22/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νικήτρια η… αδιαφορία

Στη Γερμανία τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τα ακροδεξιά κόμματα. Και αυτό έχει σχέση με την Ιστορία της χώρας.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Μόνον 160.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν το debate για τις ευρωεκλογές, από τις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Αν σκεφτεί κανείς πως η Γερμανία είναι μια χώρα με 80 εκατ. κατοίκους, το χαμηλότατο ποσοστό τηλεθέασης του debate μάς δείχνει πολύ καλά και το πολύ μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι ευρωεκλογές για τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

 

Κάποιες αφίσες στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας, με τον Μάρτιν Σουλτς και το σύνθημα «Για την Ευρώπη των πολιτών και όχι την Ευρώπη των τραπεζών» και κάποιες περισσότερες του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», με συνθήματα κατά της ευρωζώνης, είναι τα μόνα που θυμίζουν πως στη Γερμανία έχουμε την Κυριακή ευρωεκλογές.

 

Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από υποτονικό.

 

Χαρακτηριστικό και το δείγμα κάποιων δημοσκοπήσεων, που τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι περίπου 40% των ψηφοφόρων πιστεύουν πως και η Ανγκελα Μέρκελ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές, ενώ στην πραγματικότητα επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι ο Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ, πρωθυπουργός της Εσης.

 

Ακριβώς στο στοιχείο αυτό, δηλαδή τα πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας της καγκελαρίου Μέρκελ, έχουν στηρίξει την προεκλογική τους εκστρατεία στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

 

Πράγματι, αν δει κανείς τα προεκλογικά σποτ των Χριστιανοδημοκρατών, μπορεί να πιστέψει πως η καγκελάριος Μέρκελ έχει ξεκινήσει για να κατακτήσει και την Ευρωβουλή.

 

Σιγουριά, σταθερότητα, όχι στα πειράματα, η Ευρώπη πάει καλύτερα χάρη στις δικές μας συνταγές, είναι τα συνθήματα των Χριστιανοδημοκρατών.

 

Αντίθετα, από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία στο πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς, προβάλλοντας το γεγονός ότι ο ίδιος είναι Γερμανός και θα αγωνιστεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, προς την κατεύθυνση μιας δικαιότερης και περισσότερο κοινωνικής πολιτικής.

 

Το μόνο γεγονός που προσθέτει κάποιο σασπένς στις ευρωεκλογές αυτές στη Γερμανία, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι απέναντι στο δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Το κόμμα που θέλει τη χώρα μας εκτός ευρωζώνης και σε μια άλλη φάση και τη Γερμανία, είναι το μόνο που έκανε ως θέμα της εκστρατείας του την Ελλάδα.

 

«Να φύγουν από την ευρωζώνη»

 

Η εκστρατεία αυτή στηρίζεται στην άποψη ότι η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες του Νότου πρέπει να φύγουν από την ευρωζώνη για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και ότι τα χρήματα που δίνουν εκεί οι Γερμανοί φορολογούμενοι –ως βοήθεια– είναι πεταμένα λεφτά.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα καταφέρουν να φτάσουν και το 6%, κάτι που δεν φαίνεται όμως να ανησυχεί το γερμανικό πολιτικό σύστημα.

 

Σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα των υπόλοιπων κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ συνεχίζουν να βρίσκονται στο 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες στο 25% και οι Οικολόγοι, αλλά και το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς –Die Linke– στο 8-10%.

 

Αυτό που διαφοροποιεί τη Γερμανία από άλλες χώρες της Ευρώπης είναι ότι δεν παρατηρείται άνοδος ακροδεξιών κομμάτων και όπως λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Γιούργκεν Φάλτερ, «στη Γερμανία τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τα ακροδεξιά κόμματα. Και αυτό έχει σχέση με την Ιστορία της χώρας. Στη Γερμανία υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση. Σε άλλες χώρες, τα ευρωσκεπτικιστικά ακροδεξιά αλλά και ορισμένα ακροαριστερά κόμματα σημειώνουν άνοδο, γιατί εκεί ο ευρωσκεπτικισμός είναι πιο διαδεδομένος σε σχέση με τη Γερμανία».

 

Πάντως, να σημειωθεί ότι και στις τελευταίες ευρωεκλογές η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων ήταν μειωμένη. Μόνον το 42% είχε τότε προσέλθει στις κάλπες.

 

Scroll to top