Τέλος δεν έχουν οι επιθέσεις της Εφορίας εναντίον των εισοδημάτων φυσικών προσώπων ή εταιρειών. Στο στόχαστρο μπήκαν αυτήν τη φορά 616 εταιρείες από ένα σύνολο 6.200, οι οποίες σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά πριν από μία δεκαετία, με νόμο μάλιστα του κράτους. Ο τότε υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης με τον νόμο αυτό έδινε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να σχηματίσουν από τα αδιανέμητα κέρδη τους (χρήσεις 2004 και 2005) ειδικό αποθεματικό, αφορολόγητο, ώστε να προβαίνουν σε επενδύσεις. Στη συνέχεια αυτό το αποθεματικό κρίθηκε παράνομο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι θεωρείται κρατική ενίσχυση και, άρα, τα χρηματικά ποσά οφείλουν να επιστραφούν στο κράτος.
Αυτό αποτελεί «ξαφνικό θάνατο» για τις επιχειρήσεις διότι αντιμετωπίζουν, πλέον, σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και καλούνται να επιστρέψουν από 100.000 έως 180.000 ευρώ. Σε καιρό κρίσης αυτό είναι εκβιασμός και ώθηση των επιχειρήσεων στη διακοπή σημαντικών δραστηριοτήτων τους. Παράδοξο, αλλά δεν είναι το μόνο. Οσες επιχειρήσεις προβούν σε ρύθμιση αυτών των ποσών, αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα να παίρνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, κάτι που είναι τελείως απαραίτητο για τις συναλλαγές τους. Μ' αυτό τον τρόπο αδυνατούν να λειτουργήσουν και δομικά και οικονομικά. Μάταια φαίνεται να φωνάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνών Εβρου προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ότι αυτή η βίαιη επιστροφή θα επιφέρει ασφυξία έως και διακοπή λειτουργιών σε πολλές απ' αυτές τις επιχειρήσεις. Ζητάει, απλώς, κάτι που φαίνεται ορθό, να συμψηφιστούν αυτά τα ποσά με επιστροφή ΦΠΑ ή με άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους απέναντί τους.
Είναι γεγονός, όπως προκύπτει από ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών, ότι αρκετές επιχειρήσεις μαζί με τα αφορολόγητα ποσά πρόσθεταν και άλλα ποσά απαλλασσόμενα του φόρου εισοδήματος. Για τις υπόλοιπες 5.584 επιχειρήσεις το καθεστώς ενισχύσεων κρίθηκε ήσσονος σημασίας, αλλά για τις 616 αποφασίστηκε να επιστρέψουν τα ποσά, καθώς αποτελούν πόρους και έσοδα του ελληνικού κράτους. Σε χρόνο μηδέν παύει να ισχύει ο ευνοϊκός νόμος Χριστοδουλάκη και φορολογούνται εκ νέου (!) οι χρήσεις 2004 και 2005. Ακόμη ένα έκτακτο χαράτσι της Εφορίας, που έχει βαλθεί να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, χωρίς να ρωτάει κανέναν και χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Αλλά τόσα χαράτσια στη σειρά δεν αντέχονται και πρέπει να γίνει τουλάχιστον ένας ορθολογικός διακανονισμός.