24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερωτηματικά και θαυμαστικά

      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής» ήταν εξόχως διαφωτιστική, όχι για το τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για το τι πιθανόν εννοούσε.

 

Πρώτα πρώτα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση να μην καταρρεύσει μετά τις ευρωεκλογές λόγω της (εκπεφρασμένης στις ευρωκάλπες) λαϊκής κατακραυγής, αλλά λόγω των «αριθμητικών αδιεξόδων» κατά την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Οσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εμφανίστηκε να κρατά «μικρό καλάθι», πιθανότατα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να διαλύσει το «νέφος» που έχει ρίξει η κυβέρνηση με τη μη στήριξη υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών.

 

Εκτός του ότι δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του να είναι ολιγομελής, πράγμα που είχαν υποσχεθεί όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, αναφέρει ότι η «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» θα περιλαμβάνει και «εξειδικευμένους τεχνοκράτες». Πρόκειται για κάποιο άγχος διακηρυκτικού χαρακτήρα που αφορά την προσέγγιση των «μη αριστερών»; Ή για παραδοχή της αδυναμίας του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανολογούμε ότι ισχύει η πρώτη εκδοχή, ωστόσο το ερώτημα που μπορεί να τεθεί -και παραμένει «στον αέρα»- είναι «αν θα έχουμε τεχνοκράτες υπουργούς, γιατί να μην έχουμε και τεχνοκράτη πρωθυπουργό;».

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να μην αναφέρει επί λέξη τη θέση «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο» ή τη νεότερη εκδοχή, «ο λαός με την ψήφο του θα καταργήσει το μνημόνιο», παρά επιλέγει μια περισσότερο δυσνόητη νομοτεχνική διατύπωση περί απαλοιφής των νομοθετικών ρυθμίσεων που καταπατούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι μια θέση που φέρνει ακόμα ένα ερώτημα: «Αφού το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” συνίσταται σήμερα στην ακραία λιτότητα, μήπως υπάρχει μια πολιτική αντίφαση;».

 

Είναι προφανές ότι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Βήμα», μια μέρα μετά το επιθετικό κείμενο του Β. Μουλόπουλου για την έτερη «ναυαρχίδα» του ΔΟΛ, «Τα Νέα», αποσκοπούσε βασικά στο να διαλυθούν «υποψίες» γύρω από τον ίδιο και το κόμμα του. Είναι όμως πολύ πιθανότερο να δημιούργησε ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Τόσο στους αναγνώστες, επειδή εμφανίζεται πολύ πιο «προσεκτικός» απ’ ό,τι συνήθως, όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του, επειδή οι δηλώσεις του θα χαρακτηριστούν «ακροβασίες».

 

Μένει λοιπόν να αποδειχτεί αν η συνέντευξή του υπηρετεί μια συμφωνημένη εντός ΣΥΡΙΖΑ τακτική ή είναι το προανάκρουσμα ενός νέου γύρου εσωκομματικής αντιπαράθεσης, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε αριθμητικά πλεονεκτική θέση. Ιδωμεν.

 

Scroll to top