Pin It

«Δεν είναι η τρόικα που χτυπάει τους ασθενέστερους αλλά το ελληνικό κράτος, που χρησιμοποιεί την ευρωπαική πίεση ως άλλοθι για την επιβολή αντιλαικών μέτρων»

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος και την υιοθέτηση νέων επιλογών για τη διαχείριση, την παραγωγή και την απασχόληση προωθούν οι Γάλλοι Οικολόγοι, με προοπτική την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης. Τον στόχο αυτό προβάλλει δυναμικά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η Danielle Auroi, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Δημόσιων Πολιτικών. Σε συνέντευξή της στην Εφ.Συν.» η Πράσινη βουλευτής επισημαίνει ότι συμμετείχε πρόσφατα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα και στη συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

 

Η Ντανιέλ Ορουά απηύθυνε διαμαρτυρία στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης «για τη συμμετοχή στον οργανισμό αυτόν, που αποτελεί σύμβολο δημοκρατίας, εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής». Προσδιορίζει ότι η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν μπορεί να γίνει κάτι, γιατί πρόκειται για επιλογή των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου». Η βουλευτής επισημαίνει ότι υπέγραψε επίσης αίτηση προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία ζητείται η διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του νερού και της αποχέτευσης στην Ελλάδα.

 

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

 

«Τα ευρωπαϊκά κόμματα της Αριστεράς θέλησαν να στηρίξουν τους Ελληνες Οικολόγους και να τονίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από τα προβλήματά της αν δεν κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις. Διαπίστωσα προσωπικά ότι υπάρχει τεράστια κοινωνική κρίση. Η τιμή των τροφίμων έχει αυξηθεί, οι μισθοί έχουν καταρρεύσει, υπάρχει τεράστια ανεργία, ο αριθμός απόρων ολοένα αυξάνεται. Πιστεύω ότι, όπως επισημαίνουν και οι Ελληνες Οικολόγοι, την ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει το ελληνικό κράτος, το οποίο είναι εξαιρετικά ανεκτικό. Γιατί βλέπουμε από τη μία πλευρά Ελληνες που υποφέρουν πολύ κι από την άλλη πλευρά προνομιούχους, όπως η Εκκλησία, το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, που δεν πληρώνουν φόρους και είναι προστατευμένοι. Δεν πρόκειται να βρει διέξοδο η Ελλάδα αν συνεχίσει έτσι. Βλέπουμε ότι η Ε.Ε. έχει χαλαρώσει λίγο τη μέγκενη στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά αν το ελληνικό κράτος δεν επωφεληθεί για να αναδιοργανώσει τον τρόπο λειτουργίας του, θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Θα διαιωνιστεί η διαφθορά και το ελληνικό σπορ της φοροδιαφυγής. Θα μένουν ανέγγιχτες οι μεγάλες περιουσίες, όλοι οι απατεώνες και θα υποφέρουν αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν εισοδήματα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η κατάσταση διαφορετικά. Αλλά αυτό μόνον οι Ελληνες μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορούμε εμείς να ενεργήσουμε στη θέση τους».

 

- Στην Ελλάδα υπάρχουν αντιδράσεις απέναντι στην «κηδεμονία» της τρόικας. Πολλοί εκτιμούν ότι τα διαδοχικά μνημόνια οδήγησαν σε φαύλο κύκλο. Ποια είναι η άποψή σας;

 

«Δεν χτυπάει η τρόικα τους ασθενέστερους αλλά το ελληνικό κράτος, που χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή πίεση ως άλλοθι για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. Η τρόικα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υποβάλλει προτάσεις, μέτρα που ίσως δεν αρέσουν, ωστόσο δεν μπορεί να αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κράτους. Οπότε η ελληνική κυβέρνηση κι όσοι βρίσκονται στην εξουσία σήμερα είναι οι υπεύθυνοι. Ευθύνες έχουν επίσης αυτοί που έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Η ελληνική άκρα Αριστερά που λέει «είμαστε ενάντια», είναι εξ ίσου συντηρητική με αυτούς που λένε «δεν αγγίζουμε τίποτε» γιατί δεν θέλουν τελικά να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Πρέπει όλοι οι καλοπροαίρετοι πολιτικοί να προτείνουν μια πραγματική μεταρρύθμιση και να μην είναι στην υπηρεσία ορισμένων κατόχων μεγάλων περιουσιών ή ορισμένων δυνάμεων αμφισβήτησης που επωφελούνται από την κρίση για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Είναι εύκολο για τους Ελληνες πολιτικούς να ισχυρίζονται ότι φταίει η Γερμανία ή η τρόικα, γιατί έτσι αποφεύγουν να θέτουν υπό κρίση τον δικό τους τρόπο λειτουργίας».

