Pin It

Tου Νότη Μαριά*

 

Οι επικείμενες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι οι πρώτες ευρωεκλογές που διεξάγονται μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα η ψήφος των Ελλήνων πολιτών συνδέεται και με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να εκλεγούν οι νέοι ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, αναμφισβήτητα εντάσσεται στους μικροκομματικούς σχεδιασμούς των δύο κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο γι’ αυτούς εκλογικό αποτέλεσμα. Το συγκυριακό αυτό στοιχείο δεν μπορεί βέβαια να απαλείψει τη μεγάλη σημασία που αποκτά πλέον για τους πολίτες της πατρίδας μας η επικείμενη εκλογική μάχη, καθώς οι ίδιοι με τον σταυρό προτίμησης θα μπορούν να επιλέξουν τα πρόσωπα που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η δυνατότητα αυτή των Ελλήνων πολιτών περιορίζεται σημαντικά καθώς με το σχετικό νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, που εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα, Τρίτη 8 Απριλίου, επιβάλλεται κώλυμα εκλογιμότητας στους Ελληνες βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι όσοι Ελληνες βουλευτές επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα πρέπει να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα.

 

Η επιβολή κωλύματος εκλογιμότητας στους Ελληνες βουλευτές παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 8 της Πράξης του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 20ής Σεπτεμβρίου 1976, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. το 2002, όπου προβλέπεται το ασυμβίβαστο ευρωβουλευτή και βουλευτή εθνικού κοινοβουλίου.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες βουλευτές δικαιούνται να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και στον βαθμό που εκλεγούν διατηρούν δικαίωμα επιλογής μεταξύ της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο ή της διατήρησης της έδρας τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Επομένως, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβάλλει εν προκειμένω ασυμβίβαστο και όχι κώλυμα εκλογιμότητας όπως καθορίζει παρανόμως το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές. Αλλωστε για να υπάρξει ασυμβίβαστο βουλευτή και ευρωβουλευτή εξυπακούεται ότι ο Ελληνας βουλευτής έχει το δικαίωμα να ανακηρυχτεί υποψήφιος, να κατέλθει στις ευρωεκλογές και σε περίπτωση εκλογής του να ασκήσει το σχετικό δικαίωμα επιλογής προκειμένου να μην υπάρξει ασυμβίβαστο.

 

Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, βουλευτές άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. μπορούν να είναι υποψήφιοι στη χώρα μας χωρίς να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα στις πατρίδες τους. Επίσης τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για στενά μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν επιβάλλουν αντίστοιχο κώλυμα εκλογιμότητας ούτε στους δημάρχους, η θητεία των οποίων λήγει στα τέλη Αυγούστου 2014, ούτε και στους Ελληνες ευρωβουλευτές, η θητεία των οποίων λήγει στα τέλη Ιουνίου 2014.

 

Τέλος, η συγκυβέρνηση, προκειμένου να ρίξει στη μάχη τους κομματικούς στρατούς που διαθέτει στον δημόσιο τομέα, με το άρθρο 19 παρ. 4 του νομοσχεδίου περιορίζει το κώλυμα εκλογιμότητας διοικητών δημοσίων οργανισμών και άλλων κρατικών αξιωματούχων και τους επιτρέπει να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές αρκεί να παραιτηθούν 30 ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών, ενώ με την ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 56 παρ. 3 θα έπρεπε να έχουν ήδη παραιτηθεί προ 18 μηνών.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

* Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου (Ανεξάρτητοι Ελληνες)

 

Scroll to top