Pin It

ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚΤης Ελίζας Βόζεμπεργκ*

 

Η χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους Ευρωπαίους. Προκλήθηκε από ένα ποικίλο φάσμα παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι αλόγιστες δαπάνες των κυβερνήσεων, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι ατελείς κανονισμοί των οικονομικών αγορών και η ανεπαρκής ενοποίηση στην ευρωζώνη. Η κρίση έχει φέρει πολλούς πολίτες αντιμέτωπους με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε. Για να προασπίσουμε καλύτερα τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μας αφορά όλους. Πρέπει όχι μόνο να αισθανόμαστε περήφανοι για την ποικιλομορφία μας, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και να τα διατηρούμε, διότι αυτά τα στοιχεία ήταν και είναι θεμελιώδη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις. Ετσι θα διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος του εκτελεστικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ακριβώς γίνεται και στις εθνικές κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει πιο ισχυρή, αλλά συνάμα πιο απλή και πιο δημοκρατική. Οι στόχοι αυτοί με κανέναν τρόπο δεν είναι αντικρουόμενοι. Στην πραγματικότητα, ενισχύουν ο ένας τον άλλον. Ετσι, για να σημειωθεί πρόοδος από την άποψη αυτή, είναι επιτακτικό οι φορείς της Ε.Ε. να συνεργαστούν μεταξύ τους και να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα από μόνη της. Η Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθεί στα στρατηγικά θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αφιερώσει λιγότερη ενέργεια σε όσα αντιμετωπίζονται σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας όμως παράλληλα τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί.

 

Η θέσπιση της Συνθήκης της Λισαβόνας στα τέλη του 2009 επέφερε ορισμένες σημαντικές αλλαγές στην έννοια της συμμετοχής του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά.

 

Τόσο η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατοχυρώνουν τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε., ορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών της Ενωσης και σκιαγραφούν τις βασικές μεθόδους συμμετοχής των πολιτών και των ενώσεών τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού προγράμματος δράσης.

 

Η διατύπωση των αναγκών των πολιτών και τα αναγκαία παραδοτέα για την κάλυψή τους, το άνοιγμα του δημοκρατικού συστήματος για τη συμμετοχή του πολίτη και τα δικαιώματα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των γνώσεων σχετικά με τα δικαιώματα αυτά, συνδέονται στενά μεταξύ τους.

 

Η καλλιέργεια στη συνείδηση των πολιτών της διαρκούς αίσθησης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση τους ανήκει αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση και διαφύλαξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ακόμη πιο προσιτής στους πολίτες.

 

……………………………………………………………………………

 

*Υποψήφια ευρωβουλευτής Ν.Δ. – δικηγόρος

 

Scroll to top