 

- Ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να προωθήσει πολιτική αλληλεγγύης στην Ε.Ε. Πώς θα υλοποιηθεί και ποια είναι η ειδικότερη δράση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση;

 

«Ο Φρανσουά Ολάντ τονίζει ότι «η λιτότητα δεν είναι η μόνη απάντηση στην κρίση» και σε αυτό βρίσκει σύμφωνες τις χώρες του Νότου. Η προοπτική μας είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για τις ευρωεκλογές του 2014. Εχουμε αναπτύξει τη συνεργασία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξουμε συστηματικότερη συνεργασία και ελπίζουμε να έχουμε πρόοδο το τρέχον έτος. Η σύνοδος των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε. όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης θα είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε».

 

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάθετη πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Ερό, ενώ τα ΜΜΕ επισημαίνουν το κλίμα απαισιοδοξίας και δυσπιστίας για την ικανότητα της γαλλικής Αριστεράς να βρει λύση εξόδου από την κρίση.

 

«Η Αριστερά ανέλαβε την εξουσία σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία εν μέσω δραματικής κρίσης. Υπάρχουν καταστάσεις που διορθώνονται σταδιακά, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα αμέσως. Οι κριτικές που διατυπώνονται είναι άδικες. Στην Ε.Ε. υπάρχει πλειοψηφία κυβερνήσεων της δεξιάς, η οποία συνδέεται με τις ροές των χρηματαγορών και ένα μέρος των ΜΜΕ συνδέεται με τα οικονομικά λόμπι. Κάθε φορά που αναλαμβάνει η αριστερά τη διακυβέρνηση στη Γαλλία, αντιμετωπίζει κριτικές και αντιδραστική στάση από τα ΜΜΕ. Θα έλεγε κανείς ότι προσδοκούν την αποτυχία της».

 

- Οι Πράσινοι θα παραμείνουν στην κυβέρνηση παρά ορισμένες αντιθέσεις τους με κυβερνητικά μέτρα;

 

«Σε μια πλειοψηφία υπάρχουν σημεία διαφορετικών προσεγγίσεων και εκτιμήσεων. Αν σκεφτόμασταν σαν τους Σοσιαλιστές θα ήμασταν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υπογράψαμε μια κυβερνητική συμφωνία και μέχρι τώρα όταν ψηφίσαμε διαφορετικά από τους Σοσιαλιστές επρόκειτο για μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στο πολιτικό μας συμβόλαιο».

 

- Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε τον στόχο των Πρασίνων για μια Ευρώπη των λαών;

 

«Θα ενεργήσουμε για την προώθηση μιας οικολογικής και κοινωνικής Ευρώπης. Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη μείωση των εξοπλισμών, την ανάπτυξη μιας παραγωγής που να ανταποκρίνεται σε οικολογικό μοντέλο. Η αναδιοργάνωση του οικονομικού συστήματος, οι επιλογές για μια πράσινη ανάπτυξη που θα χρησιμοποιεί κατάλληλα τους πόρους του πλανήτη, θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα «παράγουμε περισσότερα για να καταναλώνουμε περισσότερα», το οποίο τσακίζει τον εργαζόμενο και ύστερα τον πετάει. Πιστεύω ότι η κρίση θα εκτονωθεί προοδευτικά. Υπάρχει ελπίδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε το σύστημα, για να ξαναβρούμε την ποιότητα ζωής και να προωθήσουμε μια πολιτιστική αναγέννηση».

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Η κ. Ντανιέλ Ορουά είναι Βουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης

 

 

Ι

Scroll to top