19/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νοσηρή νοοτροπία της εξουσίας

Ακόμη αυστηρότερα γίνονται τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, με μόλις 153 βουλευτές, πριν από λίγες μέρες. Ξεπερνώντας τον σκόπελο του Κοινοβουλίου, με πρόσχημα το εξαιρετικά επείγον (απρόβλεπτη ανάγκη), προέβη σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και καθιστά ασφυκτική πλέον την εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και.
      Pin It

Ακόμη αυστηρότερα γίνονται τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, με μόλις 153 βουλευτές, πριν από λίγες μέρες. Ξεπερνώντας τον σκόπελο του Κοινοβουλίου, με πρόσχημα το εξαιρετικά επείγον (απρόβλεπτη ανάγκη), προέβη σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου και καθιστά ασφυκτική πλέον την εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στις ΔΕΚΟ. Προβλέπονται αυστηρές ποινές εάν υπάρξει απόκλιση από τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους.

 

 

Για να εκδοθεί συντομότερα η πράξη αυτή, κρατήθηκε -για πρώτη φορά- ανοιχτό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Εθνικό Τυπογραφείο.

 

Αυτές οι κινήσεις -κατά παράβαση του Συντάγματος, όπως αποφαίνεται καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου- δείχνουν, απλώς, τον πανικό της κυβέρνησης και τον «οίστρο» του πρωθυπουργού να φανεί πρωθυπουργός.

 

Δεν εξηγείται αλλιώς η άγνοια στελεχών της συγκυβέρνησης περί το περιεχόμενο της νομοθετικής πράξης. Δεν απαλλάσσεται η κυβέρνηση από τις ευθύνες της ακόμη κι όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός δηλώνει ότι «τους ζητήσαμε να αλλάξουν σε μια τετραετία όσα θα έπρεπε να αλλάξουν στη διάρκεια μιας ολόκληρης γενιάς».

 

Διότι όλοι όσοι βρίσκονται στην κυβέρνηση, εξαιρουμένης της ΔΗΜΑΡ, νομοθετούσαν και εκτελούσαν επί τέσσερις δεκαετίες, άρα γνώριζαν πολύ καλά πού οδηγούσαν τη χώρα.

 

Τρανταχτό παράδειγμα της (νοσηρής) νοοτροπίας, ακόμη και σήμερα, που υποτίθεται γίνεται ένας τεράστιος αγώνας για την εξυγίανση της ηθικής, νομικής, κοινωνικής ζωής του πολιτικού συστήματος, είναι η έκδοση της πράξης αυτής.

 

Από τη μια αποφεύγουν τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και από την άλλη προσφεύγουν στη γνώριμη οδό της υπακοής, τοποθετώντας επόπτες παντού (υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ) σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Εάν διαπιστωθεί απόκλιση «για δύο συνεχόμενα τρίμηνα», οι δαπάνες περιορίζονται μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και απολύτως ανελαστικές δαπάνες!

 

Το ότι η νοοτροπία δεν έχει αλλάξει, ότι δηλαδή το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να «λειτουργεί» ως έχει μάθει, αποδεικνύεται και από το γεγονός του διαγωνισμού του υπουργείου Εξωτερικών για ακολούθους πρεσβειών.

 

Είναι αδιανόητες οι ερωτήσεις των εξεταστών προς τους υποψηφίους. Κριτήριο για να περάσουν τις εξετάσεις οι υποψήφιοι δεν είναι οι γνώσεις τους, αλλά το εάν συμφωνούν με απόψεις των εξεταστών. Δεν χωρούν σχόλια, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η σύνθεση των εξεταστικών επιτροπών εγείρει ενστάσεις, μιας και τα μέλη της είναι συγγενείς του πρωθυπουργικού κύκλου.

 

Δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι καταβάλλει η ίδια «υπεράνθρωπες» προσπάθειες για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος (διοικητικού, κυρίως) και ταυτόχρονα να επιδίδεται σε γνωστές πρακτικές του παρελθόντος, που διαιωνίζουν τον νεποτισμό και την αναξιοκρατία.

 

Το κερασάκι στην τούρτα (το αποκορύφωμα εννοείται του οικειοθελώς ανερμάτιστου της κυβέρνησης) είναι η φορολογική αφαίμαξη 9,6 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους (σε φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλη ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ειδικό φόρο κατανάλωσης, ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές).

Χίλια ευρώ για τον κάθε Ελληνα! Τελειωτική κυβερνητική επίθεση.

Scroll to top