επιλέγει να εθελοτυφλεί», ενώ τη συνέχεια ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χτες δήλωσε (ANT1) ότι «κάποιοι δικαστικοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε και αυτός στην ίδια γραμμή (ραδιόφωνο ΝΕΤ), λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω την ίδια εμπιστοσύνη, που έχω στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και στην Ελληνική Αστυνομία, σε κάποιους λειτουργούς της Θέμιδος», καταλογίζοντας και αυτός σε δικαστές ότι εθελοτυφλούν, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος συμμερίστηκε και αυτός τις ανησυχίες των παραπάνω.
Αυτή η επίθεση της κυβέρνησης δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι σίγουρα επιλεκτική, καθώς οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν και σχολιάζουν δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτές άπτονται των πολιτικών τους στόχων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν φάνηκε το ίδιο «ευαίσθητη» με εμφανέστατες περιπτώσεις κακοδικίας.
Υπενθυμίζεται ότι ουδείς εκ των στελεχών της τρικομματικής κυβέρνησης σχολίασε την απόφαση του Εφετείου για την τραγελαφική αθώωση των έξι από τους οχτώ αστυνομικούς για τη γνωστή υπόθεση «ζαρντινιέρα» του ξυλοδαρμού on camera του φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου πριν από έξι χρόνια. Ούτε υπήρξε κάποια παρέμβαση για την τελευταία δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη από δυο οπαδούς της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να αποφύγουν το επιβαρυντικό στοιχείο του ρατσιστικού χαρακτήρα της άγριας δολοφονίας.
Πέρα, πάντως, από τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, αυτή τη φορά η επίθεση έγινε συντονισμένα από τρία κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τις δικαστικές ενώσεις, μια συνάντηση στην οποία σίγουρα θα συζητηθεί το θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εκτός από τα μισθολογικά.
Σφοδρές αντιδράσεις των δικαστικών
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων συνέστησε στους φορείς της πολιτικής ηγεσίας «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών», προσθέτοντας ότι «δηλώσεις, που αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές επιβάλλεται να αποφεύγονται».
Η Βασιλική Θάνου–Χριστοφίλου, πρόεδρος της Ενωσης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» σημείωσε μάλιστα σχετικά ότι «ο συγκεκριμένος δικαστής ασχολείται επί μακρόν με τις υποθέσεις τρομοκρατίας και έχουν προφυλακιστεί τριάντα άτομα για αυτές τις υποθέσεις. Οπότε είναι αστείο να επικαλείται οποιοσδήποτε έλλειψη σθένους ή αποφασιστικότητας του συγκεκριμένου λειτουργού». Σημείωσε μάλιστα: «Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίθηκε ότι δεν προέκυπταν επαρκή στοιχεία και γι' αυτό επιβλήθηκαν άλλοι περιοριστικοί όροι στα δυο άτομα».
Την «έντονη δυσαρέσκειά» του για τις δηλώσεις κατά των δικαστικών λειτουργών εξέφρασε το Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «δεν συνάδουν με τον αυτονόητο απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ότι συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της.Υπογραμμίζουν ότι έτσι κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους λειτουργούς της καθώς και την πεποίθησή τους ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν εκδίδονται καθ' υπαγόρευση ή κατ' αρέσκειαν της εκτελεστικής ή όποιας άλλης πολιτειακής εξουσίας». Παρ' όλα αυτά, ο Νίκος Δένδιας επέμεινε στις απόψεις του με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου.
Διαφωνούν και οι… εταίροι
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, από την οποία προέρχεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης (που απέφυγε να τοποθετηθεί σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας), ο υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης, Γιάννης Πανούσης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως «οποιοσδήποτε έχει στοιχεία ότι κάποιος δικαστικός λειτουργός από δόλο ή πρόθεση δεν απονέμει σωστά δικαιοσύνη, τότε θα πρέπει να τα δημοσιοποιήσει. Γιατί αν αρχίσουμε τώρα να κατηγορούμε χωρίς στοιχεία τη Δικαιοσύνη, τη βάψαμε». Προσέθεσε δε ότι «θα είναι τραγικό λάθος για τη Δικαιοσύνη αν ο ένας θεσμός εξαπολύει κατηγορίες κατά του άλλου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρμόδια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, σημείωσε στην εφημερίδα μας: «Ούτως ή άλλως, εγώ δεν θα έβγαζα γρήγορα συμπεράσματα. Υπάρχουν μεν αδυναμίες στην άσκηση της δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που η Αστυνομία στέλνει για εκδίκαση υποθέσεις με υποτίθεται επαρκή στοιχεία, αλλά οι κατηγορίες εντέλει καταρρέουν». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι «χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης και όχι ανταγωνισμοί και να μη χρησιμοποιούνται αμφίβολα περιστατικά για να εξαπολύονται μομφές».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημείωσε στην εφημερίδα μας ότι «οι δικαστές λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους. Αλίμονο για τη δημοκρατία αν η Δικαιοσύνη λειτουργεί κατά τις επιθυμίες, τις υποδείξεις και τις ορέξεις κάθε κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «όταν κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται απροσχημάτιστα εναντίον δικαστικών λειτουργών, υποσκάπτουν τη διάκριση των εξουσιών και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».
Ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες επιτέθηκε έντονα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης λέγοντας στην «Εφ.Συν.» ότι «ο κ. Δένδιας έχει λερωμένο μητρώο όσον αφορά τις επιθέσεις στους δικαστές και λόγω της πορείας του δεν δικαιούται να ομιλεί». Υπενθύμισε την επίθεση που είχε εξαπολύσει «μαζί με τον Ε. Βενιζέλο, κατά ανακριτή για την υπόθεση Παυλίδη».
Ο νομικός και βουλευτής κατέληξε σημειώνοντας: «Μην ξεχνάμε ότι πολλοί υπουργοί Δικαιοσύνης από τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν, ανάμεσά τους και ο κ. Δένδιας, διέλυσαν τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης».