Απεγνωσμένες προσπάθειες να μη διεξαχθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα κάνει η κυβέρνηση, μετά και τη δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα και όχι να σέρνεται ώς τον Οκτώβριο, αφού οι 120 υπογραφές βουλευτών φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί.
Η ζέση της κυβέρνησης να αποφύγει τη συζήτηση δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς όλα τα προσκόμματα που παρουσίασε έχασαν την ισχύ τους το ένα μετά το άλλο. Αρχικά είχε εκτιμήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατάφερνε να πείσει τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές με την πρότασή του. Διαψεύστηκε. Στη συνέχεια διέσπειρε ότι η πρόταση αυτή στοχεύει στο να εμποδίσει την προεδρική εκλογή.
Ούτε αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά. Τέλος, επικαλέστηκε το «ομοειδές» των προτάσεων, αλλά αυτές δεν έχουν κατατεθεί ακόμη και δεν αποκλείεται, όχι απλώς να είναι ομοειδείς, αλλά και ταυτόσημες. Μετά και τη δήλωση Μεϊμαράκη, έστω και αν εξέφραζε την προσωπική του γνώμη ότι δεν θέλει εκκρεμότητες, θεσμικά, ο εκνευρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.
Η αντιπολίτευση εγκαλεί τον πρωθυπουργό τόσο για την αρνητική του στάση όσο και για τη διαφαινόμενη απουσία του από τη Βουλή, κάτι που χαρακτηρίζει την ώς τώρα στάση και συμπεριφορά του.
Σημασία έχει -ανεξάρτητα από την πρωθυπουργική και γενικότερα κυβερνητική άρνηση να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή- ότι αναδείχτηκε σε μείζον θέμα η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και ότι λειτούργησαν ή κινήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες που τις έχουμε σχεδόν λησμονήσει με αυτή την κυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικά τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι ξεγυμνώνουν την κυβέρνηση για τη σπουδή της να πουλήσει κοψοχρονιά την ενέργεια της χώρας, που απαιτεί απαραιτήτως εθνικό σχεδιασμό, τη στιγμή μάλιστα που επιφέρει τεράστια βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.
Ενα τόσο σοβαρό εθνικής στρατηγικής θέμα δεν είναι δυνατόν να συζητείται στα θερινά τμήματα, όπου συμμετέχουν λίγοι βουλευτές. Απαιτεί Ολομέλεια της Βουλής και μακρά συζήτηση, όπου θα φωτιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες και θα φανεί αν πλήττεται ή όχι το δημόσιο συμφέρον.
Είναι εύλογο να αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς ποιος βιάζεται περισσότερο να πουληθεί η «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις, τόσο από τους δανειστές όσο και από τους επιχειρηματίες της ενέργειας, να κλείσει το θέμα της πώλησης. Και, ήδη, οι επιπόλαιοι χειρισμοί δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στο κυβερνητικό σχήμα και στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Η σύγχυση και ο πανικός στοιχίζουν.