vouliepitropi

05/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για απόσυρση του ν/σ

Για ξεπούλημα και διάλυση της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης (ΔΕΗ) μιλούν όλα τα κόμματα πλην Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ολοκληρώθηκε σε Α' ανάγνωση η συζήτηση. Ψηφίστηκε επί της αρχής .
      Pin It

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε η κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ, υπερασπιζόμενη τη νομοθετική της πρωτοβουλίας και κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστική αναπτυξιακή τομή στον ενεργειακό τομέα της χώρας προς όφελος των καταναλωτών. Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για ξεπούλημα και διάλυση της πιο σημαντικής δημόσιας επιχείρησης και να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε σε Α' ανάγνωση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ».

Η Β' ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η συζήτησή του θα συνεχιστεί την Τρίτη στο Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφισή του.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Με νέα ανακοίνωσή του το πρωί του Σαββάτου, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση «έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ».

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί» τονίζει η ανακοίνωση,ν μετά την απόφαση να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι όλη αυτή η κρίση την οποία βίωσε η ελληνική κοινωνία, δεν δίδαξε τίποτα σε αρκετούς από εμάς» επισήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για στέρηση ποιοτικού δημόσιου πολιτικού διαλόγου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει μια αντιπολιτευτική μικροκομματική τακτική με κραυγές και συνθήματα χωρίς να καταθέτει καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Ο κ. Ρήγας τόνισε πάντως, ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες και αναγκαίες διασφαλίσεις και δεσμεύσεις ώστε να πειστούν όσοι στηρίζουν αυτό το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα ότι θα προχωρήσει πάνω σε γερές βάσεις προς όφελος της κοινωνίας.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές επενδύσεις σε αυτό θέμα. Το «μπλάκ άουτ» θα μεταφερθεί και στην πολιτική ομαλότητα. Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε νομοθετώντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, σε συνθήκες διαφάνειας, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα» επισήμανε ο κ. Ρήγας.

Για εθνική μειοδοσία μιλούν οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ, Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας και για διάλυση και εκποίηση της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, η οποία ήταν μοχλός ανάπτυξης.

Απόσυρση ζητά και η ΔΗΜΑΡ

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, επικαλούμενη και τους κοινωνικούς φορείς που τάχθηκαν κατηγορηματικά -όπως είπε- κατά του νομοσχεδίου, ζήτησε την απόσυρση του και τόνισε ότι το κόμμα της διαφωνεί επί της αρχής του. Διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά με ξεκάθαρους όρους που θα διασφαλίζουν τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και το όφελος των καταναλωτών και της ελληνικής κοινωνίας.

ΚΚΕ-Ανεξάρτητοι βουλευτές

Για νομοθετική πρωτοβουλία που προσπαθεί να συγκεράσει τις συγκρούσεις επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει τη ΔΕΗ, μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι συζητούν «περί όνου σκιάς» χωρίς να παίρνουν θέση επί της ουσίας και για το σύνολο των μέτρων και αποφάσεων που έχουν παρθεί για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας για να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, Νίκος Σταυρογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναπτυξιακή επένδυση, αλλά ένα τελευταίο βήμα που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης προς όφελος των κερδοσκόπων».

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του στο νομοσχέδιο, εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος.

Νωρίτερα σήμερα, με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. «Κατά» ψήφισε όλη η αντιπολίτευση.

Παρασκηνιακός «πυρετός» για το δημοψήφισμα

Την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συντάσσονται αναφανδόν με την αξιωματική αντιπολίτευση, στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς διεξάγονται επεξεργασίες που μπορεί να φέρουν για πρώτη φορά στο ίδιο συμπαγές στρατόπεδο τα τρία κόμματα.

Η ΔΗΜΑΡ τοποθετείται θετικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου οι εσωκομματικές διεργασίες επιβάλλουν στον Φώτη Κουβέλη να αποσυνδέει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη διάσπαση και εκποίηση υποδομών της ΔΕΗ.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ΚΚΕ, που προσανατολίζεται να καταθέσει δική του πρόταση με τις θέσεις του, που δεν περιορίζονται στο τελευταίο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος επέμεναν μάλιστα ότι το ΚΚΕ «δεν μπορεί να συζητήσει με κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, που έχει γνωστές θέσεις για την απελευθέρωση της ενέργειας».
Πέραν αυτού το ΚΚΕ τάσσεται «αξιακά» υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ωστόσο η ηγεσία του κόμματος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκρουση της γενικότερης πολιτικής της απελευθέρωσης.

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές το κλίμα φαίνεται να ευνοεί τη συλλογή υπογραφών από τη μεγάλη πλειοψηφία τους. Οι ανεξάρτητοι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος εξέδωσαν χθες ξεκάθαρη ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι συμπαρατάσσονται «στο ευρύτατο μέτωπο των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου». Οι πέντε βουλευτές, που «εκπροσωπούν» ο καθένας και ένα ξεχωριστό πολιτικό σκεπτικό, έρχονται ήδη σε επαφή με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, με ορισμένους εξ αυτών να εκτιμούν ότι τελικά θα συγκεντρωθούν ακόμη 15 με 16 υπογραφές.

Τι προβλέπει ο νόμος για το δημοψήφισμα

Προθεσμία έως την ερχόμενη εβδομάδα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρει τις 120 ψήφους ώστε να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Ακόμη όμως και αν βρεθούν τα απαραίτητα «κουκιά», στη συνέχεια απαιτούνται 180 «ναι» στο δημοψήφισμα, ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί, σενάριο που κρίνεται πολιτικά και πρακτικά αδύνατο.

Σύμφωνα με τα άρθρα 44 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά», απαιτείται σχετική πρόταση από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120. Ακολουθεί τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι. Εάν γίνει δεκτή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει το δημοψήφισμα και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός νόμος (4023/11).

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top