Ukraine

18/04/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Εκατέρωθεν κατηγορίες στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία

Οι μεν αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θέτουν ως όρο να παραιτηθεί η «χούντα του Κιέβου» για να αφοπλιστούν, η δε μεταβατική κυβέρνηση της χώρας με το ένα χέρι έκανε κινήσεις «συμφιλίωσης» και με το άλλο τις έπαιρνε πίσω .
      Pin It
  • Εμμένουν στις θέσεις τους οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία
  • Κινήσεις συμφιλίωσης αλλά και πισωγυρίσματα από τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση
  • «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Γιούλια Τιμοσένκο
  • Παραμένει «ψυχροπολεμικό» το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

 

Μόλις 24 ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Γενεύη, μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ και Ε.Ε. και οι δυο πλευρές, διακηρρύσοντας ότι θέλουν να συμμορφωθούν, εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον αλλήλων και συντηρούν το κλίμα έντασης.

Ukraine-lastixa

Οι μεν αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιμένουν στις θέσεις τους και σε συνέντευξη Τύπου το πρωί  της Παρασκευής στο Ντονετσκ έθεσαν ως όρο να παραιτηθεί η «χούντα του Κιέβου» για να αφοπλιστούν, η δε μεταβατική κυβέρνηση της χώρας με το ένα χέρι έκανε κινήσεις «συμφιλίωσης» και με το άλλο τις έπαιρνε πίσω.

Πρόεδρος και πρωθυπουργός έκαναν κοινές δηλώσεις και υποσχέθηκαν να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη ρωσική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα. Μίλησαν για «εθνική ενότητα», παρότρυναν τον κόσμο να αποφύγει τη χρήση βίας και είπαν πως θα προωθήσουν την αποκέντρωση της εξουσίας, μεταφέροντας εξουσίες στις τοπικές εκλεγμένες αρχές, κατοχυρώνοντας και τη ρωσική γλώσσα.

«Για να επιτευχθεί η ειρήνη και η κατανόηση μεταξύ των Ουκρανών πολιτών», είπε ο Πρόεδρος Τουρτσίνοφ, «οι περιφερειακές, δημοτικές αρχές θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν να καθιστούν – μέσα σε πλαίσια – τη ρωσική γλώσσα ή όποια άλλη γλώσσα που μιλάει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, επίσημη γλώσσα του κράτους, παράλληλα με την ουκρανική».

Tymoshenko-Yulia

Ωστόσο την ίδια ώρα, η μεν Βουλή δεν κατάφερε να στηρίξει ομόφωνα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που χαρίζει μεταξύ άλλων αμνηστία στους ενόπλους – ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στο Κίεβο -, η δε υποψήφια για την προεδρία, Γιούλια Τιμοσένκο, ζητούσε από τις ΗΠΑ πιο ενεργή βοήθεια και ταξίδευε μέχρι την καρδιά της αναταραχής, το Ντονετσκ, για να δώσει συνέντευξη Τύπου και να ρίξει «λάδι στη φωτιά». Είπε ότι οι Ευρωπαίοι τη διαβεβαίωσαν πως εάν η Ρωσία δεν αποσυρθεί, η Δύση θα προχωρήσουν στον τρίτο γύρο κυρώσεων πολύ σύντομα. Υποστήριξε ότι έχει σχέδιο για να επιστρέψει η Κριμαία στην αγκαλιά της Ουκρανίας αλλά δεν μπορεί να το αποκαλύψει ακόμα και διακήρυξε ότι το δικό της «αντιστασιακό κίνημα» είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της χώρας με τα όπλα στα χέρια.

 

Η «ψυχρότητα» συνεχίζεται

«Ψυχροπολεμικό» παραμένει το κλίμα και μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Η Μόσχα εξέφρασε την «απογοήτευση» της με την ερμηνεία που έδωσαν οι Αμερικανοί στη συμφωνία της Γενεύης, τονίζοντας ότι οι απειλές νέων κυρώσεων και τα «τελεσίγραφα» είναι «τελείως απαράδεκτα». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί να «ξεπλύνει» τη χρήση βίας από τις ουκρανικές δυνάμεις εις βάρος διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία, ρίχνοντας το βάρος των ευθυνών στην Μόσχα.

Ukraine-stratos

«Είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για αφοπλισμό, εννοούμε πρώτα απ'  όλα την κατάσχεση των όπλων από τους σκληροπυρηνικούς του Δεξιού Τομέα και των άλλων φασιστικών ομάδων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με την Μόσχα να κατηγορεί εξίσου και τις Ουκρανικές αρχές.

Όπως είπε ο Ρώσος απεσταλμένος στην Ε.Ε. «οι νυν αρχές του Κιέβου ερμήνευσαν λάθος το έγγραφο της Γενεύης, θεωρώντας ότι αφορά μόνο sτις ανατολικές και νότιες επαρχίες και όσους ζητούν την ομοσπονδιοποίηση της χώρας, αλλά όχι το ίδιο το Κίεβο, όπου προφανώς πιστεύουν ότι όλα είναι νόμιμα…».

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Scroll to top