Του Τάσου Παππά
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει στις καταγγελίες σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες (η λέξη δεν αποτυπώνει την έκταση του προβλήματος) που έχουν γίνει στο κόμμα την περίοδο 2007-2010 είναι εξωφρενικά. Τι υποστηρίζει:
- Ο έλεγχος ήταν «ιδιωτικός», «πρόσθετος» και «συμβουλευτικός». Ναι, αλλά το χρήμα ήταν δημόσιο, μπόλικο και συνεχές. Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Οφείλει να παρέμβει για να διαπιστώσει αν έχουν εντοπιστεί στοιχεία επιλήψιμης ποινικά διαχείρισης. Και το κάνει. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η έρευνα δεν θα σταματήσει σε κάποιο εισαγγελικό γραφείο επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο. Η σημερινή ηγεσία του κόμματος έπραξε το αυτονόητο, ζητώντας από ανεξάρτητους φορείς να γίνει έλεγχος επί των οικονομικών, αλλά τώρα αρνείται να κάνει το επίσης αυτονόητο, να δώσει δηλαδή το πόρισμα στη δημοσιότητα, αν και είχε δεσμευτεί ότι μόλις το παραλάβει θα το φέρει προς συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν αντιδρούν τα στελέχη του. Τι είδους σιωπή είναι αυτή που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ; Συνδέεται με την κόντρα που μαίνεται μεταξύ των διαφόρων ομάδων; Μετέθεσαν το ραντεβού τους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μετά τις κάλπες του Μαΐου και τότε θα ειπωθούν τα πάντα; Αυτά όμως αφορούν το ΠΑΣΟΚ, όχι την κοινωνία.
- «Να κάνουν και τα άλλα κόμματα τους δικούς τους ελέγχους στα ταμεία τους». Μ’ άλλα λόγια, έχουμε το κλασικό κολπάκι της διάχυσης των υποψιών που οδηγεί στην πλήρη αδράνεια. Ολοι είναι υπόλογοι, ένοχος ουδείς. Εφόσον, λένε στο ΠΑΣΟΚ, δεν προχωρούν και οι υπόλοιποι πολιτικοί σχηματισμοί στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών τους, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε πρώτοι την προσπάθεια. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται για τα οικονομικά ενός εξωραϊστικού συλλόγου, αλλά για τα οικονομικά ενός κόμματος που άσκησε την εξουσία την επίμαχη περίοδο και συμμετέχει σήμερα στην κυβέρνηση συνεργασίας. Μιλάμε για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι έχει εγκαταλείψει τις δύσοσμες πρακτικές του παρελθόντος –αυτές που έστειλαν άλλους παράγοντές του στη φυλακή και άλλους στο εδώλιο του κατηγορουμένου– και έχει τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στις σημαίες του το σύνθημα της διαφάνειας.
- «Θέλουν να υπονομεύσουν τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, που είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας». Με αυτή τη λογική πρέπει να απαγορευτεί η κριτική για πράξεις ή παραλείψεις γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και ενδεχομένως να απειλήσει την ίδια τη χώρα. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αφού παντού στον κόσμο τα κόμματα εξουσίας επιχειρούν να ταυτίσουν το κομματικό με το εθνικό συμφέρον, αλλά στις μέρες μας, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αυτού του τύπου η συλλογιστική δεν πουλάει πια.