24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

«Εχω έρθει σε ρήξη με το εθνικιστικό κατεστημένο»

«Ευχαριστούμε τα κόμματα για τη στήριξή τους αλλά από εδώ και στο εξής κουμάντο κάνουμε εμείς». Το ‘χε πει το 2010, όταν με λίγες δεκάδες ψήφους διαφορά έγινε για πρώτη φορά δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Στα 4 χρόνια που ακολούθησαν το έκανε πράξη.
      Pin It

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Νίκο Φωτόπουλο

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ• Είπατε την περασμένη Κυριακή ότι «το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί αλλά δεν μας κάνει να κοιμόμαστε». Τι φοβάστε πιο πολύ στην αναμέτρηση με τον κ. Καλαφάτη;

 

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να με φοβίζει σε σχέση με τον κ. Καλαφάτη. Ομως η κάλπη είναι απρόβλεπτη, γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε, αλλά είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να διατηρήσουμε τη δυναμική που είχαμε στον πρώτο γύρο και να εξασφαλίσουμε τη νίκη. Το μόνο που μας προκαλεί ανησυχία είναι τα αυξημένα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, την οποία έχω χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση που πρέπει να κηρυχθεί εκτός νόμου, και το γεγονός ότι εξέλεξε δύο εκπροσώπους της στο δημοτικό συμβούλιο. Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και τα πιθανά προβλήματα που θα φέρει στη λειτουργία του σώματος θα τα εξετάσουμε αμέσως μετά τις εκλογές σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Πολύ ανησυχητική, εξάλλου, σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι η αποχή, που δείχνει ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου αδιαφορεί για τα κοινά, αλλά και γενικότερα για την πόλη.

 

• Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι δεν είστε αριστερός σε καμία περίπτωση και σας αποκάλεσε «Λουδοβίκο»… Τι απαντάτε;

 

Κατ’ αρχάς, ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκα ως αριστερός ούτε μου αρέσουν οι ταμπέλες. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι προοδευτικοί και οι συντηρητικοί–οπισθοδρομικοί – και αυτοί προέρχονται από όλους τους χώρους. Εχω επανειλημμένα δηλώσει ότι ανήκω στον χώρο της Κεντροαριστεράς και το έχω αποδείξει και από τη θέση του δημάρχου, ερχόμενος σε ρήξη με το εθνικιστικό κατεστημένο που είχε ριζώσει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με τη στάση που κρατήσαμε ως διοίκηση –έχοντας τη συμπαράσταση και άλλων παρατάξεων της Αριστεράς, οφείλω να αναγνωρίσω– σε σοβαρά προβλήματα της πόλης, όπως η πώληση των μετοχών του λιμανιού και η ιδιωτικοποίηση του νερού. Οσο για τον χαρακτηρισμό «Λουδοβίκος», ασφαλώς και δεν μου ταιριάζει, αφού το τελευταίο που μπορεί κανείς να μου προσάψει είναι μεγαλομανία και αυταρχισμός.

 

• Στην Αττική ο κόσμος έστειλε μήνυμα αριστερής στροφής με τη Δούρου για την Περιφέρεια και τον Σακελλαρίδη για τον Δήμο Αθηναίων. Εσείς θα τους επιλέγατε ή θα προτιμούσατε Σγουρό και Καμίνη;

 

Βασική αρχή δική μου, αλλά και της παράταξής μας, είναι ότι δεν δίνουμε γραμμές. Αλλωστε, η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» είναι μια πολυσυλλεκτική ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους με διαφορετικό πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο, τους οποίους ενώνει η αγάπη τους για την πόλη. Προσωπικά θα επέλεγα με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια, δηλαδή θα ψήφιζα τον άνθρωπο που θα πίστευα πως θα ασκούσε διοίκηση με βασικό γνώμονα το καλό της πόλης και της αυτοδιοίκησης και όχι τις κομματικές επιταγές. Με τον Γιώργο Καμίνη έχουμε απόλυτη σύμπτωση απόψεων στα θέματα αυτοδιοίκησης και προερχόμαστε από την κοινωνία των πολιτών, γι’ αυτό εξάλλου ξεκινήσαμε την κίνηση των 5 δημάρχων.

 

• Εφόσον επανεκλεγείτε, θα δούμε τα ίδια πρόσωπα στις θέσεις εξουσίας του δήμου ή σκέφτεστε να δοκιμάσετε άλλο σχήμα, δίνοντας και σε άλλους την ευκαιρία;

 

Ηδη, το φετινό ψηφοδέλτιό μας είναι σημαντικά ανανεωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό νέων ανθρώπων με όρεξη και φρέσκες ιδέες. Πρόθεσή μας είναι να χρησιμοποιηθούν όσο περισσότεροι γίνεται είτε εκλεγούν είτε όχι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν στην… εφεδρεία και οι παλαιότεροι, που έχουν πια τη γνώση και την εμπειρία στη διοίκηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο συγκερασμός των δύο γενεών είναι ο ιδανικός συνδυασμός για αποτελεσματική διοίκηση.

