samaras-xardouvelis

18/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από Σεπτέμβριο φορολογία και κινητικότητα

Παρά τις διαφοροποιήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, με το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» να οδεύει προς τη Βουλή - Άρθρο στο Bloomberg για τα «πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα».
      Pin It

Το πρώτο από τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα για την τρόικα, η «μικρή ΔΕΗ» ανοίγει την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση, ενώ το πρόγραμμα κινητικότητας (διαθεσιμότητες και νέες απολύσεις υπαλλήλων) πάει για Σεπτέμβριο.

Χθες, ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στην Πορτογαλία, είχε κατ' ιδίαν συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πορεία του προγράμματος αλλά και την επόμενη φάση, μετά τη συνολική αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο αναμένεται να επαναληφθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές, όπου θα δώσει τα διαπιστευτήριά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο.

Bloomberg: Η Ελλάδα απέχει πόρρω από το να επανακάμψει

Σε άρθρο του Μοχάμεντ Ελ-Εριάν της Allianz, που δημοσιεύεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αν και στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικά επιτεύγματα (αύξηση διαφάνειας, μείωση ελλείμματος του προϋπολογισμού, βελτίωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού), η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει» και «να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ο κ. Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ και πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, στην αρχή του άρθρου του αναφέρει ότι «τα κύρια προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. (…) Ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων, όπως ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων και υπερχρέωσης, έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή».

 

Σχετικό θέμα: Τετ-α-τετ Σαμαρά με Σόιμπλε

 

 

efsyn.gr

Scroll to top