Ενα τερατούργημα, υπό τη μορφή αποθήκης-μαμούθ, πάει να σηκωθεί σε προστατευόμενο βιότοπο του εθνικού πάρκου Αξιού, παρά τη σφοδρή αντίδραση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, αλλά και της Πολεοδομίας Ευόσμου που είχε εκδώσει εντολή διακοπής εργασιών τερατουργήματος αυτού που καλύπτει 12.000 τετραγωνικά μέτρα.
Η εν λόγω εταιρεία επίπλων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εξασφάλισε το 2009 άδεια οικοδόμησης από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης όταν νομάρχης ήταν ο Παν. Ψωμιάδης, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού. Ο Φορέας Διαχείρισης και η εντολή της Πολεοδομίας σταμάτησαν τις εργασίες, το Εφετείο, όμως, παραδόξως, μη λαμβάνοντας υπ' όψιν Φορέα και Πολεοδομία έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας. Εγείρονται βεβαίως πολλά ερωτήματα, τόσο για την έκδοση της αρχικής άδειας όσο και για τη στάση του Εφετείου. Τι είναι αυτό που ξεπερνά τη νομιμότητα και ευνοεί την επιχείρηση; Τι θα γίνει με τις άλλες τρεις-τέσσερις επιχειρήσεις, που είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο στο παρελθόν, αλλά οι εργασίες διεκόπησαν; Θα συνεχίσουν την οικοδόμηση μετά την απόφαση του δικαστηρίου; Σε όλα αυτά οφείλεται μια ξεκάθαρη απάντηση. Είναι δεδομένο ότι εκεί όπου ανεγείρεται η αποθήκη-μαμούθ απαγορεύεται κατηγορηματικά η ανέγερση οποιουδήποτε κτίσματος εκτός από ήπιας μορφής γεωργικές αποθήκες. Τυχόν συνέχιση των οικοδομικών εργασιών θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προστατευόμενο βιότοπο.
Είναι βέβαιο ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο που θα μπορούσε να αναιρέσει την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει, όμως, να έχει με το μέρος του την τοπική κοινωνία, αλλά και τα πολιτικά κόμματα εφ’ όσον ακόμη ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον και δεν κλείνουν τα μάτια μπροστά σε προκλητικές παρανομίες των ιδιωτικών συμφερόντων.
Για τις επιχειρήσεις το να αγοράσουν αγροτεμάχια ως οικόπεδα στην προστατευόμενη ζώνη είναι πέντε φορές πιο φτηνό ως κόστος, από οικόπεδα που υπάρχουν πλησίον ή είναι γειτονικά, αλλά πάνω από τον διαχωριστικό δρόμο. Επιτέλους δεν είναι όλα χρήμα και δήθεν ανάπτυξη, δεν μπορεί να προσφέρονται όλα βορά στη λαιμαργία και απληστία των επιχειρήσεων. Εάν τυχόν δεν αποσυρθεί η απόφαση του δικαστηρίου, είναι βέβαιο ότι όλα τα επιχειρηματικά «αρπακτικά» θα προστρέξουν να αγοράσουν φτηνή γη αλλοιώνοντας και καταστρέφοντας το αξιόλογο πάρκο του Αξιού. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οφείλει να πάρει, άμεσα, θέση.