Δεν μας αποχαιρετά, απλώς μας χαιρετά θέτοντας υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Είναι διακριτικά επικριτικός προς τον Ε. Βενιζέλο, αφού στην απειλή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αποχώρηση από την κυβέρνηση, σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας της Ελιάς, απαντά πως ο λαός δεν επηρεάζεται από διλήμματα και κομματικούς σχεδιασμούς. Τον αμφισβητεί δε προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η κομματική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θα άρει σε καμία περίπτωση την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση.
«Εχω τη γνώμη ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε καμιά περίπτωση δεν θα άρει την εμπιστοσύνη της στη σημερινή κυβέρνηση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση
• Από τη Βουλή στην Ευρωβουλή. Γιατί;
Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας μου στη Βουλή των Ελλήνων και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αποφάσισα να ζητήσω την έγκριση των Ελλήνων πολιτών για να εκπρoσωπήσω την Ελλάδα στο νέο, αυξημένης ευθύνης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ομως δεν σας αποχαιρετώ, απλώς σας χαιρετώ.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες συνθήκες της Ε.Ε., το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και σε θέματα που αφορούν την καθημερινή διαβίωση όλων των ευρωπαϊκών λαών.
Το μεγαλύτερο καθήκον της Ε.Ε. και ιδίως του Ευρωκοινοβουλίου για το 2014 δεν είναι η οικονομία, αλλά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρώπη και τη δημοκρατία. Η μείωση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στις κυβερνητικές τάξεις της Ευρώπης είναι ευρύτερη και αφορά τόσο τους τεχνοκράτες όσο και τους πολιτικούς. Σύμφωνα με μελέτες, η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. έχει πέσει από 57% το 2007 σε 31% τον Μάιο 2013. Σχεδόν το 29% των ερωτηθέντων εξέφρασε αρνητικά συναισθήματα για την Ε.Ε., ένα ιστορικό υψηλό και ποσοστό διπλάσιο από το επίπεδο που ίσχυε προ έξι ετών. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις υποχώρησε στο 25% από 41%. Η ύφεση, η ανεργία και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου είναι εν μέρει οι αιτίες γι’ αυτές τις τάσεις. Το ίδιο ισχύει όμως και για την αναδιοργάνωση του συστήματος πρόνοιας. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οφείλουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη διαφαινόμενη άνοδο του λαϊκισμού και των εξτρεμιστικών δυνάμεων, του ναζισμού και του σταλινισμού, που οδήγησαν την Ευρώπη και την ανθρωπότητα ολόκληρη στις δύο παγκόσμιες ανθρωποσφαγές του 20ού αιώνα.
Παράλληλα, η Ε.Ε. είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που έχει η Ελλάδα στον 21ο αιώνα, ευρισκόμενη από γεωστρατηγικής άποψης σε ένα από τα πιο «θερμά» σημεία του πλανήτη. Η «αραβική άνοιξη», ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετικά πρόσφατη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας «χτυπούν το καμπανάκι» για μια επικείμενη αναδιανομή των συνόρων και των ζωτικών ζωνών των ισχυρών της Γης.
Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα είναι βασισμένος στην αποτρεπτική ισχύ. Στα πλαίσια της Ε.Ε. η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια καλά σχεδιασμένη συνεργασία των βαλκανικών λαών και κρατών.
• Σχολιάστε μας τη θέση Βενιζέλου πως αν η Ελιά δεν πάρει 10% στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση…
Ο ελληνικός λαός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης έχει αποδείξει, προσερχόμενος στις κάλπες, ότι έχει τις δικές του προτεραιότητες και δεν επηρεάζεται από διλήμματα και κομματικούς σχεδιασμούς. Η ελληνική Κεντροαριστερά οφείλει να διατυπώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στα φαινόμενα της σύγχρονης εποχής, της παγκοσμιοποίησης, των αγορών, των κοινωνικών ανισοτήτων.
• Σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας της Ελιάς, θα πάμε σε εθνικές εκλογές;
Οι ευρωπαϊκές εκλογές, αν και περιέχουν σαφές πολιτικό μήνυμα, δεν αποτελούν εθνικές εκλογές και δεν αναδεικνύουν νέα Βουλή και κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχω τη γνώμη ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα άρει την εμπιστοσύνη της στη σημερινή κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση της χώρας, τα δύο τελευταία χρόνια, πιστώνεται σε όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
• Εσείς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραμείνετε στην Ευρωβουλή ή θα δώσετε τη μάχη των εθνικών εκλογών;
Με τη βοήθεια των Ελλήνων πολιτών, αυτό που προέχει τώρα είναι να πρωταγωνιστήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, για τους εθνικούς και ουσιαστικούς λόγους στήριξης των συμφερόντων της Ελλάδας. Αλλωστε οι εθνικές εκλογές φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Πιστεύω ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2016. Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.