Pin It

Της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατε­ρινάρη*

 

«Ενα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, προϊόν διαλόγου και συναίνεσης, έπρεπε προ πολλού να αποτελέσει και τη βάση μιας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους»

 

Τη μεγάλη ανάγκη για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, που θα αποτελέσει τη βάση μιας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, υπερτονίζει και επισημαίνει συνεχώς η ΔΗΜΑΡ από το 2012, ενώ οι παρεμβάσεις μας στη Βουλή είναι συνεχείς, επίμονες και με συγκεκριμένες προτάσεις για την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

 

Ενα σχέδιο που θα έχει στόχο να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο με βάση τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στον τουρισμό, με τον συνδυασμό του μεγάλου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες.

 

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 επισημάναμε με έμφαση ότι λείπουν οι εθνικές προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναφορικά με την πολιτική της επόμενης περιόδου, με κύριο στόχο την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ανάσχεση της ανεργίας. Ενα σχέδιο που πρέπει να συνδέεται με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική, δίκαιη λύση διεξόδου από την κρίση, για να πιάσουν τόπο οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού από το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να υπάρξουν προοπτικές ανάκαμψης.

 

Οποιαδήποτε άλλη πολιτική βαθαίνει την ύφεση, διαλύει την οικονομία και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή.

 

Και γιατί στο τέλος, όταν δεν έχεις να προτείνεις τίποτα, πρέπει να αποδεχτείς τα πάντα ή, όπως έγινε μέχρι σήμερα, να αποδεχτείς την κυριαρχία του Μνημονίου στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

 

Με απαράδεκτη καθυστέρηση, μόλις προχθές στην ουσία, ο πρωθυπουργός, αφού προηγήθηκαν ακόμη και οι υποδείξεις των εταίρων, δήλωσε ότι ξεκινάει τη διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Υποθέσαμε όλοι ότι, έστω και αργά, θα γίνει η παρουσίαση αυτού του στρατηγικού σχεδίου και ο απαραίτητος διάλογος στα συντεταγμένα όργανα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Φοβάμαι όμως ότι αυτό δεν θα γίνει και, όπως ήδη προγραμματίζεται, απευθείας ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στους ομολόγους του και θα τους καλέσει να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τα περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό βασίζεται στις σχετικές εκθέσεις των ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ και McKinsey και δεν τέθηκε ποτέ, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας, υπόψιν των αρμόδιων φορέων και του πολιτικού κόσμου, προκειμένου να τύχει ουσιαστικής επεξεργασίας και ευρύτερων συναινέσεων.

 

Γιατί δεν μπορεί να επέλθει ουσιαστική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και παραγωγική ανασυγκρότηση, όσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για τη μελλοντική πορεία και τις στρατηγικές επιλογές της.

 

…………………………………………………………..

 

* Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

 

Scroll to top