Pin It

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣΤου Βαγγέλη Παπαδάκη*

 

Μια απουσία στοιχειώνει τη ζωή στην Καλλιθέα εδώ και χρόνια: η απουσία της θάλασσας. Η πόλη ήταν κάποτε παράλια, όμως σήμερα ουσιαστικά υπάρχει ως μεσόγεια, έχοντας αποκοπεί από τον Σαρωνικό λόγω των ολυμπιακών έργων και της ανύψωσης της παραλιακής. Οι εξελίξεις στην παραλία θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρης της πόλης, αφού η ζωή σε κάθε τόπο πρέπει να οργανώνεται γύρω από τα δυνατά του σημεία που έχουν αναδειχτεί σε βάθος δεκαετιών. Σε μας ένα από αυτά ήταν η επαφή με τη θάλασσα. Η απώλειά της βιώνεται τραυματικά, κάτι σαν μια «γεωγραφική αναπηρία».

 

Αλλά τι γίνεται σήμερα στην παραλία;

 

Αρχικά, ο χώρος του παλιού Ιππόδρομου (270 στρέμματα) παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα Νιάρχου που φτιάχνει εκεί τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή. Τα δύο σημαντικά Εθνικά Ιδρύματα, με την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ρέτζο Πιάνο, χρησιμοποιήθηκαν σαν πολιορκητικός κριός για την άλωση του Φαληρικού Ορμου (800 στρέμματα).

 

Οχι βέβαια στενά σαν πολιορκητικός κριός, αφού ειδικά η Βιβλιοθήκη έρχεται να παίξει ένα πολύ σοβαρό και ύπουλο επιχειρηματικό ρόλο.

 

Το Ιδρυμα Νιάρχου έχει ήδη προχωρήσει στην ένταξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης σ’ ένα παγκόσμιο πλέγμα βιβλιοθηκών, όπου την οργάνωση και λειτουργία τους καθορίζουν ισχυρότατοι παίκτες όπως η Google και η Vodafone. Η Βιβλιοθήκη παίρνει μια κατεύθυνση που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δεν θα είναι ο ανθρωπιστικός ρόλος της ανάγνωσης, αλλά η διασκέδαση, μια βιβλιοθήκη video game, αποκλειστική προέκταση του παγκόσμιου διαδικτύου.

 

Πάμε παρακάτω.

 

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Ιδρυμα Νιάρχου συνοπτικά λέει: από τις νήσους Βερμούδες, έδρα του Ιδρύματος, μπορεί το «Σταύρος Νιάρχος» να καθορίζει τι θα κτίζεται και πώς γύρω από τον περίβολο του πρώην Ιπποδρόμου σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων. Και αν υπάρχει αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, η διαφορά λύνεται στα αγγλικά δικαστήρια!

 

Ετσι, το Ιδρυμα μπαίνει στην παραλία.

 

Τι προτείνει εκεί και τι στηρίζει η κυβέρνηση και η υπάρχουσα δημοτική αρχή στην Καλλιθέα;

 

Στην παραλία θέλουν να φτιάξουν ένα ιδιότυπο «γκέτο» πολυτελείας με εισιτήριο την κατανάλωση, με 40 στρέμματα νέα καταστήματα που θα αποτελειώσουν τη γύρω αγορά, με τεχνητά νησάκια τύπου Ντουμπάι, με ανύψωση και άλλων εμποδίων στην οπτική επαφή με τη θάλασσα. Μια παραλία, τμήμα μιας «μεταμοντέρνας Ριβιέρας» που οραματίζεται ο Σαμαράς στο παράλιο μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο.

 

Η αδιαπραγμάτευτη δική μας θέση για την παραλία είναι η ουσιαστική ένωσή της με την πόλη. Αντιπλημμυρικά έργα, «ταπείνωση» της παραλιακής για να ανοίξει η θέα προς τη θάλασσα, πεζογέφυρες σύνδεσης, κανένα καινούργιο κτίσμα, μητροπολιτικό πάρκο με ενσωματωμένο τμήμα των ήδη υπαρχόντων κτισμάτων εκεί: ένας Φαληρικός Ορμος πόλος έλξης, αναψυχής και πολιτισμού για όλο τον κόσμο.

 

Οπως καταλαβαίνει κανείς, το σχέδιο για το πακέτο «Ιππόδρομος, Φαληρικός Ορμος» ξεφεύγει από τα στενά όρια της Καλλιθέας και ο αγώνας ενάντια σ’ αυτό υπερασπίζεται τελικά ευρύτερες αξίες, όπως την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για το συμφέρον των πολλών, την ποιότητα ζωής τους, αλλά και τη μόρφωση, την κουλτούρα της χώρας. Τελικά τη Δημοκρατία και τον Ανθρωπισμό.

 

……………………………………………………………………….

 

*Υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας

 

Scroll to top