Pin It

Απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη η εξωστρεφής συμπεριφορά ενισχύει την ευτυχία, λέει νέα δημοσίευση στο «Journal of Research in Personality». Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι εσωστρεφείς άνθρωποι εμπλέκονται σε εξωστρεφείς συμπεριφορές, βιώνουν εντονότερα συναισθήματα ευτυχίας . Δύο παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών είναι το χαμόγελο σε έναν περαστικό και το τηλεφώνημα σε έναν φίλο. Στη διεθνή μελέτη συμμετείχαν φοιτητές από τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Οπως διαπιστώθηκε, στο τέλος της ημέρας περισσότερα θετικά συναισθήματα είχαν όσοι απάντησαν στις καταστάσεις της καθημερινότητας με περισσότερο εξωστρεφή τρόπο. Μια ενδιαφέρουσα δεύτερη συνιστώσα ήταν ότι οι ερωτηθέντες ήταν περισσότερο εξωστρεφείς, ευχάριστοι, συναισθηματικά σταθεροί και εν τέλει ευτυχισμένοι όταν βρίσκονταν σε καταστάσεις που ένιωθαν αυτόνομοι, περισσότερο ελεύθεροι να επιλέξουν για τον εαυτό τους πώς θα συμπεριφερθούν σε αντίθεση με καταστάσεις στις οποίες περιοριζόταν η συμπεριφορά τους από εξωτερικές πιέσεις.

 

Οι ρομαντικές σχέσεις των έφηβων κοριτσιών επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζει το «Journal of Mental Health and Social Behavior». Οταν η σχέση μιας εφηβης εξελίσσεται διαφορετικά από ό,τι φανταζόταν, αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική της υγεία. «Ο κίνδυνος για σοβαρή κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρα αυτοκτονίας αυξάνεται όσο περισσότερο αποκλίνει η σχέση από εκείνο που φαντάστηκαν» λέει ο επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Brian Soller. «Αντίθετα, δεν βρήκα κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι όταν η ρομαντική σχέση δεν ξεδιπλώνεται με αναμενόμενους τρόπους επηρεάζεται η ψυχική υγεία των έφηβων αγοριών» προσθέτει. Η μελέτη 5.300 αγοριών και κοριτσιών έδειξε ότι, σε αντίθεση με τα αγόρια, οι ρομαντικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας των κοριτσιών και ως εκ τούτου στενά συνδεδεμένες με το πώς αισθάνονται για τους εαυτούς τους – καλά ή άσχημα. Αποτέλεσμα αυτού, οι σχέσεις που αποκλίνουν από ό,τι τα κορίτσια οραματίζονται για τον εαυτό τους να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τη συναισθηματική τους ευημερία.

 

H αισιοδοξία σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, λέει δημοσίευση στο «Circulation». Είναι το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο; Αν είστε πάνω από 50 ετών και γεμάτοι αισιοδοξία, το πιθανότερο είναι να διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Τα υψηλότερα επίπεδα της αισιοδοξίας -η προσδοκία ότι θετικά πράγματα θα συμβούν- μπορεί να είναι ευεργετικά για την υγεία, λέει ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard που μελέτησε 6.808 γυναίκες και άντρες οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας είχαν 73% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με όσους ήταν απαισιόδοξοι.

 

Οι υλιστές είναι πιθανότερο να είναι καταθλιπτικοί και ανικανοποίητοι, λέει νέα δημοσίευση στο «Personality and Individual Differences». Ακόμα κι αν μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε τους επιθυμία -το τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου ή ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο- οι χαρακτήρες αυτοί όχι μόνο δεν μπορούν να είναι ευτυχείς, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι καταθλιπτικοί και μονίμως δυσαρεστημένοι με τη ζωή. Η δυσκολία τους έγκειται στο γεγονός ότι τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι ευγνώμονες για ό,τι έχουν, πράγμα που τους οδηγεί στο να γίνουν δυστυχισμένοι. «Επικεντρώνονται σε αυτό που δεν έχουν και δεν μπορούν να εκτιμήσουν αυτό που έχουν, είτε πρόκειται για την οικογένειά τους είτε για ένα ωραίο σπίτι ή μια καλή δουλειά» λέει η συγγραφέας της μελέτης Jo-Ann Tsang, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Baylor, και προσθέτει παραθέτοντας Επίκουρο: «Ας μη χαλάμε αυτά που έχουμε με το να επιθυμούμε πράγματα που δεν έχουμε, αλλά να αναλογιζόμαστε πως ό,τι έχουμε τώρα κάποτε ευχόμασταν να το αποκτήσουμε».

 

Η ικανότητα να παραμείνει κάποιος θετικός όταν οι καιροί είναι σκληροί -και, αντιστρόφως, να είναι αρνητικός- μπορεί να οφείλεται στον τρόπο που είναι καλωδιωμένος ο εγκέφαλός του. Τα παραπάνω υποστηρίζει η πρώτη μελέτη που παρέχει βιολογικές αποδείξεις ότι υπάρχουν θετικοί και αρνητικοί στοχαστές. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Abnormal Psychology», στους αρνητικούς ανθρώπους εντοπίστηκε μια παράδοξη επίδραση πρόωρης ανάφλεξης στον εγκέφαλό τους, όταν τους ζητήθηκε να μειώσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους. Αυτό, εξηγούν οι ερευνητές, δείχνει ότι τους είναι πολύ δύσκολο να δουν θετικά μια δύσκολη κατάσταση και τελικά αυξάνονται τα αρνητικά τους συναισθήματα, ακόμα κι αν τους ζητηθεί να σκεφτούν θετικά.

 

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ηλικιωμένους. Η μοναξιά είναι μια κατάσταση με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ηλικιωμένων, αφού σύμφωνα με τη μελέτη ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σικάγου ευθύνεται για τον διαταραγμένο ύπνο, την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και την αύξηση της κατάθλιψης, για προβλήματα σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά το χαμηλότερο συνολικό αίσθημα ευεξίας. Η σωματική και ψυχική ανθεκτικότητα των ηλικιωμένων που έχουν ικανοποιητικές συντροφικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρότερη απ' ό,τι σε μοναχικούς ανθρώπους. Μπορούν να βοηθήσουν ωστόσο η συμμετοχή σε οικογενειακές παραδόσεις, η διατήρηση επαφών με πρώην συναδέλφους στην εργασία και οι φιλίες.

 

Scroll to top