vouli-protasi-momfis

02/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις στη Βουλή για τη συνομιλία Κασιδιάρη-Μπαλτάκου

Τα πολιτικά κόμματα ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκαν και στις ευθύνες που καταλογίζονται στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
      Pin It

«Συναγερμός» στη Βουλή από την αποκάλυψη για συνομιλία μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου και του Ηλία Κασιδιάρη.

Την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας που έκανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ότι έχει στα χέρια του οποτικοακουστικό υλικό με συνομιλία που φέρεται να είχε με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, από το οποίο προκύπτει ότι είναι πολιτική η δίωξη του κόμματός του, ζήτησαν όλα τα κόμματα.

Τα κόμματα τόνισαν την ανάγκη να εξεταστεί αν πράγματι είναι γνήσιο το υλικό, ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 5 βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον πολιτικό θέμα, υπόλογοι οι Αθανασίου – Δένδιας

Ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την «αδελφική» συνομιλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «το μαγνητοσκοπημένο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου – Κασιδιάρη, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που έχει προκύψει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού».

«Η “αδελφική” συνομιλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και κατά δήλωσή του “αντικομμουνιστή” κ. Μπαλτάκου, με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και αποκαλύπτει τον πλήρη καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το νεοναζιστικό κόμμα από την πλευρά της κυβέρνησης» συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, χωρίς όμως να αθωώνεται επ΄ ουδενί μια εγκληματική οργάνωση, που χρησιμοποιεί μεθόδους μαφίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Οι κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Την απομάκρυνση Μπαλτάκου ζητά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις για τον Τάκη Μπαλτάκο υποστήριξε πως η «άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο», χαρακτηρίζοντας ότι η «παρουσία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό πρόβλημα».

«Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώντας πως «οι εκλεκτικές συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται».

 

Ευ. Βενιζέλος: «Είναι ένα παλιό πρόβλημα»

«Είναι ένα παλιό πρόβλημα, η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει μια εθνική ανάγκη. Η κυβέρνηση διέπεται από ένα προγραμματικό πλαίσιο ανάμεσα σε δύο κόμματα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους Ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «εκδηλώνουμε επισήμως τον θεσμικό σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς δεν δικαιούται να προσβάλει».

 

ΔΗΜΑΡ: Πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή

«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον γγ του υπουργικού συμβουλίου, Παναγιώτη Μπαλτάκο και τη Χρυσή Αυγή και προσθέτει ότι οι συνομιλίες Μπαλτάκου- Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα.

«Πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο, που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του ότι «γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής» όπως και ο λυσσώδης αγώνας που έδωσε για να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τρικομματική κυβέρνηση» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η Βουλή δεν μπαίνει στην ουσία, αλλά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ερευνήσει την υπόθεση, ενώ ως προς τον ισχυρισμό του κ. Κασιδιάρη είπε: «Εύχομαι να μην είναι αληθές, αλλά αν είναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

 

Έντονη αντίδραση από Αθανασίου

Έντονη ήταν η αντίδραση του παρόντος στη συνεδρίαση υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξή του.

«Εδώ υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση εξουσιών. Η πορεία μου στο χώρο είναι καθαρή. Δεν θα έκανα καμία παρέμβαση ποτέ. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε καμία παρέμβαση. Άλλο παρέμβαση, άλλο ενημέρωση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα μείνει ανεξάρτητη. Όσο είμαι υπουργός θα τη διαφυλάξω αυτή την ανεξαρτησία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας είχε κάνει λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

Σχετικό θέμα: Η Χρυσή Αυγή «έδωσε» τον Μπαλτάκο

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Scroll to top