 

• Ο ίδιος είχατε πει στο παρελθόν ότι ως διοίκηση αποτύχατε στην καθαριότητα και στο κυκλοφοριακό. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα δύο ζητήματα σε μια νέα θητεία; Σε ό,τι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, όπου επικρατεί χάος μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τι σκοπεύετε να κάνετε;

 

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, δεν έχουμε αποτύχει, απλώς δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα πράγματα όσο γρήγορα θέλαμε. Κάναμε πολύ σοβαρή δουλειά υποδομής, στήνοντας ένα σύγχρονο και δημόσιο σύστημα καθαριότητας. Ετσι, από τα 70 απορριμματοφόρα που παραλάβαμε, εκ των οποίων λειτουργούσαν μετά βίας τα 7-10, σήμερα έχουμε περίπου 50 απορριμματοφόρα, ενώ πετύχαμε χρηματοδότηση 22 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την ανανέωση του στόλου με «πράσινα» οχήματα, πλύστρες και σάρωθρα που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα. Σοβαρή δουλειά έγινε και στην ανακύκλωση, που από το απόλυτο μηδέν έφτασε στο 11% του συνολικού όγκου απορριμμάτων. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μειώσαμε το κόστος αποκομιδής κατά 12,7% και έτσι μειώσαμε και τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη περισσότερο από 20%. Για την επόμενη πενταετία προγραμματίζουμε μεταξύ άλλων την εφαρμογή συστήματος υπογειοποίησης των κάδων, την τοποθέτηση press-containers, τη δημιουργία ειδικού σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου ανακυκλώσιμων υλικών, το οποίο να διαθέτει πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και βέβαια, συστηματικό πρόγραμμα ενημέρωσης–εκπαίδευσης του πολίτη για συμμετοχή στην καθαριότητα και την ανακύκλωση.

 

Το κυκλοφοριακό είναι σύνθετο πρόβλημα. Πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθεί τρόπος να αστυνομεύεται η πόλη, ώστε να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η τάξη. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις κι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αξιοποίηση των μελετών του ΣΑΣΘ, αλλά και απελευθέρωσης και απόδοσης των δημόσιων χώρων στους πεζούς. Δίνουμε έμφαση στη λειτουργία του τραμ και της παράκτιας συγκοινωνίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε την επέκταση των λεωφορειολωρίδων και του δικτύου των ποδηλατόδρομων.

 

Για τα τραπεζοκαθίσματα έχουμε ήδη σχέδιο για την οργάνωση και οριοθέτησή τους, κάτι που δεν υπήρξε ποτέ, ώστε να μην επικρατεί αυτή η εικόνα στην πόλη. Το σχέδιο βασίζεται σε μια σειρά κανονιστικών αποφάσεων που έχουν προγραμματιστεί και έχουν σχέση με τη χρήση γης. Παράλληλα, έχουμε συγκροτήσει ειδικό τμήμα ελέγχου για την επιβολή προστίμων, το οποίο σκοπεύουμε να ενισχύσουμε σε δυναμικό, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες.

 

Κανένα, πάντως, από αυτά τα σοβαρά προβλήματα δεν πρόκειται να λυθεί χωρίς τη βοήθεια των ίδιων των πολιτών, που πρέπει να αποκτήσουν αστική συνείδηση, ώστε να σέβονται τους συμπολίτες και την πόλη στην οποία ζουν.

 

• Το δημοψήφισμα για το νερό έδωσε συντριπτικό αποτέλεσμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε αυτή την επιλογή των Θεσσαλονικέων; Απλώς με κάποια ψηφίσματα και ανακοινώσεις του δημοτικού συμβουλίου ή σκέφτεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για πιο δυναμικές αντιδράσεις;

 

Εξαρχής ως παράταξη και ως δημοτικό συμβούλιο ταχθήκαμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στηρίξαμε ως δήμος την προσπάθεια των κινήσεων που οργάνωσαν το δημοψήφισμα. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα, το συντριπτικό αυτό αποτέλεσμα έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο –πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας– να αγωνιζόμαστε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ώστε το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

 

• Είναι πολύ πιθανό οι Θεσσαλονικείς να σας δώσουν την ευκαιρία της δεύτερης θητείας που ζητήσατε. Μετά από αυτό, τι; Εχετε σκεφτεί ποιο από τα στελέχη που σας περιβάλλουν θα ήταν κατάλληλο να σας διαδεχθεί;

 

Η αντίληψη του «δίνω το δαχτυλίδι» είναι πέρα κι έξω από τη δική μου λογική. Αλλωστε, η επιλογή του δικού μου προσώπου ως επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» προέκυψε μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες προσώπων που εντέλει ξεκίνησαν το 2006 την παράταξη. Με τις ίδιες διαδικασίες, λοιπόν, πιστεύω ότι θα επιλεγεί και ο διάδοχός μου.

 

Scroll to top