Η ψήφος στις ευρωεκλογές θεωρείται χαλαρή, απελευθερωτική ίσως, δεν παύει όμως να είναι αποτύπωση ενός πολιτικού προσδιορισμού του ψηφοφόρου ή ακόμη μια προειδοποίηση προς το κόμμα που προτιμά να αλλάξει επί τα βελτίω τη γραμμή του, τις θέσεις του, το πρόγραμμά του.
Στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» κυριαρχεί η αδιευκρίνιστη ψήφος, που καταλαμβάνει ένα πολύ υψηλό ποσοστό (41%). Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι ή απέχουν ή προτιμούν το λευκό ή το άκυρο είτε, τέλος, αρνούνται να απαντήσουν. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας, που δείχνει να «παγιώνεται» στη σκέψη και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την επιβολή των μνημονίων. Πάνω από τέσσερις στους δέκα Ελληνες πολίτες-ψηφοφόρους στρέφουν τα νώτα στις κατεστημένες πολιτικές παρατάξεις, ακόμη και σ' αυτήν που φιλοδοξεί να καταγράψει την Αριστερά στη χώρα σήμερα. Κουρασμένοι οι περισσότεροι από το οικονομικό αδιέξοδο και βλέποντας μια πολυδιάσπαση στα κόμματα με τις συνεχείς μετακινήσεις στελεχών από το ένα στο άλλο, από τις κατηγορίες που εκτοξεύουν τα στελέχη μεταξύ τους, χωρίς ποτέ να αναλαμβάνουν τη δική τους προσωπική ευθύνη, προτιμούν να αδιαφορήσουν ή να ψάξουν να βρουν αποκούμπι σε χίμαιρες, όπως στο κόμμα που ο «ιδρυτής» του βάφτισε «Ποτάμι».
Αυτό κι αν είναι εξαιρετικό εύρημα της έρευνας πολιτικής συγκυρίας. Με μόλις λίγες μέρες «ζωή» φαίνεται στη μέτρηση να σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση με ποσοστό 7%, αμέσως μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία που κινούνται ισοδύναμα στο ποσοστό του 15,5%. Πολύ πίσω και πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά που «καταφέρνουν» τα υπόλοιπα κόμματα. Το Ποτάμι τρυγά ψηφοφόρους από όλα σχεδόν τα κόμματα, με μεγαλύτερες διαρροές να εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία (20,5%).
Προφανώς είναι ψήφος διαμαρτυρίας ή ακόμη και «τηλεοπτική» ψήφος, μια και οι ψηφοφόροι επηρεάζονται άμεσα, εάν δεν χειραγωγούνται οι περισσότεροι, από τη λάμψη των τηλεοπτικών παραθύρων. Αυτές οι ψήφοι είναι, όμως, όσες θα καθορίσουν τα αποτελέσματα στις επικείμενες διπλές εκλογές του Μαΐου, ψήφοι χωρίς πολιτικό βάρος, χωρίς πολιτική πρόταση, που δείχνουν και το πολιτικό επίπεδο στο οποίο κινείται η χώρα τα τελευταία χρόνια. Οσο θα υπάρχουν ζυμώσεις απωθητικές τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και στην Κεντροδεξιά, αλλά και στα άλλα κόμματα που εμφανίζουν εσωτερικές αντιθέσεις, οι ψηφοφόροι θα αναζητούν κάτι καινούργιο τουλάχιστον, όσο και αν δεν προέρχεται από τη λαϊκή βάση, από εκεί δηλαδή όπου γίνονται οι πραγματικές πολιτικές ζυμώσεις. Τα αποτελέσματα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη όλα τα πολιτικά κόμματα.