Pin It

Στην προσπάθειά της να αποκτήσει κάποια αξιοπιστία η κυβέρνηση, να δείξει δηλαδή ότι παράγει έργο ή επιχειρεί μια κάθαρση στα διαιωνιζόμενα αιτήματα της λογικής και της κοινωνίας, μετέρχεται κάθε μέσο, που θα μπορούσε να είναι ουσιαστικό, τώρα όμως προκαλεί ελαφρό γέλωτα. Θυμήθηκε λοιπόν, εν όψει βέβαια των διπλών εκλογών του Μαΐου, ότι υπάρχει στα συρτάρια των υπουργείων η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τους μεγαλοκαταθέτες που είχαν εξαγάγει σε τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτα εισοδήματα.

 

Οπως αναφέρουν πηγές από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σε 72 μεγαλοκαταθέτες η διαφορά μεταξύ των καταθέσεών τους και των φορολογικών τους δηλώσεων αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα διερευνώνται οι καταθέσεις άλλων 107 φυσικών προσώπων που φιλοξενούνται στην ίδια λίστα. Είναι καθαρά παραπλανητικό, προεκλογικό τερτίπι παλαιάς κοπής. Τέτοια όμως τερτίπια δεν επηρεάζουν πλέον την πλειονότητα των ψηφοφόρων, αντιθέτως τους απομακρύνουν και ταυτόχρονα τους εξοργίζουν. Καταλαβαίνουν τον εμπαιγμό, διότι η προαναγγελία του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη, χωρίς να πιαστεί κάποιο «λαβράκι». Τώρα το θυμήθηκαν;

 

Τόση κριτική έχει δεχτεί η κυβέρνηση τα προηγούμενα τρία χρόνια, τόσο μελάνι έχει χυθεί για την τραγική καθυστέρηση στον έλεγχο των εν λόγω φορολογουμένων, επιχειρηματιών και ιδιωτών, δεν ίδρωσε όμως το αυτί κανενός από τα οικονομικά στελέχη της, τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο. Πάγιο αίτημα της εκάστοτε αντιπολίτευσης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως όμως είναι αίτημα, πραγματικό και ουσιαστικό και όχι πολιτικάντικο, της ίδιας της κοινωνίας, όλων δηλαδή εκείνων που μια ζωή σηκώνουν τα βάρη της φορολόγησης και τα μεγάλα «κεφάλια» παραμένουν στο απυρόβλητο. Οχι μόνο αυτό, αλλά σε πολλούς απ' αυτούς επιδεικνύεται η ευνοϊκή μεταχείριση της μείωσης της φορολόγησής τους.

 

Το επιλεκτικό «ξεπάγωμα» της λίστας Λαγκάρντ είναι μια απεγνωσμένη κίνηση της κυβέρνησης για να δείξει ότι βρίσκεται σε πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, ή τουλάχιστον τον ξεκίνησε. Ο έλεγχος βέβαια είναι καλοδεχούμενος, αρκεί να διαρκέσει και να ολοκληρωθεί ώστε να έλθουν στο φως όλοι εκείνοι που «φυγάδευσαν» τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και να φανεί αν αυτές είναι προϊόν νόμιμων επιχειρηματικών πράξεων ή προέρχονται από σκοτεινές, υπόγειες διαδρομές. Χαρακτηριστικό της απροθυμίας της κυβέρνησης να ελέγξει τα 2.069 πρόσωπα της λίστας είναι ότι ώς τώρα είχε μόνο τέσσερις ελεγκτές.

 

Τώρα τους αύξησε σε δεκαέξι και πραγματοποιούν συνεχείς αντιπαραβολές στοιχείων. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή, όταν ανέκυψε το μείζον τούτο θέμα.Είναι αργά για την αξιοπιστία της κυβέρνησης…

 

Scroll to top