Αρκετά σημεία σύγκλισης σε θέματα οικονομικής πολιτικής διαπίστωσαν οι βιομήχανοι μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Συμφωνούν με τις προτάσεις του για φορολόγηση των κερδών και όχι της παραγωγής, για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως και με τη μετατόπιση της πολιτικής από «κατάργηση του μνημονίου» στην «ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με την τρόικα». Συμφωνούν επίσης στην πρόταση να μπει τέλος σε περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και στην αναθέρμανση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνούν με την πρόθεσή του να επαναφέρει άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, καθώς και με την πρόθεσή του να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Οι ίδιοι συμπέραναν ότι γεφυρώνεται πλέον το χάσμα των διαφορών και διαμορφώνεται ξεκάθαρα ένα πλαίσιο συνεργασίας, ενώ τόνισαν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Η θετική στάση των βιομηχάνων έχει πολλαπλά μηνύματα. Αφ' ενός βλέπουν με σοβαρότητα τον έως χθες «επικίνδυνο» για την οικονομία της αγοράς ΣΥΡΙΖΑ και αφ' ετέρου παραδέχονται ότι είναι πολύ πιθανό το κόμμα του κ. Τσίπρα να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως μίλησε με έντονα πολιτικό λόγο και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το κόμμα του. Σημασία έχει ότι ανοίγει ένας διάλογος με πρόθυμους ακροατές και από τις δύο πλευρές, που έως τώρα δεν είχε γίνει ή πνιγόταν από τις «κραυγές» της αντιπαράθεσης.
Και έχει σημασία, διότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε εναλλακτικός, δυναμικός και ρεαλιστικός, χωρίς να υποχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιανομή του εισοδήματος προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και για όσα έχουν πλήξει τον Ελληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο. Ουδείς γνωρίζει εάν θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος και εάν υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά των βιομηχάνων, οι ίδιοι πάντως φαίνεται να προετοιμάζονται με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα που προέκυψαν μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τη διείσδυσή του στις τοπικές κοινωνίες. Γι' αυτό και άκουσαν με προσοχή το προσκλητήριο Τσίπρα για μια νέα κοινωνική συμφωνία που απαιτεί εθνική ευθύνη από όλους, ώστε να ανασυγκροτηθεί και να αναπτυχθεί η χώρα και να ξαναβρεθεί η χαμένη αξιοπρέπεια των εργαζομένων από την επιβολή των δυσβάστακτων μέτρων των μνημονίων.
Η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται τους επιχειρηματίες, όταν είναι ξεκάθαρη απέναντί τους και αποφασιστική, μην υποχωρώντας από τη λαϊκή της πολιτική και το κοινωνικό κράτος που ευαγγελίζεται. Είναι μια αρχή, ιστορικής σημασίας, που όμως πρέπει να συνεχιστεί με σοβαρά βήματα και συγκεκριμένες προτάσεις.