BRITAIN-G8-SUMMIT

07/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Διάσταση απόψεων κατά την την τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν. Δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες στέλνουν οι ΗΠΑ στην Πολωνία. Διχασμένη η κοινή γνώμη στην Κριμαία.
      Pin It

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ο Ομπάμα κάλεσε τον Πούτιν να δεχτεί τους όρους για διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.obama

Η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε αφότου οι Αμερικανοί προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, τους οποίους κρίνουν «υπεύθυνους» για το ότι απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε πως η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, πρόσθεσε όμως πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.

Οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας ήρθαν στην εξουσία μ' ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα και επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας», σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ίδιος υπεραμύνεται των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, χώρα την οποία αποκαλεί «αδελφό έθνος», ενώ αρνήθηκε τις δυτικές κατηγορίες ότι τα στρατεύματά του κατέλαβαν δημόσια κτίρια, λέγοντας πως οι ένοπλοι ήταν μέλη τοπικών μονάδων αυτοάμυνας.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αμερικανικά F-16 στην Πολωνία

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα στείλει την επόμενη εβδομάδα 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες στην Πολωνία, όπου πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, το εύρος των οποίων επεκτάθηκε σε απάντηση στην κρίση στη γειτονική Ουκρανία. simferopoli-oukrania-aeroplana

Ο Τόμας Σιμόνιακ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα γίνουν στην αεροπορική βάση Λασκ στην κεντρική Πολωνία, αρχικά είχε προγραμματιστεί να είναι μικρότερης έκτασης και να περιλαμβάνουν μόνο μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Πολωνία ζήτησε να ενισχυθούν τα γυμνάσια μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Κριμαία: Διχασμένη η κοινή γνώμη

Αν και οι φιλορωσικές αρχές ανακήρυξαν την Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι κάνουν πράξη τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της, πολλοί κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν υπερήφανοι που είναι Ουκρανοί πολίτες και η κίνηση αυτή του κριμαϊκού κοινοβουλίου ήρθε σαν ένα ξαφνικό σοκ, προκαλώντας φόβους για χάος, υποχρεωτική μετανάστευση ή πόλεμο.

Η Κριμαία έχει μια μικρή πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής κατοίκων και μέχρι το 1954 διοικούνταν ως τμήμα της Ρωσίας εντός της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί κάτοικοι έχουν ρωσικά διαβατήρια, ιδιαίτερα κοντά στη Σεβαστούπολη, όπου ναυλοχεί ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτοί που υποστηρίζουν τη ρωσική επέμβαση το κάνουν με πάθος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η κοινή γνώμη σ' αυτή την επαρχία των δύο εκατ. κατοίκων υποστηρίζει ευθέως την κυριαρχία της Μόσχας.krimaia-katoikoi

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες περίπου 150 συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη τραγοδούσαν «Η Κριμαία μάχεται για την ελευθερία», εν είδει νέου εθνικού ύμνου, την ώρα που το ελεγχόμενο από τους ρωσόφωνους σώμα ψήφιζε ομόφωνα -με 78 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 8 αποχές- υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.

Τα νέα ερωτήματα που θα τεθούν στην κρίση του ντόπιου πληθυσμού θα είναι δύο και σαφή: «πρέπει η Κριμαία να είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;» ή «πρέπει η Κριμαία να επιστρέψει στο προηγούμενο σύνταγμα (του 1992) που έδινε στην περιοχή περισσότερη αυτονομία, εντός της Ουκρανίας;». Μάλλον θα υπερισχύσει το πρώτο ερώτημα, δεδομένου ότι το 60% των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.

Σχετικά θέματα:
Για πόλεμο σε όλη την Ευρώπη προειδοποιεί η Τιμοσένκο
Κυρώσεις με το… «γάντι» από την Ε.Ε. στη Ρωσία

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top